Kamera strumieniowanie do smart TV (webOS)

Czy istnieje jakiś sposób aby strumieniować kamerę w HA aby można było ją można obierać w smart TV np DLNA lub coś podobnego.

Najprościej chyba przez Google Cast. Założenia:

1. Kamera jest dodana do HA (entity camera.cośtam)
  2. TV jest dodany do HA jako player w ramach integracji Google Cast (entity media_player.cośtam)
action: camera.play_stream
data:
  media_player: media_player.tv_maciej_2
target:
  entity_id: camera.rlc_520a_fluent

Aha, przed wykonaniem tego, może (ale nie musi) być konieczne włączenie playera, co może spowodować włączenie samego TV ale również przełączenie go w odpowiedni tryb.

action: media_player.turn_on
target:
  entity_id:
    - media_player.tv_maciej_2
data: {}

Żeby zatrzymać:

action: media_player.media_stop
data: {}
target:
  entity_id: media_player.tv_maciej_2

Powyżej “inicjatywa” wychodzi od kamery, ale player też może zainicjować. Parametry zależą od playera, np. Kodi obsługuje odtwarzanie streamu RTSP poprzez plik, w którym zapisany jest adres streamu.

action: media_player.play_media
data:
  media_content_type: file
  media_content_id: "/storage/live_cams/garaz.strm"
entity_id: media_player.kodi

Ostatni sposób, który stosowałem, to integracja ADB (android debug bridge). Trzeba do tego włączyć debuggowanie na TV i potem dodać go do HA, przez co uzyskasz kolejny player. Zainstalowałem na TV aplikację VLC i znalazłem w necie komendę ADB do uruchomienia tej aplikacji.

action: androidtv.adb_command
data:
  command: >-
    am start -a android.intent.action.VIEW -d
    rtsp://192.168.17.8:8554/garaz -n
    org.videolan.vlc/.gui.video.VideoPlayerActivity
target:
  entity_id: "media_player.android_tv_192_168_17_159"
alias: Włączenie streamu w aplikacji VLC na TV

Z tych rzeczy Kodi działa u mnie idealnie (za pomocą komend HDMI mogę też włączyć TV i przełączyć źródło sygnału), na drugim miejscu ADB, a Google Cast najwolniejszy i humorzasty. Ale to wszystko zależy od sprzętu.

1 polubienie

Dzięki za odpowiedz.

Mam telewizor z webOS i google cast nie zadziała. Muszę rozważyć
ew Chromecasta ale to dodatkowe urządzenie które wymaga oddzielnego zasilania i nie wiem czy jest sens. Myślałem żę np miniDLNA rozwiąże problem ale on nie obsługuje strumieniowania. :frowning: