Dzień dobry, mam od ponad 3 lat klimatyzatory Rotenso, model to bodajże M35X. Mam je zainstalowane na działce, gdzie podłączam je do routera LTE/5G z kartą SIM Orange. Klimatyzatory są wyposażone w moduły Wi-fi EU-OSK105, a do sterowania używam aplikacji NetHome Plus. Mają one najnowszą wersję firmware.
Problem pojawił się ok. 2 miesiące temu po ponad 3,5 roku bezproblemowego użytkowania: o ile w obrębie LANu urządzenia funkcjonują zawsze dobrze (również przy użyciu innego SSID z tego samego routera), to przy próbie sterowania zdalnego niestety raz na jakiś czas urządzenia przestają być widoczne (błąd 8192: request failed, please check your network). Jeśli padają, to wszystkie naraz. Po losowym(?) czasie znów się pojawiają. Obstawiam dostępność na poziomie może 30%. Takiego problemu nie mają w ogóle inne urządzenia IoT w sieci (tu głównie Tuya). Testowałem na 2 różnych telefonach, jeden w Play, drugi w Orange. Objawy na obu telefonach takie same.
Czego próbowałem do tej pory:
- wymiana routera
- ustawienie stałego kanału wi-fi (chociaż tu mocno pro forma, muszę się naprawdę wysilić, żeby zobaczyć jakiekolwiek inne SSID w okolicy)
- ustawienie stałych DNSów (1.1.1.1 i 8.8.8.8)
- przypisanie klimatyzatorom statycznych IP
- wyłączanie opcji firewalla w routerze (nie mam publicznego IP, więc do testów mogę zaryzykować)
Oczywiście nic z tego nie pomogło.
Niestety mój router nie ma możliwości wejścia do shella po SSH - chciałem zapuścić tcpdump i zobaczyć, czy nie uda mi się znaleźć jakiejś poszlaki, ale niestety…
Z HA bawiłem się 4 lata temu i trochę to było zbyt dużo zabawy, jak na moje skromne potrzeby, więc wolałbym nie wracać do tego tematu ![]()
Przychodzi mi do głowy blokowanie od strony operatora, ale w tej sytuacji dziwi mnie ta losowość.
Inne urządzenia w sieci? Doszły co prawda w ostatnim okresie 2 urządzenia na wi-fi (kamera i prosty sterownik oświetlenia LED), ale gdyby one bruździły, to chyba byłby też problem po LANie.
Czy macie może jeszcze jakieś pomysły?