To oznaczałoby, że przed przeróbką korzystałeś z dongla wifi z oryginalnym firmware’m i jednocześnie NIE miałeś integracji z HA. Jeśli tak było, to wszystko się zgadza i mogę potwierdzić, że u mnie też tak było. Chcąc mieć klimę z SmartAir2 zintegrowaną z HA musiałem wywalić oryginalnego dongla i wstawić w jego miejsce ESP z własnym firmwarem.
Z łatwością mogę sobie wyobrazić też i takie rozwiązanie, w którym od pewnego czasu elektronika Haier jest już fabrycznie przygotowana na oba protokoły. I to ona decydowałaby o sposobie komunikacji po rozpoznaniu protokołu wymuszanego przez firmare. Bowiem wstawienie bramki XOR między dwa protokoły to przecież żaden problem.
No ale to tylko luźne dywagacje i przypuszczenia. Aż tak blisko jeszcze nie zakolegowałem się z Haierem, żeby mieć od nich potwierdzenie czarno na białym…
Powyższa uwaga @macek’a też daje do myślenia… Okazuje się, że istnieje zbyt wiele odmian i wersji nawet w obrębie tego samego modelu urządzenia, aby jednoznacznie zawyrokować, co u kogo będzie chodzić. Pozostają więc wyłącznie wyniki własnych, indywidualnych prac doświadczalnych.
Coś strasznie przepłacasz za te moduły wifi… Donlge Haier WiFi widziałem niedawno w Leroy Merlin w cenie 99,- Używają ich w klimatyzatorach sprzedawanych tam pod własną marką Equation.
Wiem, że działają z Haierem, bo kiedyś ich używałem.
Breaking News: Dziś (20.01.2025) te dongle są po niecałe 58 zł! Właśnie sprawdziłem. To są oryginalne Haier’y (taki przynajmniej jest nadruk wytrawiony na płytce).