Klimatyzacja Rotenso - losowane wypadanie urządzeń z aplikacji

Dzień dobry, mam od ponad 3 lat klimatyzatory Rotenso, model to bodajże M35X. Mam je zainstalowane na działce, gdzie podłączam je do routera LTE/5G z kartą SIM Orange. Klimatyzatory są wyposażone w moduły Wi-fi EU-OSK105, a do sterowania używam aplikacji NetHome Plus. Mają one najnowszą wersję firmware.

Problem pojawił się ok. 2 miesiące temu po ponad 3,5 roku bezproblemowego użytkowania: o ile w obrębie LANu urządzenia funkcjonują zawsze dobrze (również przy użyciu innego SSID z tego samego routera), to przy próbie sterowania zdalnego niestety raz na jakiś czas urządzenia przestają być widoczne (błąd 8192: request failed, please check your network). Jeśli padają, to wszystkie naraz. Po losowym(?) czasie znów się pojawiają. Obstawiam dostępność na poziomie może 30%. Takiego problemu nie mają w ogóle inne urządzenia IoT w sieci (tu głównie Tuya). Testowałem na 2 różnych telefonach, jeden w Play, drugi w Orange. Objawy na obu telefonach takie same.

Czego próbowałem do tej pory:

• wymiana routera
  • ustawienie stałego kanału wi-fi (chociaż tu mocno pro forma, muszę się naprawdę wysilić, żeby zobaczyć jakiekolwiek inne SSID w okolicy)
  • ustawienie stałych DNSów (1.1.1.1 i 8.8.8.8)
  • przypisanie klimatyzatorom statycznych IP
  • wyłączanie opcji firewalla w routerze (nie mam publicznego IP, więc do testów mogę zaryzykować)

Oczywiście nic z tego nie pomogło.
Niestety mój router nie ma możliwości wejścia do shella po SSH - chciałem zapuścić tcpdump i zobaczyć, czy nie uda mi się znaleźć jakiejś poszlaki, ale niestety…
Z HA bawiłem się 4 lata temu i trochę to było zbyt dużo zabawy, jak na moje skromne potrzeby, więc wolałbym nie wracać do tego tematu :wink:

Przychodzi mi do głowy blokowanie od strony operatora, ale w tej sytuacji dziwi mnie ta losowość.
Inne urządzenia w sieci? Doszły co prawda w ostatnim okresie 2 urządzenia na wi-fi (kamera i prosty sterownik oświetlenia LED), ale gdyby one bruździły, to chyba byłby też problem po LANie.
Czy macie może jeszcze jakieś pomysły?

Wrzuć kartę SIM innego operatora.

2 polubienia

1-2 miesiące temu (uruchamiali w mojej mieścinie nadajniki 5G) brat miał cyrk z orange LTE, ciągłe zrywanie połączenia, obraz z kamery jedna wielka sieczka, oczywiście infolinia, wizyta w salonie, u nas jest wszystko w porządku :rofl:. Brat zmienił operatora na T-mobile i problemy znikły.

2 polubienia

Jednak był jeden błąd po mojej stronie w pierwotnym poście - zapomniałem, że żony telefon jest obecnie również w Play, a nie w Orange, tj. testowałem jednak tylko w Play, co naprowadziło mnie na rozwiązanie problemu.
Stwierdziłem, że przeanalizuję komunikację między telefonem a serwerami chmurowymi i to był strzał w dziesiątkę.
Po ustawieniu DNSów w telefonach na dns.google wszystko wydaje się działać stabilnie :slight_smile:
Być może problem będą mieli kiedyś użytkownicy jakichś innych serwisów na chińskich chmurach, nie tylko Midea, więc warto mieć na uwadze.

1 polubienie

Ja tylko dodam, że klimatyzatory Rotenso bardzo ładnie współpracują z Home Assistantem. Dzięki niemu można uniknąć chińskich serwerów a z telefonu korzystać za pomocą apki Home Assistant Companion.

1 polubienie