Jakość routerów Zigbee

Witam,

Kupiłem u chińczyka sterownik rolet (https://pl.aliexpress.com/item/1005005225077998.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.65801c24eLEfYN&gatewayAdapt=glo2pol) (w Z2M jako Tuya TS130F) z którym komunikuje się przez Zigbee2MQTT. Problem że urządzenie w Z2M raportuje niskią jakość sygnału na poziomie 60 lqi. Powoduje to problemy z komunikacją (reakcja na wysłany sygnał po czasie, brak reakcji w ogóle (timeout) itp). Posiadam inne urządzenia które są w znacznie większej odległości od koordynatora i raportują znacznie lepsze wartości sygnału. Dodatkowe zauważyłem, że urządzenie generuje zakłócenia sygnału podczas aktywnej czynności (otwieranie/zamykanie rolet) - wtedy lqi spada w okolice 20 lqi.

1. Pytanie czy mam wadliwy egzemplarz, czy raczej wszystkie urządzenia z Ali będą charakteryzowały się podobnymi problemami z łącznością?
  2. Czy istnieje jakaś lista routerów Zigbee a dobrych parametrach? Z krótkiego researchu wiem, że żarówki Philips Hue i Ikea są polecane
  3. Czy są jakieś polecane sterowniki rolet dopuszkowe, które mają lepsze parametry łączności i same się nie zakłócają?

Obecny setup:
Sonoff ZBDongle Plus-E firmware 6.10.3.0 build 297
Z2M - v1.32.1

Sprawdź na mapie Z2M jak moduł podłączył się do sieci Zigbee: bezpośrednio do koordynatora czy przez jakiś router? Może przez router ze słabym zasięgiem.

Na mapie sprawdziłem. Urządzenie łączy siębezpośrednio do koordynatora.

Sprawdziłem dodatkowo zasięg innego urządzenia w tym samym miejscu (czujnik temp i wilgotności) raportuje taki sam poziom LQI. Wychodzi, że zasięg w to miejsce nie dochodzi i będę musiał pomiędzy dołożyć dodatkowy router.

Niepokoi mnie jednak spadek LQI w momencie pracy rolet. Czy to normalne zachowanie?

1 polubienie

Zigbee to taki trochę “studencki” protokół bez porządnej implementacji. Każdy producent robi to lepiej lub gorzej. U mnie jedna z rolet (ten sam typ co u Ciebie) najczęściej się gubi, a jest najbliżej koordynatora.

Fakt, że w tym pomieszczeniu mam biuro i AP, więc pewno 2.4ghz jest mocno zaśmiecone.

Pasmo dla Wi-Fi i Zigbee jest do oganięcia, jedno i drugie mogą się nie zakłócać, poczytaj ZigBee and Wi-Fi Coexistence | MetaGeek

Przypomnę że artykulik na Meatgeeku jest starawy, a zaprezentowana na rysunkach charakterystyka promieniowania jest dla kanału 20MHz (a wręcz dla pracy w IEE 802.11g), ale wciąż to do ogarnięcia.

Na tą chwilę mam ustawiony kanał zigbee na 23, wifi 3 i 6 dla 2.4ghz. Dodatkowo jeszcze mam bezprzewodowy sprzęt logitecha, słuchawki i jeszcze pewnie coś na 2.4 w tym pomieszczeniu się znajdzie.

W sieci zigbee rekomendowane są kanały: 11, 15, 20, 25.