Może tak być. Niemniej po wysłaniu sygnału z ESP. Za każdym razem. Sterowanie z pilota cichutkie. Cokolwiek z HA - piszczy.
cytat z dokumentacji, nie chce mi się szukać czy masz Haiera hOn czy innego
beeper (Optional, boolean): Can be used to disable beeping on commands from AC. Supported only by hOn protocol.
O ile pamiętam, miałem ten sam problem. Ale w sekcji switch
wystarczy dodać sensor beepera…
switch:
...
- platform: template
id: haier_climate_beeper_switch
entity_category: config
name: Dyktatornia Beep
icon: mdi:volume-high
restore_mode: "ALWAYS_OFF"
lambda: |-
return id(haier_climate).get_beeper_state();
turn_on_action:
climate.haier.beeper_on: haier_climate
turn_off_action:
climate.haier.beeper_off: haier_climate
…a następnie ustawić go na stałe na OFF
.
Tyle, że to w zgodzie z dokumentacją beeper “saported only by hOn”. U mnie protocol: smartAir2, więc Twój kod nie jest przyjmowany. ;(
Komponent Haier jest nadal rozwijany (tylko zmiany są wprowadzane co najwyżej z aktualizacjami HA, dlatego zwykle wstępny szybki rozwój wymaga komponentu niestandardowego, który może mieć nawet kilka aktualizacji dziennie), ale jeśli ten protokół faktycznie tego nie obsługuje (bo może nadal nie zaimplementowano pewnych funkcji), to nie ma sensownego rozwiązania.
Możesz wylutować beeper (ale nie wiem czy to rozsądne, sam musisz ocenić czy pikanie ma jakąkolwiek wartość użytkową, czy bardziej przeszkadza) i ewentualnie wlutować go za dołożonym fizycznym przełącznikiem.
Moje prywatne doświadczenia z marką Haier są jak najgorsze (mam na myśli to co odstawiają z hOn).
Do haier revive plus nie zmieści się adapter i esp-01. Zostaje d1 mini i pochodne.
Ja nie przerabiałem, ale po modyfikacjach powinno się zmieścić:
U mnie na razie jest na zewnątrz, ale da się zamknąć obudowę a nowy moduł WiFi leży na klimatyzatorze. Oryginalny kabelek schowany w obudowie klimatyzatora jest dość długi.
Prościej kupić Wemosa ale jak już to z ESP32. ESP8266 albo ledwo działa albo nie bootuje z tym komponentem.
A jak z obsługą 5V? Nie trzeba jeszcze jednego układu pomiędzy Haiera a ESP32 wrzucać? Szukałem dużo zanim zabrałem się za działanie i znalazłem w sieci trochę gadania, że po pewnym czasie płytki się sypały i konieczna była wymiana na nowe. Czy może przyczyną było właśnie zasilanie 5V zamiast 3.3V? Prawdę mówiąc niezbyt się na tym znam - dlatego pytam.
Co do stabilności rozwiązania na 8266 to u mnie to działa i to nie “ledwo” a “normalnie”. Lato dopiero przed nami, może zmienię zdanie - ale jak dotąd SOA#1.
Nie trzeba. Wemos na pinie 5V ma wbudowany regulator napięcia. U mnie ze wszystkimi sensorami z tej integracji i domyślnych portach UART, wemos d1 mini nie bootuje.
Witam ponownie. Udało się dawno temu zrobić dla moich 2 klimatyzatorów udaną integrację z HA poprzez Haier Climate na Wemos D1. Działa to fantastycznie w HA, dodana integracja z Google Home (poprzez dodatek MatterHub).
I teraz pytanie co dalej można z tym zrobić. Wszystko jest po Wifi, ale może udałoby się to zrobić na ESP32 i poprzez łączność Thread? Czy ktoś już próbował takiego mariażu?
