Komponent wM-Bus do ESPHome (SzczepanLeon) wersja 2.x - wątek ogólny

CC1101 jest kapryśny na jakoś zasilania, długość połączeń, przy współpracy z ESP spada zasięg.
Z trudami udało mi się uruchomić odczyt licznika choć robiłem wszystko prawidłowo.
Do innego projektu (nanoCUL) kupiłem dwa dodatkowe moduły - oba nie działają.
Sprawdzone na działającym już układzie. Jeden nie odbiera wcale drugi odbiera ciągle same 0xff.
Więc myśl co chcesz :slight_smile:

Obiecujące. Jak masz zabudowany licznik? Skrzynka (jaka) ściana (jaka)?

Skrzynka rozdzielcza w zabudowie razem z licznikiem, mam też tam gniazdko do którego mam podpięte ESP i CC1101

@_Szczepan … Jak to skomentować, że operator odczytuje licznik z ulicy z odległości ok 10m a w domu odbiornik musiałem zbliżyć na 4m - licznik w domu w kotłowni.

Inna antena, inny układ - na pewno nie CC1101 za parę $ :grinning:

No i najwazniejsze soft i hardware robiony za € a nie za kawy :wink:

Metalowa?

3 polubienia

Metalowa i uziemiona. Może to mieć wpływ mimo że antena jest jakieś 10-15cm od licznika?

Kiepsko. Albo będzie ekranowała sygnał albo będziesz miał zakłócenia od fal odbitych.

Otwórz drzwiczki na oścież, CC1101 wystaw tak z metr przed i sprawdź czy jest cos lepiej :wink:

Dam znać jak się uda… albo się nie uda :slight_smile:

Pany, czy poprawiło sie coś w kwestii działania mqtt? Nie mam teraz jak przetestować, a potrzebuję tej wiedzy :slight_smile:

ESPHOME najnowsza wersja 2023.12.9
po wpisaniu MQTT danych,
ta sama wersja ale bez sekcji MQTT, integracja ESPHOME odbiera dane

Dla nowych wersji wywal z configuration.yaml poniższą sekcję i używaj integracji HA
Jak chcesz korzystać z MQTT polecam wersję 2023.10.6 działa stabilnie i bez problemowo :slight_smile:

mqtt:
  broker: 10.0.0.9
  port: 1883
  username: ****
  password: ****
  discovery_retain: true

Pozdrawiam

A tak z innej beczki

Warning

If you enable MQTT and you do not use the “native API” for Home Assistant, you must remove the api: line from your ESPHome configuration, otherwise the ESP will reboot every 15 minutes because no client connected to the native API.

Rozumiem, że zjadło “brak” przed “danych” :slight_smile:
Czyli nadal doopa. Ciekawe z czym to jest związane. Co ma mqtt do radia…

Czekam i testuje nowe wersję na testowym HA.
Jak się zgada to dam znać.

1 polubienie

Wystarczy że tak zamuli pętlę ESPHOME że nie zdążymy odebrać danych z Rx FIFO i nastąpi przepełnienie.

A tak generalnie to jakieś issue pasuje do waszych problemów?
ponad setka otwartych ze słowem kluczowym mqtt

Zrobiłem teraz testy i u mnie jednak działa odczyt z mqtt. Może trochę rzadziej w logach telegramy, ale dane z apatora i izara są. ESPHome 2023.12.9

prześlij konfigurację
może mam jakiegoś wała, ale przy wersji 2023.10.6 działa a jak zmienię na 2023.12.9
duu…:slight_smile:

sensory txt są, - IP ESP, SSID, Moc WiFi
danych z wodomierzy apatora162 nie ma

A tak trochę off topic :wink:
Jest ktos zainteresowany przełączaniem czestotliwosci?
Tzn definiujemy czestotliwosc per sensor i komponent raz nasluchuje na f1 a potem na f2 (np co 5 minut przeskakuje)?

Pomysł ciekawy, kiedyś uruchomiłem na tunerze sdr pracę siekaną, więc taki pomysł by się dało definiować częstotliwość a i czas pracy x oraz częstotliwość b i czas pracy y na wypadek różnych częstości raportowania.

Dokładnie o taką sieczkę mi chodzi. Tylko czy jest zapotrzebowanie? Oraz czy taki CC1101 dostrojony pod jedną częstotliwość bedzie w stanie złapać cos z drugiej.
Zlapal ktos licznik 868 na CC1101 433 (albo odwrotnie)?