I took in granted that it was from M5Stack, but it has lacked the Grove connector and the housing. The seller mentions that you need to solder the Grove connector which comes with it, but it was weird, that I cannot find any similar from M5Stack, then I did an image search to figure out where are the pictures from on the seller’s site and lead me to some eBay and Aliexpress deals, where obviously no mention of M5Stack.
M5Stack generally makes things block build-able with the housing and connectors. And even the boards have M5Stack written on them for clear identification.
Oryginalna płytka m5stack (produkt z 2018 roku) nie wyglądała dużo lepiej od tego klona (i standardowo nie miała wlutowanych wtedy dość drogich elementów jak MPU6050) i… uwaga była bez PSRAM
ale klon z całą pewnością nie pochodzi od m5stack
(bo ta oryginalna konstrukcja jest już od dawna wycofana z produkcji i dystrybucji, a klon zawiera jako mostek USB-UART MCU WCH CH522T, który w takiej roli pojawił się na rynku raczej znacznie później… stawiam na 2022-2024) natomiast nowsze modele m5stack już nie występowały jako goła płytka bez obudowy, aby było weselej repo jest zarchiwizowane już w 2022 roku.
Jednak jak dla mnie nie ma powodu by nie działała, bo konstrukcyjnie nie różni się jakoś radykalnie od innych podobnych chińskich wypustów.
Ale nie miałem czasu by usiąść i sprawdzić czy komponent kamery w ESPHome nadal działa normalnie.
ALE uwaga - oglądałem te zdjęcia z natury dość długo i… nie widzę tam kostki PSRAM
1 MCU Espressif ESP32-D0WDQ6
2 Flash GigaDevice GD25Q32C
3 BMS (PMIC) Injonic IP5306
a zatem @jojoro zrób solidne zdjęcia, bo chyba problem jest rozwiązany - jeśli nie ma PSRAM, to musisz limitować rozdzielczość, bo masz w rękach maksymalnie okrojony szajs, radzę też pozbyć się komponentu webserwera (bo na to, to już raczej pamięci brakuje)
Jeśli zgadłem to kamera odpali, jeśli zmienisz rozdzielczość na
resolution: 160x120
a jeśli odpali to eksperymentalnie zwiększaj, aż osiągniesz taką, że się RAM skończy…
ustawienie resolution: 160x120 , wywalenie webserwera, i deklaracji i2c_pins: niczego nie zmieniło.
W tasmota wszystko działa z pełną rozdzielczością deklarowaną przez sprzedawcę.
Dajmy sobie spokój, dzięki za pomoc, ale szkoda czasu wszystkich zainteresowanych na taką głupotę.
Teraz kwestia czy jak odpalę to przez tasmotę i wyciagnę stream to da się np. wykorzystać do odczytu danych z licznika wody i podpiecia pod panel energia? Miałbym podgląd wtedy ile zużywam z podlicznika do podlewania ogrodu.
A wracając do tematu - nowe zdjęcia wiele nie wniosły - tam nadal nie ma PSRAM.
Pozostałe większe układy scalone to przetwornica - ten z oznaczeniem KVCBG to Silergy SY8089
i regulator napięcia to ten z oznaczeniami 3CR00 prawdopodobnie RichTek RT9182 albo jakiś jego klon (nie dopasowałem nadruku do modelu ale Chińczyk z Ali był tak łaskawy, że zamieścił schemat bloku zasilania i na oko to pasuje)
“srebrno-złoty” 4000P E9XRA jest rezonatorem kwarcowym
Natomiast dalsze kwestie licznika proponuję kontynuować w innym wątku.
Aby dyskusja NIE zabrnęła za daleko spróbuję zaraz wyciachać. Dajcie mi z pół godziny.
W Tasmota najwyraźniej ktoś przysiadł na poważnie do tematu kamery, bo powstał build dedykowany właśnie dla kamer.
Biorąc od uwagę, że masz klona najstarszej konstrukcji m5stack i nie przeoczyliśmy nigdzie błędu z GPIO (sprawdziłbym to jeszcze raz ale już mi się nie chce), to oryginalny m5stack swego czasu raczej musiał działać (no bo skąd byłyby informacje o przegrzewaniu się i poprawna konfiguracja?).
Bez ostatecznego YAMLa i loga z uruchomienia nikt nie zgadnie co jest nie tak (mogę szperać po szufladach, bo mam kilka różnych modułów z kamerkami, których ostatecznie i tak już nie używam, ale to i tak nic nie da, bo każdy z nich MA PSRAM czyli nie stwierdzę czy komponent kamery w ESPHome nadal działa na sprzęcie bez PSRAM).
Jak dla mnie to jest nadal temat na issue, które powinieneś zgłosić.
To co widać to resztka z 0.5MB wbudowanego RAMu w MCU.
Taka ilość wolnej pamięci wystarczy na… no zasadniczo w odniesieniu do obrazu z kamery na NIC, czyli chyba nie zaszalejesz z uruchamianiem czegokolwiek ponad to, co masz w tej chwili.
Gdybyś miał kompletny log (bodajże z włączonym debug) z ESPHome to byśmy mieli potwierdzenie/zaprzeczenie braku PSRAM (moim zdaniem brak).
Kostka PSRAM nawet tylko 2MB potrafi czynić cuda (bo to jest już 4x więcej niż MCU ma na pokładzie).