Komponent wM-Bus do ESPHome (SzczepanLeon) wersja 2.x - wątek ogólny

No więc nic się nie udało. Najprawdopodobniej winny jest sam licznik. Postaram się napisać update jak uporam się z Tauronem.

Czasami przydaje się tuner TV. Można podglądnąć widmo na 868MHz i odrazu widac czy cos lata w eterze

Szkoda. Nie myślałeś zeby odczyt robic portem optycznym (o ile licznik go ma i jakos nie jest blokowany)?

Oczywiście że próbowałem :slight_smile: . OneMeter nie wspiera komunikacji z licznikiem Otus3 (zablokowany przez producenta). Obecnie mam zamontowane zliczanie impulsów ale daje to wynik miarodajny tylko gdy PV nie pracuje. Ostatecznym wyjściem jest kupienie pod licznika z możliwością integracji do HA ale to drogie i mało ambitne rozwiązanie.

Cóż CC1101 i tak nie pójdzie na marne bo chcę jeszcze dorzucić odczyt wody i gazu.

To jest coś dla mnie nie do pojęcia w tym kraju.

A jestes pewien ze ten licznik ma wM-Bus a nie mBus albo tylko port optyczny?

Ten co mam jest wmbus, zresztą dopytywałem serwisanta i Tauron nie zamówił modeli ze złączem na SIM ani mbusowych. Ogólnie cały ich pomysł sieci HAN (która notabene nigdzie nie jest konkretnie opisana) jest fajną koncepcją ale z wykonaniem to już średnio.

Tutaj jest info od producenta. Three-phase electricity meter OTUS 3 for RES - Apator

@Kuballke,
Cześć, czy temat WMbus w licznikach OTUS jeszcze aktualny?
Mam u siebie uruchomiony odczyt po WMbus z licznika OTUS 1. Może mógłym pomóc. Na początek, na fotce Twojego licznika widzę, że WMbus nie jest aktywny.
Powinno być tak:

Próbowałeś aktywować samodzielnie na stronie eLicznika?

1 polubienie

Hej,

Właśnie dzisiaj byli spece od Tauronu i udało im się włączyć wmbus, mam dokładnie jak u Ciebie, strzałeczkę nad ikoną sygnału, która co interwał miga. Z tego co rozumiem to znaczy że urządzenie nadaje? Niestety ani mój CC1101 ani zamówiony z OLX nie odbierają żadnych ramek. Podłączyłem oba w pobliżu licznika, przy otwartej skrzynce z bezpiecznikami.

Co do aktywacji licznika to Tauron miał problemy z nowymi Otusami i musieli ręcznie je aktualizować i aktywować. Tak to u mnie wygląda na stronie :slight_smile:

Zastanawiam się w takim razie czy te liczniki potrzebują jakiegoś konkretnego radia żeby odebrać ramki.

A jak to u Ciebie w sumie wygląda?

No to witaj w domu :slight_smile: . Pierwszy krok za Tobą. Mi zajęło 1,5 miesiąca, żeby się dowiedzieć, że prosument nie może sobie sam aktywować WMbusa na stronie AmiPlus. Tak mi przynajmniej powiedzieli. Przyszli technicy, wymienili licznik (praktycznie nowy, bo poprzednia wymiana była 1,5 miesiąca wcześniej), uruchomili radio i zostawili klucz deszyfrujący. To by pasowało z Twoimi informacjami. Zmienili mi licznik z kompletnie spapranym softem na taki co przynajmniej coś wysyła (soft dalej nie spełnia ich własnej specyfikacji co do zawartości wysyłanych danych). Nie znam CC1101, używam dongla DVBT. O, takiego:

Działa u mnie bez problemu chyba już 3,5 roku.
Na jakiej częstotliwości słuchasz?
U mnie działa 868.83MHz.

C1101 jest domyślnie ustawiony na 868 MHz, i spięty z esp. Pokombinuję jeszcze z oboma układami i ogarnę to radio o którym mówisz. Mam nadzieję że to ostatnia prosta a nie zakręt przed wzniesieniem :slight_smile:

A jakie ramki ten licznik wysyła? T czy C?

@_Szczepan
ramka T1.
Tak wygląda pojedyncza transmisja:

1 polubienie

@Kuballke
Jak będziesz wybierał dongla usb, to szukaj takiego na układzie RTL2832U i z głowicą 820T2. Taki zestaw mam sprawdzony i może znacznie więcej niż tylko czytać licznik Apatora. Kiedyś na przykład poczytałem sobie dane ze stacji pogodowych okolicznych sąsiadów i ciśnienie w oponkach ich Toyot i Nissanów :slight_smile:

Udostępniłem wersję 3.0.0.
Zawiera ona porządki w logowaniu oraz parę nowości.
Nowa wersja = nowe problemy :wink:
Otwieram tym samym nowy wątek:

1 polubienie