Hej, jestem małym zwolennikiem protokołu modbus i interfejsu RS485, mam na tym kilka urządzeń w tym 3 kanałowy dimmer 24V.
Dimmer działa należycie ale problem natury modbus jest taki, że rejestr ściemniania danego kanału jest pod innym adresem a rejestr aktywacji tego kanału pod innym i tak dla przykładu adres 5 aktywuje mi dany kanał a adres 8 rozjaśnia/ściemnia dany kanał.
Nie ogarnę tego w ten sposób. U mnie element wykonawczy sterowania światłem działa na interfejsie modbus ale zintegrowany jest z HA poprzez MQTT (mam dodatek MQTT<->MODBUS i vice versa)
Potrzebuje połączyć encje ON/OFF i suwak ściemniania w jeden kafelek. Idzie to zrobić?
Może za pomocą jakiegoś pomocnika?
nigdy nie próbowałem do tak skomplikowanego zadania użyć prostego pomocnika (nie wszystko się da wyklikać w GUI), ale z użyciem template da się to zrobić na jakieś 99.999%
Nie, chodzi o wygląd ściemnianej lampy jak w pierwszym poście.
Chat GPT mówi coś takiego:
Aby połączyć encję jasności i włączania/wyłączania w Home Assistant w jedną, należy użyć pomocnika (helpera) typu “przełącznik z regulacją jasności”. Dzięki temu jedno urządzenie w interfejsie Home Assistant będzie kontrolować zarówno stan włączenia/wyłączenia, jak i poziom jasności światła.
Kroki postępowania:
1.Utwórz pomocnika:
Przejdź do sekcji “Ustawienia” (Settings) → “Urządzenia i usługi” (Devices & Services) → “Pomocnicy” (Helpers).
Oczywiście chodzi mi o stworzenie encji o pożądanych właściwościach (więc będziesz mógł ją wykorzystywać w takich kartach jak dusza zapragnie, bo twór = uzyskana encja będzie światłem), ale pewnie w ramach samego lovelace też można uszyć jakiś erzac (tylko po co tak kombinować, skoro raz stworzona encja działająca zgodnie z oczekiwaniami będzie do użytku wszędzie, a tworzenie czegoś wyłącznie działającego we frontendzie = w GUI nie do końca pokrywa się z ideą działania HA).
AI przewiduje 10 Lat do przodu, nie słyszałem o takim pomocniku.
Możesz jedynie zmienić domenę *.switch na light *.switch na fan ale wtedy tylko są podstawowe parametry on/off
musi odpowiadać za jasność w zakresie 0-255 (jako integer), a jeśli jest to inny zakres to odpowiednio przelicz
w tym konkretnie przykładzie
za jasność odpowiada de facto atrybut brightness tej encji, jak jest w przypadku twojej encji źródłowej nie mam pojęcia, ale to pod nią musisz dostosować kod
a w ogóle gdy zaczynałeś wątek to ta encja nazywała się dimmer modbus(i-cośtam-dalej, ale przepisywać z obrazka nie będę), a nie był to pomocnik typu numer
i to tej nazwy encji muszę się trzymać, sterowanie jasnością poza template działa, więc problem leży w kodzie samego template ale nie mam z tym doświadczenia więc nie wiem gdzie konkretnie.
Suwakiem kafelka jestem w stanie do połowy sterować jasnością, wtedy na brightness jest 125 i powyżej 50% kafelka jasność rzeczywista już nie wzrasta, tak samo gdy próbuje ustawić na suwaku np. 255 - to na kafelku i tak zostaje przy tych 50% - czyli nie mogę ustawić zakresu większego niż 50% co odpowiada 125. Na pasku jest zakres 0-255 ale można go sterować tylko do 125.
Ale przy wyłączonej lampie i suwaku na 0%, przesuwając na 1 lub więcej lampa pozostaje w stanie off, pewnie trzeba dodać jakiś atrybut.
Włącznik nie jest połączony z jasnością, więc może trzeba dodać do szablonu że jak zwiększasz wartość na suwaku na większą niż 0 to ma zadziałać najpierw switch.turn.on, a suwak przeskalować żeby 0-100 mqtt odpowiadało 0-255 w modbus?
Zakres w którym się porusza to jednak 0-100 choć w HA działa zakres 0-125 (sprawdzę czy 100-125 istotnie coś zmienia).
Tak więc użyłem skalowania 0,49 zakresu 0-125 i wszystko działa jak należy.
Serdeczne dzięki Marcin.