Wpadły mi w ręce gniazdka WiFi Matter - Meross model MSS315
swoją drogą dość ciekawa konstrukcja, bo z obsługą Matter po WiFi (na najświeższym firmware 9.5.48 ponoć Matter 1.4, ale nie wiem jak to stwierdzić, więc podaję, co wyczytałem), ale równocześnie z zaimplementowaną obsługą MQTT oraz websocket.
O ile obsługi Matter nie udało mi się przetestować - Dodatek Matter do HA tylko na jednej instalacji z 3 był w stanie sparować gniazdko do WiFi za pomocą połączenia Bluetooth - podejrzewam, że wymaga do tego dongla BT 5.0, jednak samego działania nie uzyskałem i tu wychodzą w sumie jakieś idiotyzmy na jakie zezwala kolejny pseudostandard jakim jest Matter.
(Tu akurat jest wymagane logowania chmurą do chmury, bo Meross nie udostępnia kodów autoryzacji - kod autoryzacji zamieszczony na obudowie w postaci 11-cyfrowej oraz QR jest ważny tylko przy parowaniu do pierwszego Fabric, ale jeśli sprzęt jest już sparowany to by dodać go do kolejnego systemu trzeba kod autoryzacyjny wygenerować w systemie z którego już korzystamy…)
edit - taka ciekawostka jednak kody autoryzacyjne dają się generować w apce producenta i to zarówno jako ciąg cyfr jak i QR (przynajmniej po zaktualizowaniu firmware do 9.5.48 ALE ciekawostka - opcja Linked services jest obecna dla 5 gniazdek z 6, które mam i akurat to jedyne któremu przyjrzałem się dogłębniej, bo mam je już stosunkowo długo - nie ma tej opcji dostępnej… no cóż, zobaczę co będzie po kolejnym parowaniu, ale w tym momencie już mnie kusi by zwrócić wszystkie…)
edit 2 wyszło na to, że problem mógł dotyczyć parowania z chmurą na jakiejś starszej wersji firmware - przez około miesiąc doczekałem się 2 aktualizacji firmware, jednej zaraz po instalacji (tj. jeśli mnie pamięć nie myli 1 dzień później, bo najwyraźniej do aplikacji informacja o aktualizacji dociera z dużym opóźnieniem, z tego co wyczytałem na innych forach może to wynikać z przypisania wersji do konta użytkownika w celu betatestów) chyba do 9.5.33 - ale parowałem wtedy na jakiejś archaicznej wersji, której numerka nie zapamiętałem i jednej dosłownie parę dni temu do 9.5.48
edit 3 to była kwestia firmware, na 9.5.48 (co ciekawsze Matter w HA widzi wersję firmware jako 9.3.26??) parują się normalnie również do lokalnego serwera Matter (oficjalny Dodatek) z użyciem aplikacji HA companion (standardowej aplikacji HA na telefony), jedyna niedoróbka dotyczy strefy czasowej - Matter w HA jej nie ustawia (co może wpływać na błędne wskazania dziennego poboru energii i pewnie wpływa, tylko Matter zdaje się jej nie raportuje, ale sukces osiągnąłem po północy więc jeszcze nie wiem jak będzie)
Widzę też kilka innych wad projektowych/konstrukcyjnych i już w tej chwili Meross klasyfikuję zaledwie oczko wyżej od konstrukcji na bazie rozwiązań Tuya.
Kluczowe wady MSS315 (ale z tego co widzę w issues projektu mogą dotyczyć też innych modeli)
- brak opcji ustawieni zachowania się przekaźnika po utracie zasilania (zostaje wprawdzie przywrócony stan sprzed utraty zasilania, ale to nie zawsze jest pożądane zachowanie)
- aktualizacja firmware powoduje chwilowe wyłączenie przekaźnika
- parowanie powoduje chwilowe wyłączenie przekaźnika
- totalnie absurdalne rozwiązanie sterowania kontrolką LED (prawdopodobnie jest włączana osobnym poleceniem)
Natomiast samo gniazdko bez problemu paruje się z użyciem aplikacji producenta, sugeruję stworzyć tam konto za pomocą logowania e-mail (zamiast innych metod logowania!!)
