Mam kamerę jak w temacie: https://reolink-sklep.pl/pl/p/REOLINK-E-Series-E320/276
Zainstalowałem integracje Reolink. Kamera została wykryta automatycznie, dodałem i jest. NIestety nie ma widoku z video. Mam sensor wykrywania ruchu - działa, sterowanie diodą LED działa. Nie ma najważniejszego - podglądu. W aplikacji obraz jest normalnie.
Poczytałem ale żadne rozwiazanie nie działa. Fakt, nie znalazłem porad dotyczących tej konkretnej kamery. Nie mogę wejść do ustawień kamery poprzez www. Próbowałem również podejrzeć obraz poprzez VLC z różnymi konfiguracjami jakie znalazłem - ale nic.
Może jakieś sugestie ? Czy jest możliwe, że po prostu ten tani model nie współpracuje z HA?
Tak, jest to możliwe.
Ze specyfikacji technicznej nie wynika, że jest zgodna z Onvif
za to z tego wychodzi zła wróżba
Współpraca z systemami: Komputery, Laptopy: Windows, Mac OS Smartfony: Android, iOS
Obsługa przez przeglądarkę: Nie (Obsługa przez dedykowane darmowe oprogramowanie )
pogrubienia moje
choć to jeszcze nie znaczy, że się absolutnie nie da (ale musisz znaleźć linka do streamu i rozpoznać jak się można do niego zalogować)
Generalnie jakimś-tam wyznacznikiem ogólnej kompatybilności osprzętu do monitoringu jest spełnianie założeń jakiegoś profilu standardu Onvif, dla streamingu jest to Onvif S (więc jeśli coś ma logo Onvif S to będzie obsługiwane przez cokolwiek innego co również obsługuje Onvif S np. rejestrator czy HA).
Integracja z jakąkolwiek marką nie oznacza, że jest to integracja ze strumieniem z kamery, może to być integracja z jej funkcjami pomocniczymi, a sam stream musisz integrować jako standardowa kamera lub kamera Onvif.
Jakkolwiek jeśli nie jesteś w stanie uzyskać podglądu w VLC (który jest takim kombajnem, który odtwarza niemal wszystko), to integracja streamu może być skrajnie trudna lub niemożliwa.
Szukaj rozwiązań dla jakiejkolwiek ich kamery E Series (zazwyczaj całe serie są montowane z identycznych lub bardzo podobnych podzespołów i mają bardzo zbliżone orogramowanie wewnętrzne i rozwiązania).
Najprawdopodobniej nie masz włączonego RTSP i ONVIF (domyślnie obie te usługi są wyłączone). Musisz pobrać Reolink Client na komputer i tutaj w ustawieniach kamery znajdziesz opcje włączenia tych usług (przerabiałem to na swojej E1Pro - z niewiadomych nikomu powodów nie da się tego włączyć z aplikacji na telefonie…) i wtedy powinna działać bez problemu w integracji ONVIF albo Generic camera. Integracja Reolink u mnie również nie działa. Te kamery nie mają panelu konfiguracji przez www.
Czyli w E320 się nie da włączyć RTSP?
Bo na tej liście E320 (E330 zresztą też) nie ma, więc powinien pasować ostatni wiersz:
All Other Cameras:
Standalone support or connect to Reolink Home Hub or NVR
Czyli w sumie jakkolwiek chcesz. W specyfikacji E320 natomiast nie ma faktycznie słowa na ten temat. Jeszcze można zobaczyć czy go2rtc nie wykrywa jakiegoś strumienia z tej kamery.
E1 = E320
E1 PRO = E330
Tak jak pisałem mam też E340 (E1 PRO) i tam wchodząc w ustawienia zaawansowane da się włączyć RTSP i ONVIF. E320 (E1) nie posiada tej opcji.
Panowie, bardzo dziękuje. Nie udało się. Próbowałem, podłączyć również po kablu, ale też nic. Oddałem kamerę i wybiorę inną. Może ten wątek uchroni kogoś przed kłopotem.
Najlepiej z RTSP/ONVIF i w miarę możliwości dostępem do konfiguracji przez www, żeby uniknąć problemów z chmurami producentów