Klimatyzacja Gorenje/Hisense problem z automatyka

Witam. Posiadam klime z modulem wifi. Jest firmy Gorenje ale ta sprzedala sie Hisense. No i w telefonie mam aplikacje connectLife do ktorej jest podlaczona i w HA dodalem ConnectLife. Wszystko pieknie z panelu da sie robic

jednak chcialem zrobic automatyzacje z mysla o lecie i tu juz mam zgrzyt. To badziewie wyswietla tylko 3 encje

i mam problem z wysterowaniem temperatury o jaka mi chodzi. Nie moge nigdzie jej ustawic ani jak wybieram Urzadzenie ani jak wybieram Klimat. Ten ostatni jest na tym screenie

Niewiem jak to obejsc. Tam gdzie jest Dodaj cel pojawiaja się tylko grzejniki pokojowe, a w ustaw tmp pojawiaja sie tryby pracy.

Spróbuj jako call service (nie jako urządzenie czy klimat tylko jako akcja) lub edycji w yaml spróbuj.

Nie napisałeś jaki to model klimatyzacji. Czy próbowałeś integracji Hisense AEH-W4A1?

Polecam zawsze sprawdzić w narzędziach deweloperskich czy twój zamysł działa a dopiero potem przenieść się na automatyzację. Tutaj powinna być akcja: set_temperature

@Romek_Z

Możne nie wszyscy zgodzą się z poniższą opinią:
Na screeach jak byk widać, że to integracja Hisense Split Air Conditioner. Pytanie o model w tym momencie nic nie wnosi, bo sprzęt jest już widoczny w HA i komunikacja działa (co potwierdza karta sterowania na pierwszym zrzucie).

Co do Twojej rady: integracja AEH-W4A1 to staroć pod starsze moduły Wi-Fi (często HiSmart). Ta klima najwidoczniej nowsza konstrukcja natywnie wspierająca ConnectLif, więc przesiadka na tamto repozytorium to cofanie się w rozwoju i proszenie się o brak stabilności. Problem nie leży w modelu klimy, tylko w tym, jak UI Home Assistanta błędnie mapuje encję climate w edytorze automatyzacji, podkładając tryby pracy (hvac_mode) w miejsce wartości temperatury(przynajmniej tak mi się wydaje).

Really? i co to za integracja? masz jakiś link?
Bo jedyna wbudowana w HA to Hisense AEH-W4A1
może to jakiś komponent niestandardowy który jest niedokończony itp. itd.

To jest kluczowy problem pytań na forach - pytający zakłada, że czytamy w myślach lub między wierszami tego co napisał.
Mamy zgadywać? Zawsze przy zadawaniu pytania należy się powoływać na jakikolwiek link do dokumentacji - to umożliwia jednoznaczność.

1 polubienie

Autor używa właśnie tej integracji:

Jest to ogólnie dla conect life od Connectlife

I jescze tabelka z dokumentacji:

Supported Devices

Device Type Models Features
Split Air Conditioners 009-199 series Full climate control, energy monitoring
Window Air Conditioners 008-399 series Climate control, basic sensors
Portable Air Conditioners 006-299 series Climate control, mobility features
Dehumidifiers 007 series Humidity control, fan speed management
Heat Pumps 035-699 series Heating/cooling, water heating
Ducted Systems Various Zone control, advanced climate management

Może to nie jest dokumentacja, ale:
Cały wątek:

Jeśli nie chcesz czytać to z tego linku i prarę postów w dół:

Może to Cię przekona.

Świetnie. Szkoda, że OP się nie pochwalił czego używa.

A jak tam klikniesz “dodaj cel” to nie masz encji termostatu tego klimatyzatora? Jak nie wybierzesz konkretnego termostatu, to nijak nie ustawisz temperatury.

Witam. Przepraszam ze mnie nie bylo ale nie moglem wczesniej odpisac. JEzeli chodzi o model to juz podaje

Klimatyzacja ma niespelna rok czasu

JEzeli chodzi o to, to tam tez jest ta sama sytuacja

JEzeli chodzi o

to tam niestety znajduja sie tylko grzejniki, czy to w opcjach deweloperskich czy to w automatyzacji

Tez mi sie tak wydaje ze to moze byc to.

