Wpadły mi w ręce dwie kamerki Tp-Link Tapo C100 oraz C200. Z tego co wyczytałem da się je wpiąć w HA. Tak też się zaczęła moja przygoda z MotionEye. Czy ktoś tutaj z nich korzysta ? W mojej opinii fajne kamery w dobrych pieniądzach. Ale żeby nie było zbyt kolorowo zacząłem kombinować aby wyciąć je z chmury i korzystać tylko lokalnie przez MotionEye / HA - i tutaj zaczęły się schody:
za nic nie mam dźwięku, nie wiem czy to moja nieumiejętność konfiguracji czy MotionEye po prostu tego nie ogarnia. W apce iSpy (na Windowsie) mam zarówno dźwięk jak i wykrywanie ruchu a nawet sterowanie obrotową C200
chciałbym aby wykrywało mi ruch (przy nieobecności w domu) i ruch ten nagrywało - niestety nie działa to tak jak bym sobie życzył. Mimo wielu opcji w Motioneye nie potrafię tego prawidłowo ustawić. Ruch niby wykrywa ale nagrany film jest dużo krótszy niż całe zdarzenie lub w ogóle go nie ma
chciałbym też aby HA powiadamiał mnie o wykrytym ruchu na którejś z kamer jednak z encji jakie mam z integracji za nic nie mogę wyciągnąć:
motionEye nie jest zbyt nowoczesny (tak właściwie to frontend dla pracującego "pod spodem’ motion).
Kwestia audio zapewne zależy od kodeków (jakkolwiek jak dotąd używałem niemych kamer, bo i tak przepisy zabraniają zapisu dźwięku z monitoringu w PL, jeśli nie jesteś rządową agencją ;P).
Co do kwestii za krótkich nagrań - poeksperymentuj z ustawieniami w menu detekcji ruchu, nie twierdzę, że pomoże ale na początek ustaw duże ogony przed i za detekcją.
Tak, używam. mam 2szt C200.Brakuje do szczęścia odbioru dźwięku i kamery wolno reagują na stroeowanie, ale poza tym jest ok. Integracja jest w ciągłym rozwoju, dziś widziałem że nowa wersja jest w fazie beta i umożliwi pobieranie zapisu z karty w kamerze. Nie używam Motion eye.