Witam!,
Trafił do mnie taki dongle jak w temacie.
Ogólnie działa, ale na niewspieranym już protokole ‘ezsp’.
Czy można wgrać nowszy firmware do tego urządzenia ?
Jeśli tak, to jaki i skąd, bo szukając zrobił mi się mętlik w głowie.
Dodatkowe informacje:
root@kat1:~# bellows -b 115200 -d /dev/serial/by-id/usb-Zbeacon_Zigbee_3.0_USB_V1_535A000001-if00 info
[8c:8b:48:ff:fe:24:59:d8]
[0x0000]
[<EmberNetworkStatus.JOINED_NETWORK: 2>]
[<EmberStatus.SUCCESS: 0>, <EmberNodeType.COORDINATOR: 1>, EmberNetworkParameters(extendedPanId=dd:dd:dd:dd:dd:dd:dd:dd, panId=0x1A62, radioTxPower=5, radioChannel=11, joinMethod=<EmberJoinMethod.USE_MAC_ASSOCIATION: 0>, nwkManagerId=0x0000, nwkUpdateId=0, channels=<Channels.ALL_CHANNELS: 134215680>)]
[<EmberStatus.SUCCESS: 0>, EmberCurrentSecurityState(bitmask=<EmberCurrentSecurityBitmask.TRUST_CENTER_USES_HASHED_LINK_KEY|64|32|HAVE_TRUST_CENTER_LINK_KEY|GLOBAL_LINK_KEY: 244>, trustCenterLongAddress=8c:8b:48:ff:fe:24:59:d8)]
Manufacturer: Zbeacon
Board name: zigbee 3.0 usb
EmberZNet version: 6.10.9.0 build 464
root@kat1:~# universal-silabs-flasher --device /dev/ttyACM0 probe
2025-06-18 12:53:16.377 kat1 universal_silabs_flasher.flasher INFO Probing ApplicationType.GECKO_BOOTLOADER at 115200 baud
2025-06-18 12:53:18.388 kat1 universal_silabs_flasher.flasher INFO Probing ApplicationType.CPC at 460800 baud
2025-06-18 12:53:22.716 kat1 universal_silabs_flasher.flasher INFO Probing ApplicationType.CPC at 115200 baud
2025-06-18 12:53:27.048 kat1 universal_silabs_flasher.flasher INFO Probing ApplicationType.CPC at 230400 baud
2025-06-18 12:53:31.384 kat1 universal_silabs_flasher.flasher INFO Probing ApplicationType.EZSP at 115200 baud
2025-06-18 12:53:32.574 kat1 universal_silabs_flasher.flasher INFO Detected ApplicationType.EZSP, version '6.10.9.0 build 464' (6.10.9.0.464) at 115200 baudrate (bootloader baudrate None)
2025-06-18 12:53:32.575 kat1 universal_silabs_flasher.flash INFO Dumping EmberZNet Config
@Secam7
Nic nie dają te informacje, to jakieś DIY? chińska podróbka czegoś innego? może istnieje jakiś producent i daje wsparcie?
Wrzuć fotki, również po otwarciu obudowy i wybebeszeniu płytki, bo potrzebne fotki makro obu stron PCB by to sensownie zidentyfikować… najlepiej z czytelnymi napisami na scalakach.
no jest, bo to akurat widać, nawet wersja fw jest rozpoznana, tylko na tej wersji żaden popularny produkt raczej nie występował
A firmware musi pasować do sprzętu (ten sam chipset nie oznacza, że pasuje do niego każde firmware, bo jest to de facto MCU i jego GPIO mogły zostać wykorzystane w różny sposób, i co najważniejsze - w różnych konstrukcjach zostały różnie wykorzystane…)
Niezależne buildy dla różnego sprzętu, ale ja tam nie widzę nic, co by się kojarzyło
Jeśli się nie uda zidentyfikować hardware, to ja sugeruję pozostawić tak jak jest (no chyba, że @Secam7 dysonujesz plikiem zawierającym firmware, które masz obecnie wgrane). ezsp jest nierozwijane, ale jego wsparcia raczej nikt o zdrowych zmysłach nie usunie ze znanych i lubianych projektów open-source w najbliższych latach (a być może nawet nigdy)
Tak to chińska podróba(?), taki zakup wiązany, musiałem coś dodać do koszyka, to dodałem. To jest dokładnie ta aukcja: ZigBee 3.0 USB Dongle Coordinator Uniwersalna bezprzewodowa bramka ZigBee USB Open Source Hub dla asystenta domowego OpenHAB Zigbee2MQTT - AliExpress 13
Sami w opisie piszą o upgrade firmware, ale jak zapytałem sprzedawcę to odpisał że musi zapytać “inżynierów” i zamilkł.