Akurat ESP32 to się nie nadaje do Thread, bo nie ma radia IEEE 802.15.4
Jedyny sprzęt ze wsparciem dla Thread to ESP32-C6 albo ESP32-H2
Szczerze mówiąc wątpię, świat jest wprawdzie pełen technologicznych freaków, ale oficjalne wsparcie dla OpenThread pojawiło się w ESPHome zaledwie niecały miesiąc temu w wersji 2025.6.0.
Może aż tak dogłębnie nie śledzę tematu, ale mimo wszystko chyba to przeszło bez większego echa (choć w pewnym stopniu wprowadzenie kolejnego standardu łączności to duży krok milowy w tym projekcie).
Tak, mam układy ESP32-C6, stąd było moje pytanie
Ale ESP32-C6 to NIE jest ESP32…
No cóż Espressif wykonał naprawdę kiepski ruch w nazewnictwie swoich MCU, dla jasności proponuję stosowanie skrótów w rodzaju C6 dla ESP32-C6 (bazującego na rdzeniu/procku RISC-V), ale NIE ESP32, który jest nie tylko niefortunną nazwą rodziny, gdzie “do jednego wora” wrzucono totalnie różne konstrukcje, ale też to jest oficjalna nazwa NAWET 2 różnych MCU: normalnego dwurdzeniowego ESP32 i jednordzeniowego ESP32, na którego się oddolnie przyjęła nazwa solo1 (oba na procesorach Xtensa LX6).
Jakkolwiek świetnie, że masz - możesz przecież coś spróbować samemu przygotować.
Bo na 100% nie zrobi tego Haier, który się generalnie wypina na swoich klientów, a że sam mam jakiś inny ich sprzęt, to już wiem jak bardzo niszowa jest to marka… (więc z poszukiwaniem czegoś na na kształt realizacji twojego pomysłu wstrzymałbym się ze 2-3 lata, a może i z 5 lat, no chyba, że coś wiesz, ale się nie chwalisz).
W ogóle jest już jakikolwiek znany projekt DIY na bazie ESPHome wykorzystujący OpenThread?
Jeśli tak, to mimo, że to byłby OFF TOPIC chętnie zobaczę linka.
(a najwyżej odpowiedzi się oddzieli do nowego wątku)
Tak przy okazji świetne zestawienie MCU Espressif (w projekcie ESPEasy)
https://espeasy.readthedocs.io/en/latest/ESPEasy/ESPchips.html
jak widać odpowiednie radio do obsługi OT posiadają modele C5, C6 i H2 (akurat w tabelce jest błąd przesunięcie o jedną pozycję - C61 nie ma takiego radia, a H2 ma, ale za to H2 nie ma WiFi)
ale równocześnie jak widać w ESPEasy żaden z nich nie jest jeszcze obsługiwany.
Podobnie jest w Tasmocie - obsługiwany tylko C6 z tej puli, ale nie widzę nigdzie wzmianki o wprowadzeniu obsługi OpenThread.
edit parę godzin później, bo sam pomysł uważam za ciekawy i starałem się znaleźć jakikolwiek projekt oparty na OT i ESPHome.
Ba nawet na oficjalnym forum HA w dziale dedykowanym ESPHome wieje pustką (może użyłem złe magiczne słowa, ale nawet w google jest zaledwie z 5 stron wyników… czyli tyle co nic)
Tak na koniec by była jakaś skala - projekt ESPHome istnieje od 2018 roku, a kiedy się w nim pojawiło wsparcie (komponent) dla klimatyzatorów Haier? 2024? A do dziś inny sprzęt IoT od Haiera niż klimy nie doczekał się żadnego wsparcia…
Tak samo trochę czasu może zająć pożenienie nowych technologii z czymś, co już istnieje stosunkowo od dawna i stawiam na to, że to będzie trochę/sporo więcej niż miesiąc…
Dzięki za szerokie wyjaśnienie, nie miałem pojęcia, że to są inne produkty.
Kupiłem na zaś, bo myślałem, że można w łatwy sposób pokombinować…