Czy ktoś na forum korzysta lub korzystał z urządzeń Kincony? Pytanie raczej kieruje do osób, które faktycznie z tego korzystają i mogą powiedzieć coś więcej, a nie do osób, które “coś tam o tym słyszały”.
Muszę po paru latach odświeżyć hardware i softwarte w szklarni, bo będę rozbudowywał samą szklarnie. Do tej pory miałem to zrobione na customowych rozwiązaniach. A teraz po prostu mi się nie chce bawić w projektowanie płytek i całą resztę. Mam na oku urządzenie KinCony F16. Czy jest ktoś, kto mógłby opowiedzieć trochę jak wygląda żywotność tych urządzeń, stabilność działania i czy są jakieś rzeczy, na które trzeba uważać, lub zwrócić uwagę?
Nie jestem w grupie wywołanych, ale coś tam mogę napisać. Moja przygoda z KinCony rozpoczęła się w 2022 roku, kiedy ceny opału poszybowały do góry jak szalone, ludzie zaczęli przerabiać klimy na pompy ciepła i potrzebowali sensownego sterowania. Na bazie płytki A4 + tasmota zrobiłem ponad 300 szt , na reklamację wróciła jedna, reszta pewnie działa do dziś. U siebie mam A6 na którym mam obsługę rozsuwanego dachu na tarasie z czujnikiem wiatru i oświetleniem ogrodowym, to działa od zeszłej wiosny i o ile dach w zimę nie jest używany, to oświetlenie ogrodu działa cały czas. Moduł A6 zamknąłem w hermetycznej obudowie na tarasie i nawet w taką zimę jak obecna wszystko działa. Kolejny moduł, który mogę śmiało polecić, to A16 , wersja na MOSFET , F16 ma przekaźniki i tym generalnie się różnią. A16 zamontowałem , dwa lata temu , wykorzystując wszystkie wejścia i wyjścia do współpracy z dużą centralą alarmową DSC , 128 linii , gdzie w komplecie z kolejnym wypustem tej marki KC868-AI tworzą cyfrową tablicę synoptyczną na 20" calowych monitorach dotykowych. Nie mam z tym najmniejszych problemów. Wszystko oprócz wspomnianych A4 , ma wgrane esphome.
I to jest dla mnie cenna informacja. Dziękuję @isom1266
Powiedz mi, czy masz jakiegoś sprawdzonego dostawcę? Czy targasz to po prostu z Ali?
Mnie w F16 przekonują te wymienne przekaźniki i fizyczne przełączniki, bo nawet podczas jakiejś awarii fw będę mógł manualnie włączyć odpowiednie rzeczy.
Zaciekawiłeś mnie jeszcze tą tablicą synoptyczną. Mógłbyś to trochę bardziej rozwinąć?
Przy zakupie kierowałem się ilością sprzedanych sztuk i na tej podstawie wybierałem sprzedawcę. Ceny nie różnią się jakoś znacznie, chyba że trafiła się jakaś promocja.
Skoro zwarta konstrukcja F16, wszystko w jednej obudowie , wyjścia tylko NO i cena jest dla Ciebie ok nie widzę problemu.
Ja gdybym miał to zamontować w szklarni, wybrałbym A16 za 130 zł + moduł z wymiennymi przekaźnikami za 230 zł
Moim zdaniem ze względu na warunki panujące w szklarni i tak trzeba zamknąć to wszystko w hermetycznej obudowie, więc po co przepłacać.
Na froncie obudowy można dać taki panel
I mamy wszystko o czym myślisz.
Co do tablicy synoptycznej, centrala DSC jest na obiekcie z ochrona fizyczną , więc taka wizualizacja stanu poszczególnych stref pozwala w przypadku wystąpienia jakiegoś zdarzenia jednym spojrzeniem szybko zlokalizować gdzie i co. Wejścia i wyjścia KinCony , są połączone z modułami rozszerzeń DSC i tworzą encje w HA , dalej dedykowany dashboard i dwa monitory podłączone do dwóch terminali dell wyse 3040 w trybie kiosk.
Nie będzie to w samej szklarni, tylko raczej w jednym miejscu które służy do sterowania. Ale tak czy siak będzie zamknięte w hermetycznej obudowie - tak jak mam do tej pory.
Wybór jest dość spory i wydaje mi się, że te sprzęty od kincony będą dobrym wyborem. Na pewno uda się skompletować jakieś sensowne rozwiązanie.