Macie jakieś doświadczenia z kamerami montowanymi w miejsce judasza w drzwiach (oczywiście z możliwością integracji z HA). Myślałem o Ezviz HP2 (nie ma przycisków żadnych), ale nie ma czujnika ruchu i jest ciężko z rtsp, żeby jakkolwiek to lokalnie podpiąć do HA.
Ja miałem kilka kamer w formie wizjera montowanego w drzwiach. Nie były to zestawy z wyświetlaczami, a same kamery wifi. Te najtańsze z nie mają lokalnego dostępu i generealnie nie szło ich spiąć z HA, kupiłem ostatecznie taką, która ma rstp i onvif i to już mogłem mieć w HA, nie wiem, o co chodzi Ci z czujnikiem ruchu, kamery generalnie nie mają żadnych fizycznych czujników ruchu (takie w formie wizjera już na pewno), a wykrywanie jego jest realizowane po stronie oprogramowania.
Minusem jest konieczność doprowadzenia zasilania do kamery w drzwiach, z czym jest trochę zabawy aby zrobić to bez widocznych kabli. .
Z mojego doświadczenia i zastosowania w drzwiach na klatkę schodową budynku wielorodzinnego, wykrywanie ruchu nie miało sensu, bo nie interesowało mnie życie sąsiadów, dostawców paczek, sprzątaczek itp a jedynie osób, które konkretnie do mnie przyszły, dlatego zrobiłem sobie, że kamera robiła zdjęcie i dostawałem powiadomienie na telefon tylko, kiedy ktoś zadzwonił dzwonkiem do drzwi (diy na esp32 zamontowane w dzwonku) albo mocniej zastukał czy szarpał za klamkę przy zamkniętych drzwiach (sensor otwarcia z czujnikiem wibracji)
W sumie masz racje, mam już dzwonek po ESP Home i widzę naciśnięcie przycisku w HA. Nie mam tylko czujnika wibracji. Dlatego myślałem o tej czujce ruchu zintegrowanej z kamerą. A pamiętasz jaki model ostatecznie kupiłeś z onvif i rstp?