KC868 + Switch terminal KinCony

Mamy kolejny dzień więc awansowałem i mogę już pisać dłuższe posty :joy:

Mam 2 takie sterowniki. Zamierzam jednego użyć do sterowania obwodami oświetlenia i jednego do sterowania roletami oraz bramą garażową. Jakoś wolę kable niż WiFi, chociaż na pewno będzie kilka czujników Aqara na Zigbee :slight_smile:

Obecnie intensywnie testuję zestaw 2 sterowników KINCONY KC868-H32B w połączeniu z HA i Node-Red postawionym na Raspberry 3. Na razie wszystko działa wzorowo. Oczywiście były problemy np. z synchronizacją stanów wyjść ale po kontakcie z producentem, wydał on nową wersję softu. Dodatkowo dzięki integracji przez NORA, całość fajnie obsługuje się przez głośnik Google Mini - niestety komendy w języku angielskim. Pracuje też nad połączeniem tego przy pomocy Node-Red zainstalowanego na bramce AI-Speaker aby używać języka polskiego. Producent sterownika wydał niedawno kolejną aktualizację, która obsługuje MQTT, więc integracja z HA będzie jeszcze łatwiejsza.

Mam też sterownik KC868-COL, na którym bezpośrednio można utworzyć proste automatyzacje, a zamierzam do niego podłączyć 14 czujników PIR, czujnik zalania, czujnik dymu, 5 czujników temperatury i pozostaje mi 16 wejść analogowych nad którymi jeszcze rozmyślam :dizzy_face:

W swojej instalacji chcę uniknąć ew. uszkodzenia przekaźników w sterownikach, więc zakupiłem dodatkowo podstawki na szynę DIN do miniaturowych przekaźników 6A/230V. Do nich chce podłączyć oświetlenie i to one będą sterowane przez sterownik. Docelowo chciałbym wyeliminować wewnętrzne przekaźniki sterownika, podłączając sterownik bezpośrednio do przekaźników w podstawkach, z ich wymianą na SSR aby zachować optoizolację. Nie jestem elektronikiem ale to chyba dobre rozwiązanie?

Poza tym ostatnio zachciało się nam z żoną szklanych, podświetlanych przełączników, które przy tym sterowniku muszą być w wersji impulsowej i są (oczywiście) droższe niż te na 230V … Zamierzam na razie kupić jedną sztukę LIVOLO do testów. Wciąż jednak szukam tańszej alternatywy, bo za same 30 szt. przełączników robi się zawrotna kwota :scream: Może ktoś pomoże??

2 polubienia