Poszukuję ściemniacza na Zigbee z fizycznym pokrętłem, które można także kliknąć w celu zgaszenia/zapalenia światła. Możecie coś polecić?
Jesteś pewien, że on ma Zigbee? Bo w ofertach nie mogę znaleźć o tym informacji.
Czy ten włącznik jest jeszcze sprzedawany? Widzę oferty, ale po wejściu opisane są jako nieaktualne, wygląda tak, jakby produkt nie był dostępny.
Sorki symbol źle przepisałem
Ok, tylko znowu problem z dostępnością… Patrzę na https://www.iolloi.shop/ ale to wygląda jakby strona była niedokończona.
Znajdzie się coś podobnego, ale dostępnego? Ja znalazłem coś takiego:
95.19zł 49% OFF|Tuya Zigbee Smart Rotary Dimmer LED Light Switch WIFI EU Standard Smart Life APP Support Alexa Google Home Voice Assistant| | - AliExpress
Jednak problem z nim jest taki, że nie mieści się do puszki - wyprowadzenia przewodów są w dół, zamiast do tyłu przez co przewody przeszkadzają w schowaniu się włącznika w puszce. Dodatkowo na śrubach montażowych płyki ukrytej pod dekielkiem pojawiło się wysokie napięcie (poczułem na własnej skórze…)
Zrób zdjęcie i pokaż strzałką gdzie masz to napięcie.
To moduł “bez N”?
To jest ściemniacz z N i PE, które na dodatek były podłączone. Podrążyłem temat i okazało się, że z jakichś przyczyn między N i PE było ok. 100V. Zgłosiłem to do wspólnoty mieszkaniowej, bo nie był to tylko problem mojego mieszkania - w piwnicy było to samo. Problem już jest rozwiązany, napięcie na śrubach nie występuje. Udało mi się także go zmieścić w puszce - po prostu lekko zeszlifowałem krawędzie puszki dremelem. Po drodze przy próbie umieszczenia go w puszce ściemniacz przestał działać - jakoś się uszkodził. Już miałem zamawiać następny, ale rozebrałem ten uszkodzony - okazało się, że nie łączyło połączenie na goldpinach między płytką z pokrętłem a płytką główną, a to z kolei było spowodowane lekkim wygięciem metalowej ramki do której jest przymocowana płytka z pokrętłem. Także teraz już wszystko działa.
Chciałem zamontować podobny ściemniacz w drugim miejscu, ale tutaj pojawił się problem - w puszce włącznika są tylko dwa przewody - zasilanie i wyjście na żyrandol. W tym miejscu nie mogę więc zastosować takiego samego włącznika. Mam za to dostęp do puszki, z której wychodzą dwa przewody właśnie na ten włącznik, przychodzą przewody zasilające i wychodzą przewody na żyrandol. Tutaj mógłbym zamontować jakiś moduł ściemniający, ale nie za bardzo wiem, jak możnaby poradzić sobie z jego sterowaniem za pomocą tylko dwóch przewodów, a kontroler miałby pokrętło. Macie jakieś propozycje?
nie potrzebuje żadnych przewodów, bo jest zasilany bateryjnie
OK, dziękuję za odpowiedź, problem rozwiązany.