Klimatyzatory Heiko (Haier) - integracja z HA - poległem przy 5 kW ;-(

Witam

Mam 4 zintegowane klimatyzatory Heiko 2 x 2,6 i 2 x 3.5 - modele mają 2 rodzaje płyt głównych. Obecnie tworzę sobie pompę ciepła w oparciu o Heiko 5 kW i pojawił się problem. Moduły ESP8266 które wcześniej komunikowały się z mniejszymi klimatyzatorami wykazują kompletny brak chęci współpracy. Złącze jest identyczne (4piny - 5V, GND, TX,RX) ale komunikacji nie ma żadnej. Moduł podpięty do płyty głównej wypluwa mi tylko poziom sygnału wifi ustawiony dodatkowo w ESPHome. W jaki sposób mogę sprawdzicz czy tam jest jakaś komunikacja - jakiś sniffer sprzętowy ??
Próbowałem obejść problem za pomocą tasmoty IR ale poległem - po zmianie modułu w Wifi Remote Controller model S08 zbudowany w oparciu o CB3S na ESP-12-F nie odczytuje mi żadnego pilota. Nie mogę trafić chyba z ustawieniami templates ;-(. Tasmota odpala (po ciężkich bojach) - mogę w niej ustawiać co chcę ale żadnego sygnału IR nie widzi ;-(
Kolejna próba to modyfikacja z powodzeniem Mini Universal Remote model S18 - wrzuciłem do niego OPENBK7231N i dzaia - tylko co z tego jak działa z pilotem Samsunga do TV a milczy jak zaklęty przy pilocie Heiko (Haier).

Może ktoś z kolegów zintegował klimatyzator oparty o płyte model 646d
https://www.topes.net/wp-content/uploads/2023/03/placa-control-0011800646d-haier-topes.jpg ?

Tak w 3 słowach, skoro wiesz co robisz, to jednokierunkowo komunikację po porcie szeregowym 3,3V możesz podsłuchać jakimś mostkiem UART-USB, który zapewne używałeś do programowania tych modułów.
W zasadzie używasz tylko pinu RX mostka oraz masy, jeśli chcesz podsłuchać co ESP (na takim firmware jakie masz) wysyła cokolwiek do klimy, to łączysz z TX ESP, a jeśli chcesz podsłuchać czy ESP coś słyszy (lub potencjalnie może słyszeć - może np. prędkośc ma być inna niż ustawiasz w ESP) to podpinasz do RX ESP.

W zasadzie dowolny najtańszy analizator stanów logicznych umożliwi równoczesny posłuch całej komunikacji w obie strony.

Nie wszystkie modele Heiko wspierają obsługę przez WIFI, ale już z IR nie powinno być najmniejszego problemu. W dokumentacji Tasmoty jest schemat, wystarczy firmware IR.bin i praktycznie 90% klimatyzatorów śmiga. Zrobiłem kilkanaście takich “pilotów” do różnych marek , Rotenso, Haier, Gree, wszystkie gadały bez problemu. IR Remote - Tasmota

1 polubienie

Bardzo dziękuję kolegom za podpowiedzi. Dzisiejsze eksperymenty wywaliły mi korki co dziwne więc chwilowo spasuję. Zamiast 8266 zaprogramowałem nowe ESP32-WROOM-32D na USB-C i po wpięciu do płyty pieca wywaliło bezpiecznik - może zbyt duży pobór prądu. Płyta na szczęście przeżyła, ale podsłuchiwanie transmisji chwilowo odpuszczę - mam standardowy konwerter USB-TTL na CP2102 ale mam obawy nad włączeniem go do płyty - z tego co kolega szopen napisał wystarczyłoby podłączyć tylko masę i RX z tego konwertera oraz odpalić jakiś putty albo termite i zobaczyć czy coś wypluwa.

Za radą kolegi isom1266 spróbuję zbudować od nowa pilota na tasmocie jako niezależne urządzenie - czy możesz dodać parę zdań jak przejąć komendę z pilota i potem wysłać po mqtt ?

