Dzień dobry,
od dłuższego czasu walczę i próbuję dodać kamere Imou Ranger 2 (IPC-A42-D) do HA ale niestety cały czas nie mam podglądu.
Próbowałem m.in:
-
integracji Onvif, połączenie z kamerą jest nawiązywane prawidłowo ale przy próbie podglądu otrzymuje poniższy błąd:
"Error opening stream (INVALIDDATA, Invalid data found when processing input"
-
Intergracji WebRCT Camera. URL jaki użyłem:
rtsp://admin:xxxx@192.168.0.x:554/cam/realmonitor?channel=1&subtype=0&unicast=true&proto=Onvif
zwracany jest błąd:
"streams: read tcp 192.168.0.z:54618->192.168.0.x:554: read: connection reset by peer"
-
MotionEye:
taki sam URL jak wyżej ale niestety kończy się błedem:
"failed to connect to rtsp netcam"
-
Lokalnie z konsoli Ubuntu
ffmpeg -loglevel debug -i "rtsp://admin:xxxxx@192.168.0.x:554/cam/realmonitor?channel=1&subtype=0&unicast=true&proto=Onvif".
Co ciekawe jestem w stanie podłączyć się do kamery przez desktopowę aplikacje:
-
Onvif viewer - widzę podgląd z kamery. Uruchomiłem także wireshark i nasłuch na protokół RTSP żeby z requestu wyciągnąć URL jaki ta aplikacja używa i upewnić się, że na pewno jest prawidłowy. Jest 1:1 taki jaki używam w integracjach HA
-
Smart PSS - również działa bez problemu. Jestem w stanie dodatkowo zmieniać ustawienia kamery. Próbowałem zmieniać H.265 na H.264 i zmniejszać rozdzielczość - niestety nie pomogło.
Dodatkowo zauważyłem, że obie aplikacje wykorzystują inne porty w ustawieniach połączenia do kamery:
Onvif viewer: 80
Smart PSS: 37777
Jednak zakładam, że jest to jedynie dostęp przez web i docelowo i tak wykorzystanie protokołu RTSP.
Wiem, że istnieje gotowa integracja Imou (która działa) ale niestety chciałbym uniknąc potrzeby wykorzystania chmury skonfigurować jedynie lokalny podgląd.