Nie udalo mi sie nic wiecej osiagnac w tym temacie.

A jesli chodzi o call service to ta sama sytuacja jest

HVAC mode jest pod tym nieprzetłumaczonym kluczem [%key_id:…] a nie w celach, tak jak być powinno. Coś mi się wierzyć nie chce że nie ma encji klimatu, skoro w pierwszym poście pokazane jest to:

Patrząc na niedawne tematy OP na temat termostatów i Tuya Local, to nie sądzę że nagle @pietryk sam to zmontował z dostępnych encji…

ok udało mi sie coś osiagnac. włączyłem klimatyzacje i wtedy pojawiło sie to w automatyzacji

czyli wynika z tego ze sie uaktywnia to tylko przy wlaczonej klimie

Czy jezeli uzywam Temperatury docelowej to klima wyłączy się po osiągnieciu zadanej temperatury?

Myślę że nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sprawdził co się stanie…

1 polubienie

No i wczoraj zapisalem sobie ta automatyke ale nie mialem czasu wiec dzisiaj chcialem sprawdzic. Wchodze w nią a tam zniknelo to co sie pojawilo hehe. Pojawia sie tylko jak jest wlaczone a jak wylacze to znika. Dobre. I zas punkt wyjscia.

To w zasadzie byłoby niedobre. Klima po osiągnięciu zadanej temperatury nie powinna się wy łączyć tylko przejść w tryb “Idle - brak aktywności” . Takie częste on/off na pewno by jej nie służyło.

Raczej powinna utrzymywać zadaną temperaturę ponieważ tak działa, a najlepiej to aby wcześniej “inteligentnie” wybierała tryb np. grazanie jeśli jest zimniej, albo chłodzenie jeśli jest cieplej i w tedy będzie utrzymywać wybraną temperature.

no tak panowie dywagacja jest spoko ale nie doszlismy jeszcxze zeby dzialala. czy jest mozliwosc napisania tego w yaml , jesli podam wszystkie rzeczy jakie interesuja? bo nie bardzo kumam ten jezyk.

.1. Dokładna nazwa encji klimatyzatora

Musisz wejść w Ustawienia > Urządzenia oraz usługi > Encje i wyszukać swoją klimatyzację.

Prawdopodobnie będzie się nazywać coś w stylu: climate.klimatyzacja_salon lub climate.hisense_xxx.

Potrzebujemy pełnej nazwy.

.2. Dostępne usługi (Services / Actions)

Wejdź w Narzędzia deweloperskie > Usługi (lub Akcje) i spróbuj wyszukać climate.set_temperature

Sprawdź, czy po wybraniu encji możesz tam ręcznie wpisać temperaturę i czy klima reaguje. Jeśli tak, to YAML zadziała bez problemu.

.3. Logika automatyzacji (Wyzwalacz i Warunek)

Musisz określić, kiedy klima ma się ustawić. Na przykład:

Wyzwalacz: Czy ma to być konkretna godzina? A może gdy temperatura w pokoju (z innego czujnika) przekroczy 25C?

Warunek : Czy ma działać tylko gdy ktoś jest w domu? Albo tylko w dni robocze?

wiec tak. tu chyba nieda sie nic zrobic. dziwne dzielo nie dziala. tu jest zrzut

te wykrzykniki oznaczaja niedostepne. czyli by sie zgadzalo jak nie wlaoczone jest. chyba za mlodego chinczyka zatrrudnili hehe.

twoja nazwa z pkt 1 klimatyzator_scienny_split

2 punkt nie dziala, pisalem wyzej. dziala to tylko wtedy kiedy klima jest wlaczona. jesli ustawie set_tmp i zapisze i wylacze klime to znika z auto.

pkt 3 nie poisze bo za daleko

Off topic:

Smutne, że taki stereotyp tu wygłaszasz - zamiast popracować nad interpunkcją.
Swoją drogą chyba mie nie wiesz, w którym punkcie rozwoju technologicznego są Chiny.