Witam
Mam 4 zintegowane klimatyzatory Heiko 2 x 2,6 i 2 x 3.5 - modele mają 2 rodzaje płyt głównych. Obecnie tworzę sobie pompę ciepła w oparciu o Heiko 5 kW i pojawił się problem. Moduły ESP8266 które wcześniej komunikowały się z mniejszymi klimatyzatorami wykazują kompletny brak chęci współpracy. Złącze jest identyczne (4piny - 5V, GND, TX,RX) ale komunikacji nie ma żadnej. Moduł podpięty do płyty głównej wypluwa mi tylko poziom sygnału wifi ustawiony dodatkowo w ESPHome. W jaki sposób mogę sprawdzicz czy tam jest jakaś komunikacja - jakiś sniffer sprzętowy ??
Próbowałem obejść problem za pomocą tasmoty IR ale poległem - po zmianie modułu w Wifi Remote Controller model S08 zbudowany w oparciu o CB3S na ESP-12-F nie odczytuje mi żadnego pilota. Nie mogę trafić chyba z ustawieniami templates ;-(. Tasmota odpala (po ciężkich bojach) - mogę w niej ustawiać co chcę ale żadnego sygnału IR nie widzi ;-(
Kolejna próba to modyfikacja z powodzeniem Mini Universal Remote model S18 - wrzuciłem do niego OPENBK7231N i dzaia - tylko co z tego jak działa z pilotem Samsunga do TV a milczy jak zaklęty przy pilocie Heiko (Haier).
Może ktoś z kolegów zintegował klimatyzator oparty o płyte model 646d
https://www.topes.net/wp-content/uploads/2023/03/placa-control-0011800646d-haier-topes.jpg ?