łączy się do chmury producenta, do której wysyła dane po MQTT (tak samo jak inne konstrukcje Meross również te bez wsparcia Matter). Jak się okazuje te dane są też dostępne lokalnie.
Pozostaje więc wykorzystać rozwiązanie dedykowane, jest nim ten właśnie komponent niestandardowy:
Jest dostępny w HACS od nazwą Meross LAN
Aby skorzystać metodą chmurową logujemy się swoimi danymi - tworzy to wpis typu Hub zawierający uzyskane z chmury dane autoryzacyjne (na obrazku poniżej to ten ostatni wpis - bez urządzeń, ani encji), to w zasadzie wszystko, urządzenia w LAN zostaną automatycznie rozpoznane, a dzięki temu chmurowemu hubowi nie będzie wymagane ich jakieś specjalne konfigurowanie przy dodawaniu
Lista obsługiwanego sprzętu Meross jest dość długa, ale oprócz MSS315 nie miałem nic w ręce tego producenta.
W przypadku MSS315 na firmware 9.5.48 nieprawidłowo działa kontrolka LED i przełącznik DND, którego celem jest wyłączenie kontrolki LED na gniazdku (tzn. kontrolka przy sterowaniu z HA jest zawsze zapalona niezależnie od stanu gniazdka, natomiast przy wyłączonym DND jest zawsze zgaszona, u mnie komponent wybrał sobie protokół http, ale tak jest niezależnie od protokołu, niedoróbka w komponencie, bo przy sterowaniu z fabrycznej aplikacji problem nie występuje, swoją drogą zachowanie jest zupełnie niezgodne z nazwą, bo w trybie DND = do not disturb kontrolka powinna być zgaszona).
Natomiast działanie (poza kontrolką LED) jest OK, pomiary z błędem w granicach rozsądku, nieco dziwna rozdzielczość pomiaru napięcia (1.9V).
Przygotowałem tłumaczenie tego komponentu na polski (oczywiście tylko tam gdzie autor to przewidział), ponieważ jeszcze nie wyszło wydanie stabilne je zawierające, każdy chcący je przetestować musi po standardowej instalacji z HACS zezwolić w Integracji HACS na instalację wersji testowych tego komponentu (takie utrudnienie wprowadzone w HACS jakoś na przełomie 2024/2025), trzeba więc
Ustawienia → Urządzenia i usługi → HACS → Meross LAN → Diagnostyka → aktywować encję Pre-release → włączyć Pre-release
i zaktualizować sobie w HACS komponent do wersji testowej
Są też pewne rzeczy dla fanów prywatności/lokalności rozwiązań - można sobie emulować chmurę Meross lokalnie - jest do tego specjalizowany Dodatek lokalnego brokera, wymaga dodania niestandardowego repozytorium do Sklepu (ale NIE do HACS, bo to jest Dodatek!, a nie komponent)
https://github.com/albertogeniola/ha-meross-local-broker
do kompletu jest też odpowienia aplikacja (tym razem tylko Android)
Może warto dodać, że jeśli chodzi o MSS315 (wersja gniazdka z obsługą Matter, bo jak się okazuje ten model ma 2 wersje, no i oczywiście z odpowiednio zaktualizowanym firmware) to… prywatność jest też do uzyskania stosując połączenie Matter wyłącznie z HA (to mój pierwszy dzień testu Matter, bo za pierwszym razem nie uzyskałem działania i mimo to używałem gniazdka właśnie z opisanym tutaj komponentem niestandardowym - dlatego dorobił się tłumaczenia ale może podkreślę - ten komponent się nadaje też dla innych modeli Meross bez Matter).