Hej.
Mam klimatyzator Haier Tundra Plus. Przeczytałem cały wątek i jak na razie nie jestem bliski celu.
Rozumiem, że mam postępować wg tego opisu:
?
Przerobić kabel i podlutować do płytki ESP8266 (jakieś namiary na sprawdzę egzemplarze?) i potem wgrać firmware. Podłączyć do klimatyzora, żeby HA go znalazł i używać?
Nie mam bladego pojęcia co masz zrobić, ale jeśli ten model współpracuje z aplikacją hOn
to możesz spróbować integracji chmurowej, o którą była awantura w całym internecie na początku roku (bo Haier zagrał bardzo nieładnie, więc jest to marka, którą polecało się bojkotować…)
To jest komponent niestandardowy dostępny w HACS (ten bardziej popularny, bo jak wpiszesz w wyszukiwarce w HACS będą 2 do wyboru)
PS myślę , że wątki dotyczące Haierów należałoby uporządkować, ale to Wy ich użytkownicy musicie dostarczać właściwe dane (bo różne serie pracują z różnymi aplikacjami fabrycznymi, Integracja niestandardowa, którą podlinkowałem dotyczy tylko serii działających z hOn)
Hej. Dzięki za info.
W tamtym roku zamówiłem moduł wifi do Tundry i próbowałem go zintegrować z HA. Jednakże ani lokacja hON ani SmartAir nie wykrywała mi klimatyzatora, więc oddałem i temat ucichł. Może była podróbka, albo aplikacja nie obsługiwała tego klimatyzatora (wejście USB ma, więc raczej powinna).
Z racji tego, że moduł wifi to 145 zł a potrzebowałbym 2 sztuki to muszę pogrzebać czy rzeczywiście jest obsługiwana bo szkoda mi kasy na bubla.
Będę drążył temat.
Czy @Piotr_Wysocki może potwierdzić, że wszystko działa i buczy z modułem ESP8266 na Haier Tundra Plus ?
Hej. Udało się polutować i wemos D1 mini z wgranym ESP i poniższym kodem został zamontowany w Klimatyzatorze i o dziwo działa. Jakaś minimalna konfiguracja i mogę sterować klimą w Home Assistant oraz Google Home.
Mam prośbę o luknięcie czy prawidłowo wszystko ustawiłem, zwłaszcza jeśli chodzi o hardware UART i czy coś jeszcze powinienem dodać.
Jak na razie logi wyglądają prawidłowo…
Jeśli zamierzasz debugować po serialu na GPIO2 to tak, tak może być.
Jeśli nie potrzebujesz debugowania w ten sposób to mogłeś w ogóle wyłączyć debugowanie po serialu (to też usunie konflikt z UART0)
logger:
level: DEBUG
baud_rate: 0
w obu przypadkach dane diagnostyczne i tak są dostępne w kanale OTA
Swego czasu moja konfiguracja posypała się do tego stopnia, że musiałem podjąć bezpośredni kontakt mailowy z Autorem tej integracji, który porozkminiał w szczegółach wszystkie protokoły Haier. Kiedyś wiele mi pomógł, więc jeśli staniesz już bezradnie na krawędzi swoich możliwości samodzielnego ogarnięcia tematu, myślę, że mógłbyś spróbować prześledzić cały jego projekt i posłużyć się choć w części gotowymi konfiguracjami, które zamieścił w swoim repozytorium.
Robisz błąd w tym miejscu:
climate:
- platform: haier
ponieważ odwołujesz się tu do niedostępnej już platformy (zewnętrznej dla samej integracji) zdefiniowanej w tym miejscu (w środowisku dev):
Jak słusznie zauważył @szopen, integracja ta została już przeniesiona do środowiska produkcyjnego, niekoniecznie nadal zgodnego z dev. Usunięcie odwołania do dev powinno automatycznie przełączyć Cię na domyślne środowisko prod.
Hej @Krzysztonek
Czy podzieliłbyś się pełna konfiguracją dla Flexis Plus’a? Wraz z temperaturami, sterowaniem kierunkiem nawiewu, trybami pracy i wszsytkimi kontrolkami jakimi podzieliłes sie na swoim screenshocie?
Ahh chyba sam sobie odpowiem na prośbe sensorów…
Zdaje sie że sensory sa dostępne gdy uzywamy protokołu hon… a flexis plus uzywać ma smartAir2… wiec zdaje się że wiecej nie wyczarujemy?
@Krzysztonek czy przy takiej integracji ESPHome nadal można jednocześnie sterować klimatyzacją z “jakiejś” aplikacji producenta na telefonie? Z dołączonego pilota z pewnością tak. Nie mam klimatyzatora (a planuję) dlatego pytam.
Dziekuje,
Czy przy takiej konfiguracji pojawiają się z automatu encje sensorów od np. temperatury zewnetrznej ? Czy one są w jakis sposob wykrywane automatycznie protokołem smartAir2 ? Pytam bo nie widze takowych zadeklarowanych w sekcji ‘sensors:’ i dlaego mialem wątpliwosci czy to jest możliwe.
btw, w weekend dopiero bede stawiał dwa ESP01S na adapterze 5V-3.3V i podpinał pod istniejący przewód… NIestety u mnie nie jest to zwykły USB A i czeka mnie mała przeróbka.
Dziękuję za podesłanie Twojej konfiguracji. Mam mocną bazę do rozpoczęcia przygody.
M
Niestety, z poziomu apki HaierSmartAir2 można sterować tylko przy wykorzystaniu modułu WiFi z oryginalnym firmware’m. ESP32 to jednak nie oryginał, tylko produkcja własna.
Sensory temperatury zewnętrznej pojawiają tylko z w przypadku protokołu hOn, wykorzystywanego w nowszych modelach klimatyzacji. SmartAir2 to już jednak archaik, ale nie miałem innej opcji, bo mój model Flexis wykorzystujący SmarAir2 jest starszy od modeli Tundra zakupionych 2 lata później, gdzie komunikacja odbywa się z użyciem hOn.
Dlatego muszę używać 2 różnych protokołów dla urządzeń tej samej firmy… Trochę to dupowate, ale przynajmniej działa.
Więc dla potrzeb automatyzacji Flexis temperaturę zewnętrzną zczytuję z agregatu Tundry, a wykorzystuję ten sensor w automatykach wszystkich klimatyzacji niezaleznie od modelu. Taki jestem ‘smartny’!
@Krzysztonek
A jeszce tak dopytam, czy Twoje Flexisy posiadały oryginalnie ESP32-for-Haier* na złączu JST SM04B-GHS-TB
Czy starego typu usb A?
Zastanawiam sie czy w moim Flexis+ bedzie wlasnie stary SmartAir2 cy juz wlasnie hon. Ale to chyba wyjdzie jak w koncu wezme sie za podpinanie i konfiguracje.
Update…
Wlasnie dokonalem testu… i u mnie Flexis+ działa na protokole hon
Slicznie dziekuje za podpowiedzi!! zabiram sie za konfiguracje.
M
Szczęściarz jesteś! Masz uproszczone zadanie plus gwarancję pojawienia się z automatu upragnionych sensorów temperatury zewnętrznej.
To jest także podpowiedź dla @macek, z której wynika warunkowa możliwość sterowania klimą zarówno z poziomu apki hOn jak i z poziomu HA. Warunkowość zależy od konkretnej wersji modelu Flexis (jak widać, są na rynku dostępne te z hOn jak i te ze SmartAir).
tak, dokładnie. W modelu Flexis mam usb A.
Sprawdź przed zakupem. Po prostu zapytaj którą konkretnie apką będziesz mógł sterować klimę.
Zapomniałem o czymś oczywistym, ale i najważniejszym: Musisz zaadaptować konfigurację z użyciem hOn, a nie SmartAir. Oto kopia mojego konfigu hOn:
esphome:
name: AC Sypialnia
esp8266:
board: esp01_1m
wifi:
ssid: !secret wifi_ssid
password: !secret wifi_password
#important, otherwise the IP could change and then the entity is unavailable from home assistant.
manual_ip:
static_ip: 192.168.1.43
gateway: 192.168.1.1
subnet: 255.255.255.0
ap:
ssid: "Haier Sypialnia Fallback Hotspot"
password: !secret wifi_password
api:
password: ""
ota:
platform: esphome
safe_mode: true
password: ""
uart:
- id: ac_port
baud_rate: 9600
tx_pin: 1
rx_pin: 3
logger:
level: DEBUG
hardware_uart: UART1
web_server:
climate:
- platform: haier
id: haier_climate
protocol: hOn
name: AC Sypialnia
uart_id: ac_port
wifi_signal: true
beeper: true
visual:
min_temperature: 16 °C
max_temperature: 30 °C
temperature_step: 1 °C
supported_modes:
- 'OFF'
- HEAT_COOL
- COOL
- HEAT
- DRY
- FAN_ONLY
supported_swing_modes:
- 'OFF'
- VERTICAL
- HORIZONTAL
- BOTH
supported_presets:
- ECO
- BOOST
- SLEEP
switch:
- platform: template
id: haier_climate_display_switch
name: AC Sypialnia Wyświetlacz
icon: mdi:led-on
entity_category: config
restore_mode: "ALWAYS_OFF"
lambda: |-
return id(haier_climate).get_display_state();
turn_on_action:
climate.haier.display_on: haier_climate
turn_off_action:
climate.haier.display_off: haier_climate
id: haier_climate_beeper_switch
name: AC Sypialnia Beep
icon: mdi:volume-high
restore_mode: "ALWAYS_OFF"
lambda: |-
return id(haier_climate).get_beeper_state();
turn_on_action:
climate.haier.beeper_on: haier_climate
turn_off_action:
climate.haier.beeper_off: haier_climate
- platform: restart
name: Restart AC Sypialnia
sensor:
- platform: wifi_signal
name: AC Sypialnia WiFi Signal
update_interval: 30s
select:
id: haier_climate_horizontal_direction
name: AC Sypialnia Nawiew Poziomy
icon: mdi:arrow-expand-horizontal
optimistic: true
restore_value: true
initial_option: Center
options:
- Max Left
- Left
- Center
- Right
- Max Right
on_value:
then:
- climate.haier.set_horizontal_airflow:
horizontal_airflow: !lambda |-
return esphome::haier::AirflowHorizontalDirection(i);
id: haier_climate_vertical_direction
name: AC Sypialnia Nawiew Pionowy
icon: mdi:arrow-expand-vertical
optimistic: true
restore_value: true
initial_option: Center
options:
- Health Up
- Max Up
- Up
- Center
- Down
- Health Down
on_value:
then:
- climate.haier.set_vertical_airflow:
vertical_airflow: !lambda |-
return esphome::haier::AirflowVerticalDirection(i);
# Funkcje dodatkowe
button:
name: Haier Sypialnia Self Cleaning
icon: mdi:spray-bottle
on_press:
- climate.haier.start_self_cleaning: haier_climate
# Introduced in (some) models starting from 2021
name: Haier Sypialnia Stericleaning
on_press:
- climate.haier.start_steri_cleaning: haier_climate
text_sensor:
name: Haier Sypialnia Cleaning Status
lambda: return id(haier_climate).get_cleaning_status_text();
Chyba więcej sensorów z tego modelu nie wyciśniesz…
Dzięki za info, pozostaje tylko aby @tykasan to potwierdził.
Trochę poczytałem o tych klimatyzatorach FLEXIS Plus i brakuje mi poziomej regulacji nawiewu i jednostki o mocy 5kW w kolorze “silver” .