witam zaczynam przygode z płytką KC868-A16 i ogólnie potrzebuje porad pomocy jaki soft wgrać jak ją uruchomićjak zacząć automatykę z tą płytką
A co już wiesz i umiesz?
Jak rozumiem to ma współpracować z HA (umieściłeś wątek nie wiadomo dlaczego w dziale Home Assistant, chociaż chodzi o sprzęt), więc naturalną drogą jest ESPHome, dlatego tutaj przeniosłem wątek (chyba, że kupiłeś płytkę z licencją na jakieś zamknięte oprogramowanie, to możesz próbować je używać).
Czy w ogóle przeszukałeś forum pod kątem wątków o Kincony?, bo co najmniej jedna w miarę bliźniacza konstrukcja jest już dość mocno omówiona (chociaż informacje tam zawarte mogą być mocno nieaktualne - dziś domyślnie się używa frameworka ESP-IDF w ESPHome na sprzęcie ESP32).
W zasadzie to wypada chociaż przejrzeć jakieś podstawy dokumentacji
ten sprzęt jest też w bazie gotowców dla ESPHome
dobra by nie robić zamieszania moje pytane w jakiej kategorii powinno sie znalezć? jak juz wspomnialem o dopiero mój początek mysłałem ze ta płytka pod ten dział podlega
Znajdzie się finalnie w takiej kategorii, w jaką stronę dyskusja pójdzie dalej (jeśli coś jest w złym miejscu staramy się na bieżąco modyfikować to miejsce), bo jak na razie od siebie nic nie napisałeś istotnego, więc może wysłów się bardziej. (nawet nie odpowiedziałeś na najbardziej istotne pytania)
Kluczowe informacje dotyczące stworzenia wsadu ESPHome masz już wyżej.
praktycznie wiedze i informacji od zera potrzebuje wgrywam jakis soft działa zachwile wszystko sie resetuje ssid wifi kincona znika w sumie sam sie zastanawiam czy jest sens zaczynac robic cokolwiek z ta płytką czy ją sprzedać
To chyba zależy czy chcesz się czegokolwiek nauczyć, czy nie.
Jeśli nie, to sprzedaj, bo nikt na siłę nie włoży Ci wiedzy do głowy…
W ciemno zgaduję, że może masz płytkę z fabrycznym oprogramowaniem Tuya, bo nie napisałeś z jakim.
AP po skonfigurowaniu sieci do której to podłączasz ma znikać - tak działa praktycznie każdy sprzęt IoT WiFi.
Ta płytka ma przewodowy Ethernet (w przypadku ESPHome trzeba się zdecydować czy ma być WiFi czy Ethernet) i zasadniczo wybrałbym połączenie Ethernet (raczej po to płacisz za dodatkowy sprzęt by z niego korzystać jeśli daje to przewagę nad podobnym sprzętem bez tego za co dopłaciłeś).
zamowiwem płytke na ali zadnej instrukcji obslugi po podłączeniu zasilania ethernetu usb kompletnie nic nie było ssid wifi nie było adresu ip nie bylo
Przepraszam, ale ja nie dam rady walczyć z wiatrakami.
Pytałem na wstępie jaką wiedzę masz na temat tego co chcesz zrobić, nie jestem AI żeby mieć nieskończoną cierpliwość, dokumentację masz wyżej - sam te linki tu wstawiłem, ale nie mam szklanej kuli by zgadywać co robisz, ani jaki masz firmware.
Firmware na bazie technologii Tuya wymaga płatnej licencji, więc musisz wiedzieć czy kupiłeś goły sprzęt (np. klona Kincony) czy z jakimś firmware (gdzie koszt licencji był wliczony w cenę lub zastosowano jakieś darmowe firmware na bazie jakiegoś otwartego projektu, tu też z braku szklanej kuli nie wiem jakie).
skad mam wiedziec jaki jest firmware?
na plytce nic nie bylo
Pokaż skrinszoty z tego co robisz, to może zgadniemy, skoro nie dajesz rady tego sensownie opisać…
próbuje znalezc jaki kolwiek program i uruchomic DI DO
Dobra, to moja ostatnia prośba - pokaż jak zrobiłeś to
i moje pytanie czy pójdzie z laptopa uruchomić tą płytke to zasterować posprawdać żarówką na 12V i multimetrem
wgrałem różne wersje tasmoty
łacze sie z tasmota na płytce przytrzymuje download reset puszczam reset i tu działa bo się łączy i się wgrywa
Tak, Tasmota jest w stanie pracować autonomicznie, więc dasz radę z tym
tylko zamiast żarówki 12V do testów użyłbym diody LED + dobranego rezystora (aby pobór mocy był możliwie mały)
Natomiast Tasmota też wymaga konfiguracji, samo wgranie firmware nie wystarcza
chyba, że masz dedykowane firmware Tasmota specjalnie skompilowane pod kątem tej płytki
I jeszcze jedno używaj edycji postów zamiast walić jeden pod drugim, póki nie ma odpowiedzi.
panel sterowania widać tylk onie wiem co źle robie bi nie widze w panelu sterowania DI DO nie wiem nawet czy odpowiedni t… wgrywam
to zrób skrinszota i go pokaż…
postaw się na miejscu kogoś, kto jest na drugim końcu internetu i nie patrzy Ci na ręce…
taki hint - NIE możesz użyć ogólnego obrazu firmware Tasmota, bo ta płytka jest zbyt skomplikowana konstrukcyjnie (zwykłe wsady Tasmota nie zawierają ani obsługi Ethernetu, ani expanderów PCF8574, które są kluczowe dla działania wejść i wyjść)
więc wsad musi być dedykowany do tej płytki, którą masz w ręce
byłeś w ogóle na oficjalnym forum producenta?
gdzieś tam jest taki dedykowany wsad
wprawdzie w jakiejś archaicznej wersji z 2022 roku, ale powinien działać
jeśli chcesz mieć coś współczesnego to musisz sobie sam skompilować
edit tu jest coś nowszego (też jako gotowce, chociaż pewnie konfigurację trzeba sobie wyklikać w GUI) a niejako przy okazji jest opis jak można sobie samemu skompilować jakąś aktualną wersję i z konfiguracją dopasowaną do swoich potrzeb
PS jednak uważam, że personalizowanie wsadu pod swoje potrzeby jest łatwiejsze w ESPHome (szczególnie, że jak rozumiem chcesz to łatwo integrować z HA, bo nie zaprzeczyłeś jak dotąd)
Jeżeli to pierwsza płyta z ESP32 w Twoich rękach, to rzuciłeś się na szeroką wodę przy zerowej wiedzy. Zapomnij o Tasmocie, bo ma zbyt wiele warunków do spełnienia żeby poprawnie skonfigurować. Można się narobić i potem jednym złym ruchem skasować sobie całą konfigurację. Zainstaluj ESPHome
Potem przeczytaj to KinCony KC868-A16 - ESPHome Devices
Wgraj przykładową konfigurację i powinieneś uzyskać podstawową funkcjonalność tego modułu czyli 16 wejść i 16 wyjść.
zauwazyłem szreoka głęboka woda, dla tego rezygnuje na jakiś czas z dalszej nauki dla mnie najlepsza lekcja to usiąść z kimś co się na tym zna 2 płytki 2 laptopy i robić krok w krok to samo wtedy to ma sens taka nauka, kilka programów do pobrania potem jeszcze coś do pobrani i jeszcze… dla osoby z 0 więdzą to nie ma sensu. dziś jeszcze próbowałem wgrać esphom laptop widzi płytkę i cały czas ją widzi, na chwile wstało, ssid płyki wyskoczył połączyło sie z internetem, na chwile pokazało swój num ip i to tyle potem wszystko umarło, nie moge kompletnie nic na tej płytce już zrobić i nie wiem czy ją całkiem zapchałem czy ta płytka działa czy to już elektro śmieć… ale dziękuje bardzo za doradzenie i za pomoc, pozdrawiam serdeznie. A tutaj to troche dziwne bo 2 osobne zdania za duzo i blok na 23 godziny
- Po pierwsze cierpliwość,
- Po drugie upór,
- Nie poddawaj się.
Skoczyłeś na głęboką wodę i sie zachłysnąłeś wodą.
Wszystko co nowe jest trudne , dziwne na początku.
ESP Home jest łatwe jak zrozumiesz jak to działa.
Tu nie ma click i JUŻ.
Masz mój przykład - masz mieć taką jedną ikonę od Kincony i status on-line
Poprawcie mnie chłopaki co macie Kincony czy to jest tak widoczne.
chwilowo mnie to przerosło za kilka miesięy wróce do tematu, tyko nie wiem co z płytką czy jej nie zawaliłem do konća są 2 przyciski download i reset nie idzie idzie nawet jej wyczyścić do ustawień fabrycznych…