Taka uwaga odnośnie zdjęć - trzeba je robić tak aby było widać napisy elementach (w szczególności na układach scalonych).
Niestety te które zrobiłeś się na wiele nie przydadzą - nie widać kluczowych elementów (domyślam się który to BMS, ale nawet pewności nie mam, na płytce jest też w/g schematu wlutowany też żyroskop z akcelerometrem MPU6050, ale jest podłączony do kolejnej magistrali I2C).
Technologia wytwarzania tych napisów powoduje że ich widoczność jest często zależna od kąta patrzenia i kąta padania światła (więc warto porobić zdjęcia również nieco pod innym kątem niż prostopadle do płytki, poeksperymentować z włączaniem wbudowanego LEDa w aparacie itd.).
Czytając dokumentację można sobie przygotować jakieś testowe konfiguracje (np. definiując TYLKO kilka magistral I2C na GPIO podejrzanych o takie wykorzystanie lub wręcz uruchamiając po jednej magistrali i skanować urządzenia) wtedy próby śledzenia ścieżek nie będą niezbędne.
Można też szczerze usiąść do wyszukiwania informacji w sieci (ja nie mam na to czasu, a stawiam, że niejeden entuzjasta DIY miał dokładnie takie same płytki prototypowe w ręce i pewnie można znaleźć sporo więcej informacji w innych miejscach niż na oficjalnej stronie producenta płytki).
Z Tasmotą to jest tak - początkowo to było oprogramowanie “do wszystkiego” potem się okazało, że to niemożliwe, bo “wszystko na raz” znacznie przekracza możliwości nawet tak rozbudowanego MCU jak ESP32.
W szczególności obsługa samej kamery to w zasadzie już jazda po bandzie dla sprzętu pokroju ESP32.
Jeśli działa stream (i dzieje się to stabilnie) w dedykowanym buildzie dla kamer, to powinieneś się już cieszyć właśnie z tego.
Rozumiem, że liczyłeś na wyciśnięcie ostatnich soków z tej płytki pod ESPHome, ale tymczasem to niemożliwe z 2 powodów
- niedorobionej obsługi kamer w ESPHome
- oraz prawdopodobnie nietypowej konfiguracji sprzętowej samej płytki
Kolejny eksperyment który mógłbym zaproponować to cofnięcie ESPHome do wersji z listopada zeszłego roku (skoro jest przykładowa dedykowana właśnie dla twojej płytki konfiguracja kamery w dokumentacji, to zakładam, że w przeszłości to musiało działać, a ostatnie przewrotowe zmiany w ESPHome były w grudniu).
Sugerowałem wyżej wywalenie pozostałych magistral I2C z konfiguracji ESPHome czyli to w kubeł
i2c:
sda: GPIO13
scl: GPIO4
scan: true
(jest to potencjalne źródło konflików, ale nie wiem czy to zrobiłeś)
jeśli używasz komponent kamery,
dodatkowo sugeruję wywalenie komponentu webserwera
esp32_camera_web_server:
- port: 8080
mode: stream
- port: 8081
mode: snapshot
zasadniczo uruchamianie czegokolwiek z czym są problemy polega na uruchomieniu “najmniejszego klocka”, czyli w tym wypadku samego komponentu kamery zamiast sobie zaciemniać obraz uruchamianiem równocześnie 100 innych rzeczy, jeśli znajdę czas (nie obiecuję!) wyciągnę z okolic dna szuflady ZUPEŁNIE inną płytkę (która nie ma w ogóle innych urządzeń I2C wlutowanych na sobie) i sprawdzę czy komponent kamery w aktualnej wersji ESPHome w ogóle działa…
na 100% TA konfiguracja jest DOBRA (tzn. zgadza się 1:1 z konfiguracją Tasmoty, którą podałeś jako działającą)
esp32_camera:
external_clock:
pin: GPIO27
frequency: 20MHz
i2c_pins:
sda: GPIO25
scl: GPIO23
data_pins: [GPIO17, GPIO35, GPIO34, GPIO5, GPIO39, GPIO18, GPIO36, GPIO19]
vsync_pin: GPIO22
href_pin: GPIO26
pixel_clock_pin: GPIO21
reset_pin: GPIO15
można co najwyżej wywalić wszystkie inne komponenty z YAMLa i tu poekserymentować dlaczego to nie działa jak należy
testowo można zmniejszyć częstotliwość
frequency: 10MHz
oraz inne parametry które nie są jawnie wylistowane a mogą mieć wpływ na zasoby konieczne do pracy np. zmniejszyć rozdzielczość
resolution: 640x480 #albo jeszcze mniejsza zgodnie z dokumentacją
upewnić się że zasilasz z solidnego zasilacza