CC1101 jest kapryśny na jakoś zasilania, długość połączeń, przy współpracy z ESP spada zasięg.
Z trudami udało mi się uruchomić odczyt licznika choć robiłem wszystko prawidłowo.
Do innego projektu (nanoCUL) kupiłem dwa dodatkowe moduły - oba nie działają.
Sprawdzone na działającym już układzie. Jeden nie odbiera wcale drugi odbiera ciągle same 0xff.
Więc myśl co chcesz
Obiecujące. Jak masz zabudowany licznik? Skrzynka (jaka) ściana (jaka)?
Skrzynka rozdzielcza w zabudowie razem z licznikiem, mam też tam gniazdko do którego mam podpięte ESP i CC1101
@_Szczepan … Jak to skomentować, że operator odczytuje licznik z ulicy z odległości ok 10m a w domu odbiornik musiałem zbliżyć na 4m - licznik w domu w kotłowni.
Inna antena, inny układ - na pewno nie CC1101 za parę $
No i najwazniejsze soft i hardware robiony za € a nie za kawy
Metalowa?
Metalowa i uziemiona. Może to mieć wpływ mimo że antena jest jakieś 10-15cm od licznika?
Kiepsko. Albo będzie ekranowała sygnał albo będziesz miał zakłócenia od fal odbitych.
Otwórz drzwiczki na oścież, CC1101 wystaw tak z metr przed i sprawdź czy jest cos lepiej
Dam znać jak się uda… albo się nie uda
Pany, czy poprawiło sie coś w kwestii działania mqtt? Nie mam teraz jak przetestować, a potrzebuję tej wiedzy
ESPHOME najnowsza wersja 2023.12.9
po wpisaniu MQTT danych,
ta sama wersja ale bez sekcji MQTT, integracja ESPHOME odbiera dane
Dla nowych wersji wywal z configuration.yaml poniższą sekcję i używaj integracji HA
Jak chcesz korzystać z MQTT polecam wersję 2023.10.6 działa stabilnie i bez problemowo
mqtt:
broker: 10.0.0.9
port: 1883
username: ****
password: ****
discovery_retain: true
Pozdrawiam
A tak z innej beczki
Warning
If you enable MQTT and you do not use the “native API” for Home Assistant, you must remove the
api:
line from your ESPHome configuration, otherwise the ESP will reboot every 15 minutes because no client connected to the native API.
Rozumiem, że zjadło “brak” przed “danych”
Czyli nadal doopa. Ciekawe z czym to jest związane. Co ma mqtt do radia…
Czekam i testuje nowe wersję na testowym HA.
Jak się zgada to dam znać.
Wystarczy że tak zamuli pętlę ESPHOME że nie zdążymy odebrać danych z Rx FIFO i nastąpi przepełnienie.
A tak generalnie to jakieś issue pasuje do waszych problemów?
ponad setka otwartych ze słowem kluczowym mqtt
Zrobiłem teraz testy i u mnie jednak działa odczyt z mqtt. Może trochę rzadziej w logach telegramy, ale dane z apatora i izara są. ESPHome 2023.12.9
prześlij konfigurację
może mam jakiegoś wała, ale przy wersji 2023.10.6 działa a jak zmienię na 2023.12.9
duu…
sensory txt są, - IP ESP, SSID, Moc WiFi
danych z wodomierzy apatora162 nie ma
A tak trochę off topic
Jest ktos zainteresowany przełączaniem czestotliwosci?
Tzn definiujemy czestotliwosc per sensor i komponent raz nasluchuje na f1 a potem na f2 (np co 5 minut przeskakuje)?
Pomysł ciekawy, kiedyś uruchomiłem na tunerze sdr pracę siekaną, więc taki pomysł by się dało definiować częstotliwość a
i czas pracy x
oraz częstotliwość b
i czas pracy y
na wypadek różnych częstości raportowania.
Dokładnie o taką sieczkę mi chodzi. Tylko czy jest zapotrzebowanie? Oraz czy taki CC1101 dostrojony pod jedną częstotliwość bedzie w stanie złapać cos z drugiej.
Zlapal ktos licznik 868 na CC1101 433 (albo odwrotnie)?