Witam,
Posiadam kocioł elektryczny firmy elterm, posiada on podłączenie do Internetu i kompletnie beznadziejna aplikacje do zarządzania kotłem.
Czy może ktoś podchodził już do tematu Integracji kotłów tej firmy do HA?
Pozdrawiam.
Witam,
Posiadam kocioł elektryczny firmy elterm, posiada on podłączenie do Internetu i kompletnie beznadziejna aplikacje do zarządzania kotłem.
Czy może ktoś podchodził już do tematu Integracji kotłów tej firmy do HA?
Pozdrawiam.
Witamy na forum.
Jako, że nie podajesz nawet modelu, to trafienie osoby, która aktualnie ma cokolwiek z tej firmy w domu i zagląda na forum, może okazać się złudną nadzieją. Ale jest tu sporo osób wszechstronnie uzdolnionych technicznie, które zaglądają systematycznie i zapewne mogą pomóc. Pod warunkiem, że wykonasz wkład własny.
Wszystko to pozwoli na ocenę, czy coś w tym temacie da się zrobić i jakie kroki należy podjąć, ewentualnie dalej.
Powodzenia.
Informacji jako takich producent na temat połączenia itd nie podaje żadnych.
Konfiguracja pieca do podłączenia do Internetu polega na wpisaniu do pieca IP Serwera, Identyfikatoru i PINu.
Następnie w aplikacji Elterm Monitor wpisujemy ID i PIN.
Myślę, że to niezależne od modelu Pieca, jaki się posiada, ponieważ firma Elterm pewnie we wszystkich wykorzystuje ten sam sposób i tę samą technologię.
Ich aplikacja i sposób korzystania jest, poniżej jakiegokolwiek poziomu krytyki…
Mało… a gdzie reszta. Może chociaż instrukcje, które już coś wyjaśniają z grubsza.
Elterm_instrukcja_modulu_internetowego_2022.pdf
Możliwe, że to jest prosta komunikacja po TCP.
Z obrazka widać że ten moduł komunikuje się z kotłem po RS-ie.
Więc trzeba zdobyć dokumentację kotła - najprawdopodobniej to będzie modbus - dokładnie jaki to jest kocioł.
Ten konwerter zbiera info z kotła po serial i “ubiera” jest w przyjazne GUI.
Wygląda na “Chinese shit” ubrane w patriotyczną flagę.
Pewnie nawet nie wiedzą co sprzedają. Ten kogut w koronie to pewnie aby naciągnąć innych “patriotów” - trochę się zagotowałem
Tam więc trzeba szukać info.
Jeśli chcemy mieć dostęp do sterownika demonstracyjnego wpisujemy:
Identyfikator: DEMOELTERM PIN: 1234
Fajnie ale to poniżej już mała porażka wynikająca w ułomności sterownika:
Wpisujemy dane dostępowe do serwera:
AKTUALNY ADRES SERWERA:
46.242.129.11
PORT: 88
Więc sprawdzam:
telnet 46.242.129.11 88
Hello, you are client #13676431.
TIMEL SERVER FOR SKZP CONTROLLER V1.22
Na 99% transmisja nieszyfrowana więc można podsłuchać w sieci (np. Mikrotikiem a później Wiresharkiem) i zobaczyć co tam wysyłają do swojej chmury albo chmury innego partera - firmy Timel.
Edit.
Inny sposób przechwycenia ruchu ze sterownika to zainstalowanie oprogramowania netcat i uruchomienie go na porcie TCP 80 (ncat 192.168.2.40 -l 80
) a później w sterowniku wskazanie lokalnego adresu IP zamiast 46.242.129.11 i portu 80 zamiast 88, w terminalu na komputerze bedzie widać co jest odbierane ze sterownika, (do realizacji w 10 minut - How To Install Netcat on Windows 10/11 | by bonguides.com | Medium) .
A pytałeś “producenta” kotła, czy udostępnia protokół. Albo w Timel?
Producenta - jednak dostałem odmowę.
Timel - nie próbowałem.
Ta aplikacja producenta to jest to?
Tak, to jest dobry sposób Jeśli używa node-red to wykonanie jest banalne.
Ten lokalny adres to adres NR - później to tylko dwa węzły.
Całość integracji nie będzie trudna ( o ile coś czytelnego odbierzemy), trochę więcej pracy wymagałoby tylko zachowanie połączenia chmurowego.
W ten sposób to się na to piszę