"
Nie wiesz"
Pozatym jestem robotykiem , wiec raczej wiem
"
Nie wiesz"
Pozatym jestem robotykiem , wiec raczej wiem
Nie obiecuje że to będzie działać, ale się starałem.
alias: "Automatyczne włączanie klimatyzacji"
description: "Włącza klimatyzację, gdy jest niedostępna/wyłączona i ustawia parametry"
trigger:
- platform: time
at: "15:00:00" # Tutaj wpisz godzinę, o której klima ma ruszyć
condition: []
action:
# 1. Włączenie klimatyzacji (wybudzenie jej ze stanu uśpienia/niedostępności)
- service: climate.turn_on
target:
entity_id: climate.klimatyzator_scienny_split
# 2. Krótka pauza, aby urządzenie zdążyło "skoczyć" do sieci
- delay:
seconds: 5
# 3. Ustawienie trybu pracy na chłodzenie
- service: climate.set_hvac_mode
target:
data:
hvac_mode: cool
# 4. Ustawienie docelowej temperatury
- service: climate.set_temperature
target:
data:
temperature: 22
mode: single
To jest przykład bo bez punktu trzeciego nie mogę ci ustawić według twoich zamiarów więce jak nie opiszesz to będziesz musiał sam.
Wiedziałem że są w zaawansowanym postępie, ale nie aż tak.
Ile trzeba technologii i wiedzy aby takie roboty wytrenować (oczywiście na AI) porównaj sobie do Rosji ![]()
(chyba każdy zainteresowany choć trochę tematem widział ten występ ruskiego robota.
To po co się pałujesz z chińską chmurą zamiast się od niej odciąć ? Sam widzisz, że encje są dynamiczne i z niedostępnymi nic nie zrobisz.
Spróbuj swoich sił z tym GitHub - zoffypal/esphome_hisence_ac: Support for Hisense AC via ESPHome
Masz tam zresztą kilka innych linków, w tym jeden kieruje do repo naszego rodaka, coś z tego pewnie działać i pozwoli na pełną niezależność.
Ehh, raczej mowicie o progrmistach silnika, bo napisanie kodu nie jest trudne.
no raczej nie wymienie klimy za nowe 5 kola
A kto mówi o kupowaniu nowej ? Podmiana modułu WIFI to nie nowa klima przecież
No nie myslalem o wymontowaniu modulu, czy nie wydaje Ci sie to ponad wynik
Zajrzałeś chociaż do pliku readme.md w tym repo ?
Bo robisz problem z niczego. Zawsze można wrócić do oryginału jak coś nie pójdzie
a ty chcesz pomoc czy dymu narobic?
Staram się naprowadzić na poprawny tok myślenia, kolegę, który nie jest stomatologiem. Masz tam gotowy kod yaml do wgrania do zwykłego ESP8266 i podłączenia 4 przewodów.
Mam porównanie z chińskimi chmurami oraz innymi rozwiązaniami i uważam, że technologia robotów nie przekłada się bezpośrednio na te systemy. Spójrzmy na falowniki – dlaczego ich porty komunikacyjne wciąż opierają się na RS232? Przecież to staroć. Zamiast standardowego złącza LAN, producenci kombinują z modułami Wi-Fi, które działają tak ‘dobrze’, że aplikacja pokazuje dane sprzed 15 minut. Właśnie dlatego używam SolarAssistant – dzięki niemu nie trzeba męczyć się z chmurą.
Poza tym, wspomniane README nie wydaje mi się dopracowane. Jest tam notka, że rozwiązanie nie współpracuje ze wszystkimi modelami, ale brakuje dokładnej listy kompatybilności.
Sam osobiście przez jakiś krótki czas próbowałem gotowej integracji z GREE i oprócz lagów, często dochodziło do wypadania modułu WIFI z sieci co się kończyło brakiem kontroli nad klimatyzatorem. Wstawiłem ESP32 z esphome i od roku spokój, a wszystkie dane na bieżąco.
@Allon notka, że nie ze wszystkimi działa jest jak najbardziej uzasadniona, bo trudno przetestować na wszystkich modelach, ale to w niczym nie przeszkadza żeby spróbować. Autor podaje tam model ESP 8266, który toleruje logikę 5V , więc połączenie 1:1 czterech przewodów nie wymaga rysowania schematów.
Czego brakuje w tym README ?
@Allon … na listość boską - jesteś moderatorem! Zrób coś z tym ostatnim Twoim wpisem. ![]()
Przepraszam🙈
W README z linku brakuje jasnej listy modeli.
Nie każdy czuje się na siłach, by otwierać nową klimę i bawić się w podmianę modułów, zwłaszcza na gwarancji(no właśnie jakt by było z tą gwarancją).
Każdy użytkownik klimatyzatora powinien w takim zakresie otwierać obudowę, bo powinien czyścić filtry zgodnie z instrukcją. Moduł WIFI jest dostępny pod tą pokrywą i nie ma potrzeby rozkręcania urządzenia.
Można go przecież odłączyć i nie korzystać z WIFI , tylko z pilota ![]()
Podłączenie się do wyprowadzonego portu RS232 z innym modułem, nawet tylko na próbę, nie powoduje utraty gwarancji
Może na zachętę dla @pietryk napiszę, że przechodziłem z chińskiej chmury klimatyzatorów Haier zamieniając oryginalnego dongla na zrobiony z esp32 z konfiguracją ESPHome, jako początkujący użytkownik HA. Działają już 2 lata, więc nie bać się tylko działać.
no to dawaj, byle dzxxialalo, pozatym kazda ingerencja w sprzet z automatu anuluje gwarancje.