Witam, znacie jakąś karte z HA do bramy i furtki ponieważ teraz nie zabardzo mi się podoba co mam.
Wygląda tak jak bym chciał otworzyć rolete a nie brame czy furtkę
Witam, znacie jakąś karte z HA do bramy i furtki ponieważ teraz nie zabardzo mi się podoba co mam.
Wygląda tak jak bym chciał otworzyć rolete a nie brame czy furtkę
Może to?
w każdym razie zmieniając device class
tych encji z window
na door
dostaniesz z automatu inną ikonkę niż przesuwane (podnoszone) okno (oprócz tego ikony można też nadpisać np. mdi:door-open
mdi:door-closed
), być może da się też podmienić ikony góra/dół w tym co masz (no ale nawet nie napisałeś ani co to jest, ani nie wrzuciłeś kawałka kodu).
ikony “material design Icon”, czyli te co mają w swojej nazwie mdi:cośtam
https://materialdesignicons.com/
nazwa pliku (bez rozszerzenia) zastępuje cośtam
A oprócz tego są ikony wbudowane w system czyli hass:cośtam
Ewentualnie można też zainstalować integrację z https://simpleicons.org/ i wtedy mamy si:cośtam
(ale tu raczej nie ma nic użytecznego do twojego zastosowania)
z góry uprzedzam ta integracja się nieco “krzaczy” (często zamiast ikony są puste miejsca, a autor jak dotąd nie znalazł skutecznego rozwiązania tego problemu, tymczasowe obejście opisałem w issues u niego na githubie, ale po niemal każdym restarcie systemu jest to upierdliwe).
PS i jeszcze fontawesome (ale mnie na kolana nie rzuciło i ponoć “gryzie się” z simpleicons a akurat go używam)
Mam coś takiego:
Na razie znalazłem tylko ikonę bramy a nie mogę poszukać ikony furtki. Chciał bym uzyskać na przykładzie bramy żeby zamiast tych strzałek były ikony otwartej bramy i zamkniętej tzn. ikona otwartej bramy to żeby brama się otwarła ikona zamkniętej bramy to żeby brama się zamknęła. A przy opisie aby się pokazywał aktualny stan bramy.
Nie kojarzę ikony furki - użyj np. drzwi, jeśli zmienisz device class
to ikony podmienią się automatycznie na domyślne dla danej klasy.
tu mam wszystkie jednakowe czujniki tylko ze zmienionymi klasami (nie dotykałem ikon - to są domyślne dla danej klasy)
Nie używam cover
to nawet nie wiedziałem że ta encja ma “fabrycznie” taki gadżet
więc pewnie będziesz musiał użyć jakiejś bardziej zaawansowanej karty (no chyba, że ktoś wie jak zmodyfikować cover
ale na pierwszy rzut oka powinno wystarczyć ustawienie właściwej klasy).
A jak zmieniasz te device class?
Konfiguracja->Dostosowanie->Encja
Nie mam pojęcia, poza jednostką miary czy ikoną (no i klasą) jak dotąd nie musiałem ich zmieniać (mam wrażenie, że to pozostałości po interfejsie states, teraz mamy tylko lovelace, ale jeszcze niedawno oba były dostępne, ale to tylko domysł i głowy sobie nie dam uciąć; może ktoś mądrzejszy to wie i odpowie?).
Spodziewałem się to znaleźć w podstawowej dokumentacji, ale nie widzę
Niestety nadpisanie przez device class zadziałało tylko na chwilę. Nadpisalem z okna na brame i po jakim czasie wróciło na okno i wyskakuje takie cos:
W configuration.yaml
musisz mieć sekcję i wpis:
homeassistant:
customize: !include customize.yaml
Eureka skąd Wy czerpiecie te inspiracje ?