Witam. Posiadam klime z modulem wifi. Jest firmy Gorenje ale ta sprzedala sie Hisense. No i w telefonie mam aplikacje connectLife do ktorej jest podlaczona i w HA dodalem ConnectLife. Wszystko pieknie z panelu da sie robic
i mam problem z wysterowaniem temperatury o jaka mi chodzi. Nie moge nigdzie jej ustawic ani jak wybieram Urzadzenie ani jak wybieram Klimat. Ten ostatni jest na tym screenie
Polecam zawsze sprawdzić w narzędziach deweloperskich czy twój zamysł działa a dopiero potem przenieść się na automatyzację. Tutaj powinna być akcja: set_temperature
Możne nie wszyscy zgodzą się z poniższą opinią:
Na screeach jak byk widać, że to integracja Hisense Split Air Conditioner. Pytanie o model w tym momencie nic nie wnosi, bo sprzęt jest już widoczny w HA i komunikacja działa (co potwierdza karta sterowania na pierwszym zrzucie).
Co do Twojej rady: integracja AEH-W4A1 to staroć pod starsze moduły Wi-Fi (często HiSmart). Ta klima najwidoczniej nowsza konstrukcja natywnie wspierająca ConnectLif, więc przesiadka na tamto repozytorium to cofanie się w rozwoju i proszenie się o brak stabilności. Problem nie leży w modelu klimy, tylko w tym, jak UI Home Assistanta błędnie mapuje encję climate w edytorze automatyzacji, podkładając tryby pracy (hvac_mode) w miejsce wartości temperatury(przynajmniej tak mi się wydaje).
Really? i co to za integracja? masz jakiś link?
Bo jedyna wbudowana w HA to Hisense AEH-W4A1
może to jakiś komponent niestandardowy który jest niedokończony itp. itd.
To jest kluczowy problem pytań na forach - pytający zakłada, że czytamy w myślach lub między wierszami tego co napisał.
Mamy zgadywać? Zawsze przy zadawaniu pytania należy się powoływać na jakikolwiek link do dokumentacji - to umożliwia jednoznaczność.
A jak tam klikniesz “dodaj cel” to nie masz encji termostatu tego klimatyzatora? Jak nie wybierzesz konkretnego termostatu, to nijak nie ustawisz temperatury.
HVAC mode jest pod tym nieprzetłumaczonym kluczem [%key_id:…] a nie w celach, tak jak być powinno. Coś mi się wierzyć nie chce że nie ma encji klimatu, skoro w pierwszym poście pokazane jest to:
No i wczoraj zapisalem sobie ta automatyke ale nie mialem czasu wiec dzisiaj chcialem sprawdzic. Wchodze w nią a tam zniknelo to co sie pojawilo hehe. Pojawia sie tylko jak jest wlaczone a jak wylacze to znika. Dobre. I zas punkt wyjscia.
To w zasadzie byłoby niedobre. Klima po osiągnięciu zadanej temperatury nie powinna się wy łączyć tylko przejść w tryb “Idle - brak aktywności” . Takie częste on/off na pewno by jej nie służyło.
Raczej powinna utrzymywać zadaną temperaturę ponieważ tak działa, a najlepiej to aby wcześniej “inteligentnie” wybierała tryb np. grazanie jeśli jest zimniej, albo chłodzenie jeśli jest cieplej i w tedy będzie utrzymywać wybraną temperature.
no tak panowie dywagacja jest spoko ale nie doszlismy jeszcxze zeby dzialala. czy jest mozliwosc napisania tego w yaml , jesli podam wszystkie rzeczy jakie interesuja? bo nie bardzo kumam ten jezyk.
Smutne, że taki stereotyp tu wygłaszasz - zamiast popracować nad interpunkcją.
Swoją drogą chyba mie nie wiesz, w którym punkcie rozwoju technologicznego są Chiny.