Kamery w HA- problem z encja

Witam . Realizuje integracje HA z kamerami domowymi poprzez motioneye zgodnie z poradnikiem p. Artura Dodajemy obsługę kamer

Po udanym zainstalowaniu kamery w motioneye ( widze obraz) nie mogę uzyskać encji camera w HA. Nie pojawia mi się integracja motioneye. WIelokrotnie edytowałem configuration.yaml zgodnie z opisem:

camera:

  • platform: mjpeg
    name: Kamera na tarasie
    mjpeg_url: http://x.x.x.x:yyyy

Encji po resecie brak . Czy moze jakies sugestie. Pozdr. Alis

  1. Jeśli wstawiasz jakikolwiek kod to go sformatuj
  1. Poradnik, na który się powołujesz ma prawie 4 lata, więc w ciemno zakładam, że w znacznej części jest nieaktualny, powinieneś się posłużyć aktualną dokumentacją (2 pierwsze linki poniżej opisują jak się dodaje kamerę z GUI, trzeci to tylko uzupełnienie, abyś wiedział czego się spodziewać przy automatyzowaniu)
  1. Musisz być bardziej precyzyjny, co to twoim zdaniem jest “reset” - opisz jakich funkcji używasz do tego

Bład składniowy w pliku yaml to raczej nie. Wszystkie spacje sa tam gdzie powinny być.Tekst przeszedł walidacje ,a sam HA ( narzedzia deweloperskie)nie zasygnalizował błędu przy próbie przeładowania. Resetowałem wirtualizacje haosa i nawet całego promoxa. Probowalem zmienic adres http streamu kamery z domenowego na liczbowy - IP. Nic nie dało .

Udało się . Popróbowałem zgodnie z nowa dokumentacja MJPEG IP Camera. Encja się utworzyła. Bardzo dziękuję “szopen” za cenne sugestie. Pozdrawiam Alis

Dwie porady OT na zakończenie tematu

  1. Używaj edycji postów jeśli aktualizujesz jakąś wypowiedź, nie pisz kolejnego posta od spodem (jeśli nie było żadnej odpowiedzi), tylko edytuj dokładając nowe treści). To by wyeliminowało zbędny flood postów.
  2. Używaj edycji postów - jeśli coś już napisałeś i wymaga to poprawek - jak np. pierwszy post w tym wątku, to go popraw używając edycji. Może ktoś będzie chciał skorzystać z tego kodu lub chociaż go zobaczyć tak jak miałeś go faktycznie…
1 Like