Na stronie online upgrade @darkxst jest rozpoznawany jako ZBDongle-E ale dostaję błąd: “The running firmware could not be detected.”
Czy wgrywając nie właściwy firmware całkowicie ubiję ten sprzęd?
Czy jest jakaś opcja ‘recovery’?
Pliku firmware nie mam, jak pisałem sprzedawca nie odpowiada.
Dziwne, mnie oferta sprzedaży otwiera się po angielsku.
Zacytuję fragment:
Small Size, High Power
Based on EFR32MMG21 and EZNet 6.10.9.
Adjustable Antenna
SMA interface + external adjustable antenna to improve stability during data transmission.
Note for users using Zigbee2MQTT:
adapter: ezsp (only remain to provide support for older firmware (pre 7.4.x).Not “ember”
Migration to ‘ember’ is recommended. If using Zigbee2MQTT see Improved Ember (EZSP) driver (experimental) · Koenkk/zigbee2mqtt · Discussion #21462 · GitHub
Specification:
Model: ZigBee 3.0 Dongle Gateway
Type: Wireless ZigBee Gateway
Output Power: 20dBm(max), 5dBi High Gain Detachable Antenna
Hardware: EFR32MG21
Software: EZNet6.10.9
USB-Serial chip: CH9102F
Compatible Platform: ZHA; OpenHAB; ZigBee2MQTT
Wireless Protocol: ZigBee 3.0
Working Temperature: -10℃~40℃
Dimension: 59.6mm17.9mm9.6mm
Length of Antenna: 200mm
Udało się mi zrobić parę zdjęć, z dołu nic nie ma,
a góra jest taka:
No cóż eksperymentowałem wczoraj z ustawieniami na ali, bo chciałem zobaczyć opis po chińsku (sprzedawca nie dał rady z tłumaczeniem na angielski) więc ten hebrajski to raczej tylko u mnie
Ale całościowe fotki zrób, bo że tam jest chipset SiliconLabs to już wiemy…
Wydaje się, że jest układ automatycznego uruchomienia trybu bootloadera.
Teraz pytanie kto ze znanych producentów dongli używa mostka USB-UART CH9102F?
Wydaje się, że może to być klon Sonoff ZBdongleE czy jakiś posiadacz może to potwierdzić? (chyba były różne wersje)
@Secam7 jeśli chcesz aktualizacji to nie masz wielkiego wyboru, najwyżej kupisz sobie coś, do czego producent się przyznaje.
No i pamiętaj, że migracja jest wieloetapowa - sprawdź na jaką wersję musisz najpierw przejść i kiedy zrobić backu sieci by był kompatybilny z ember
Dzięki za wsparcie!
Napisałem jeszcze raz do sprzedawcy i o dziwo, szybko odpowiedział!
Dostałem taki link: Sonoff_Zigbee_Dongle_Firmware/Dongle-E/NCP_7.4.1 at master · itead/Sonoff_Zigbee_Dongle_Firmware · GitHub
Wgrałem z tego linku najnowszy firmware i Z2M działa prawidłowo.
Wystarczyło podmienić ezsp na ember.
Cud z 20cm anteną to nie jest ale daje radę, mam małą instalację tylko 6 urządzeń zigbee . ConBee III ma tak dwa razy lepszy link, ale jest trzy lub cztery razy droższy.
Makro w aparacie nie ogarnia całości, to dodaję takie zdjęcie poglądowe.
Płytka Sonoffa “E” była projektowana w największym kryzysie komponentów ostatnich lat, więc miała przewidziane miejsca lutownicze na różne mostki USB-UART a tutaj polecieli zgodnie z Pierwszą Zasadą Elona Muska: “wyrzuć wszelkie podzespoły jeśli nie są niezbędne do działania”.
Jak już masz działające stare oprogramowanie, to możesz aktualizować z linka który podałem wyżej. (Sonoff nie dostarcza świeżego oprogramowania, więc to u nich najnowsze jest wciąż stare)
na moje oko to tam chyba są 2 LEDy (za to sobie głowy nie dam uciąć, jakkolwiek co najwyżej nie obsługuje ich firmware), a punkty testowe umożliwiają zapewne zaprogramowania w fabryce (więc stawiam na to, że zarówno RESET jak i BOOT są na punktach przy USB, bo te 4 w rządku to zasilanie, masa i 2 GPIO - JTAG: PA02=SWDIO + PA01=SWCLK)