Jest jeszcze pomysł na szybko - przeprowadzam test zworki ROOM CARD na płycie - jeśli klima po jej ponownym zwarciu wóci do stanu poprzedniego to w zasadzie wystarczy mi to do sensownej pracy. Jak na razie wiem że rozwarcie wyłącza poprawnie klimę, niestety muszę poczekać jak mi temp cwu się obniży bo pompa zagrzała ją na maxa i teraz odpoczywa.

P.S. Zmierzyłem pobór prądu i ESP32 bierze mniej niż 8266 - coś mi się wydaje że podłączyłem zasilanie odwrotnie - wtedy idzie w kosmos :wink:

Jak sobie złożysz zestaw IR, czyli Nadajnik + Odbiornik, na jednym ESP , to odczytanie kodów z pilota jest banalnie proste. Uruchamiasz konsolę w tasmocie, wciskasz wybrany przycisk na pilocie i w zależności jaki to sprzęt dostajesz kody w takiej postaci

RSL: RESULT = {"Time":"2019-09-09T21:52:35","IrReceived":{"Protocol":"PANASONIC_AC","Bits":216,"Data":"0x0220E004000000060220E00400032C805F06000EE0000081000089","Repeat":0,"IRHVAC":{"Vendor":"PANASONIC_AC","Model":2,"Power":"on","Mode":"auto","Celsius":"on","Temp":22,"FanSpeed":"medium","SwingV":"auto","SwingH":"middle","Quiet":"off","Turbo":"off","Econo":"off","Light":"off","Filter":"off","Clean":"off","Beep":"off","Sleep":-1}}}

Jak widać urządzenie to Panasonic, a polecenie to włącz klimę w trybie auto, ustaw 22 stopnie, średnia prędkość wentylatora, itd.
Korzytsatjąc z “Vendor”, masz badzo ułatwioną sprawę, bo na podstawie jednego “kodu” możesz sobie sam dorobić całą resztę. Chcąc wysłać z konsoli np “Wyłącz klimę” , wystarczy

IRHVAC:{"Vendor":"PANASONIC_AC","Model":2,"Mode":"Heat","Power":"Off"}

Jak dalej nie łapiesz o co chodzi, to zobacz sobie moje stare filmy, są trzy części i oprócz błędu na schemacie ( nie podłączaj diody nadawczej do D4 - GPIO-2) , cała reszta może przybliżyć temat.

1 polubienie

Bardzo dziękuję - dzięki Twojej podpowiedzi odpaliłem na nowym ESP32 tasmode i odczytałem sobie wszystkie kody. Niestety nie jestem w stanie chwilowo uruchomić nadajnika - mam jakiś chiński transmiter i nie posiada on na płytce tranzystora co jak się obawiam powoduje że sygnał jest za słaby.

Dodatkowo zainteresowanym przekażę, że styk ROOM CARD na płycie HAIER / HEIKO działa tak jak chciałem - rozwarcie go poduje “miękkie” wyłączenie klimy a ponowne zwarcie start z ostatnimi ustawieniami - w zasadzie o to walczyłem cały czas.

Na razie lato więc pompa sobie działa tylko do grzania CWU, mam trochę czasu żeby pomyśleć nad sterowaniem zaworu trójdrożnego przed zimą :wink:
Biore się za Twój film :wink:

Edit:

Koledzy czy ktoś mógłby mi wysłać działający kod z Haier/Heiko do włączenia klimatyzacji na grrzanie na 30 stopni z minimalnym ustawionym nawiewem w protokole HAIER_AC_YRW02.
Taki protokół mam wykrywany przy odczycie, ale po wykonaniu strony nadawczej (dzięki isom1266) jak wysyłam ściągnięte kody to klimatyzator się włącza ale w opcji chłodzenia a nie grzania. Regulacja temperatury kodem działa jakby poprawnie, ale to pompa ciepła i ma grzać a nie chłodzić :wink: