Kamera nagrywanie z wyprzedzeniem

Witam ,mam ustawione przez node red po wykryciu ruchu nagrywanie krótkiego filmiku a następnie wysłanie go przez telegram i to działa ale chciałbym żeby nagrywało obraz z przed np. 15 sekund i po zdarzeniu 15 sekund .Jak
osiągnąć taki zamierzony cel?

Nie wiem jak to sobie wyobrażasz żeby nagrywać film 15s przed wydarzeniem, które nie wiadomo kiedy się wydarzy.

Mam wyobraźnie :wink: … np w ten sposób że opóżniam przesyłanie obrazu z kamery o te kilkanaście sekund i po wywołaniu zdarzenia zaczynam nagrywać ten opóżniony obraz ,tylko jak to osiągnąć ?

@MariuszT
Wyobraź sobie, że jest to możliwe :stuck_out_tongue: - w profesjonalnych rozwiązaniach po prostu wideo jest pisane do bufora RAM (a następnie tworzony plik zrzuca ten bufor “z przeszłości”) lub po prostu nagranie jest 24/7 w pętli na dysk (to 2 rozwiązanie zawiera któraś z integracji dostępnych w HA ale nie pamiętam która) a po wykryciu zdarzenia jest w tle kopiowany drugi plik na podstawie znaczników czasu w pierwszym (tak działają nawet niektóre samochodowe DVR).

No to Cię zaskoczę. Wyobraź sobie że zdarzało mi się mieć styczność z takimi systemami. Tyle tylko że nikt nie tworzył ich w oparciu o HA na malince i bynajmniej nie po to żeby monitorować ruch w mieszkaniu.
Staram się myśleć przyziemnie i przede wszystkim oddzielać pracę od zabawy, bo tak się akurat składa że w odniesieniu do tego z czym stykam się zawodowo środowisko HA jest jak zabawka dla dzieci i szczerze mówiąc tak właśnie jest przeze mnie traktowane. Dla mnie automatyka to sterowniki PLC, w moim przypadku akurat głównie Siemensa, z którymi pracuję już ponad 20 lat.
A HA… no cóż, jakieś hobby trzeba w dzieciaku zaszczepić i jak na razie widzę że mu się to podoba.

1 Like

@MariuszT… zastanawiam się dlaczego to w ogóle napisałeś? Wykazałeś się brakiem wyobraźni więc takie smutki tego nie uratują :wink: Praktyki z “przewidywaniem na przyszłość” są również stosowane w “prawdziwej” automatyce.

Nie mam ochoty wdawać się z Tobą w dyskusję, ale widzę, że wręcz prosisz się o pstryczka w nos, dlatego Ci odpowiem: skoro masz tak rozbudowaną wyobraźnię w porównaniu do mojej jakże mocno ograniczonej to nie rozumiem dlaczego do tej pory sam nie znalazłeś rozwiązania opisanego wyżej problemu.
Gdybyś wykazał choć odrobinę chęci to znalazłbyś je tutaj: