Może tak być. Niemniej po wysłaniu sygnału z ESP. Za każdym razem. Sterowanie z pilota cichutkie. Cokolwiek z HA - piszczy.
cytat z dokumentacji, nie chce mi się szukać czy masz Haiera hOn czy innego
beeper (Optional, boolean): Can be used to disable beeping on commands from AC. Supported only by hOn protocol.
O ile pamiętam, miałem ten sam problem. Ale w sekcji switch
wystarczy dodać sensor beepera…
switch:
...
- platform: template
id: haier_climate_beeper_switch
entity_category: config
name: Dyktatornia Beep
icon: mdi:volume-high
restore_mode: "ALWAYS_OFF"
lambda: |-
return id(haier_climate).get_beeper_state();
turn_on_action:
climate.haier.beeper_on: haier_climate
turn_off_action:
climate.haier.beeper_off: haier_climate
…a następnie ustawić go na stałe na OFF
.
Tyle, że to w zgodzie z dokumentacją beeper “saported only by hOn”. U mnie protocol: smartAir2, więc Twój kod nie jest przyjmowany. ;(
Komponent Haier jest nadal rozwijany (tylko zmiany są wprowadzane co najwyżej z aktualizacjami HA, dlatego zwykle wstępny szybki rozwój wymaga komponentu niestandardowego, który może mieć nawet kilka aktualizacji dziennie), ale jeśli ten protokół faktycznie tego nie obsługuje (bo może nadal nie zaimplementowano pewnych funkcji), to nie ma sensownego rozwiązania.
Możesz wylutować beeper (ale nie wiem czy to rozsądne, sam musisz ocenić czy pikanie ma jakąkolwiek wartość użytkową, czy bardziej przeszkadza) i ewentualnie wlutować go za dołożonym fizycznym przełącznikiem.
Moje prywatne doświadczenia z marką Haier są jak najgorsze (mam na myśli to co odstawiają z hOn).
Do haier revive plus nie zmieści się adapter i esp-01. Zostaje d1 mini i pochodne.
Ja nie przerabiałem, ale po modyfikacjach powinno się zmieścić:
U mnie na razie jest na zewnątrz, ale da się zamknąć obudowę a nowy moduł WiFi leży na klimatyzatorze. Oryginalny kabelek schowany w obudowie klimatyzatora jest dość długi.
Prościej kupić Wemosa ale jak już to z ESP32. ESP8266 albo ledwo działa albo nie bootuje z tym komponentem.
A jak z obsługą 5V? Nie trzeba jeszcze jednego układu pomiędzy Haiera a ESP32 wrzucać? Szukałem dużo zanim zabrałem się za działanie i znalazłem w sieci trochę gadania, że po pewnym czasie płytki się sypały i konieczna była wymiana na nowe. Czy może przyczyną było właśnie zasilanie 5V zamiast 3.3V? Prawdę mówiąc niezbyt się na tym znam - dlatego pytam.
Co do stabilności rozwiązania na 8266 to u mnie to działa i to nie “ledwo” a “normalnie”. Lato dopiero przed nami, może zmienię zdanie - ale jak dotąd SOA#1.
Nie trzeba. Wemos na pinie 5V ma wbudowany regulator napięcia. U mnie ze wszystkimi sensorami z tej integracji i domyślnych portach UART, wemos d1 mini nie bootuje.