Zrobiłem porządek w logach. Dodatkowo od wersji 3.2.0 dodałem obsługę długich ramek.
wmbus jest komponentem do ESPHome umożliwiającym odczyt radiowych mierników wM-Bus oraz bezpośrednią integrację z Home Assistant (miernik “widoczny” jako sensor). Obecnie wspierane są różne wodomierze/gazomierze/watomierze/ciepłomierze. Aktualna lista jest dostępna po zainstalowaniu komponentu… Do uruchomienia wymagany jest moduł CC1101 oraz ESP32 lub ESP8266.
Coś nie działa? Podeślij VERBOSE logi (jako tekst a nie obrazek) razem z numerem wersji, którą masz.
Jak coś bardzo nie działa to podeślij logi VERY_VERBOSE.
Jak załączyć odpowiedni poziom logowania? Patrz poniżej:
Nie odpisuję na wpisy bez tych informacji – nie dorobiłem się jeszcze szklanej kuli .
Coś działa i jesteś zadowolony? Możesz postawić “kawę”. klik lub klik
Rozwiązywanie problemów polecam zacząć od przeczytania:
działa prawidłowo,
Może mam coś zwalone z konfiguracją ??
Co ciekawe w wersji 3.0.0 sensor text sensor są reszta nie
Aktualizacja MQTT jak wywalę to działa,
Jednak mi zależy na MQTT ze względu na to że po restarcie w MQTT mam zapisany ostatni stan, przy integracji ESP niestety stan jest nieznany do momentu odbioru następnego telegramu.
Juz wcześniej zaobserwowane były problemy z MQTT.
Niestety ESPHOME ma swój narzut a odbieranie danych z CC1101 mam zrobione bez przerwań i z możliwością “multitaskingu”.
Mam gdzieś w tyle głowy aby zrobić tez wersję blokującą loopa ESPHOME na czas odbioru (albo cos innego z przerwaniem) - może pomoże.
Można by trochę pooszukiwać i MQTT zrobić własne tylko na potrzeby wmbus a nie takie dla całego ESPHOME.
Gazomierz w linii prostej 10 m, brak przeszkód terenowych, jedynie tuje zasłaniają skrzynkę gazomierza, wykonaną z tworzywa zasięg jeszcze lepszy niż wodomierzy
Podejrzewam, że gaz ma nową baterię, natomiast nakładki wodomierzy kupiłem używane i mają na pewno kilka lat ale to nie problem bo te wodomierze są moje podpięte szeregowo za wodomierzami spółki wodnej.
Niby jak ma się zmieścić skoro sam rozstaw ramion dipola półfalowego 868 MHz to ponad 8cm
a teraz dochodzi do tego w kierunku prostopadłym do szerokości rozmieszczenie pozostałych elementów: reflektora i direktorów (których długość jest również zbliżona do tych 8cm).
Kiedyś ten gość produkował takie anteny pcb na bazie idei konstrukcji Yagi-Uda 3-elementowej https://www.wa5vjb.com/products2.html
niedostępne, ale być może byłyby do zamówienia tam (przy większej ilości może wznowią produkcję)
Natomiast te chinole wieloelementowe Yagi-Uda robione z kształtowników aluminiowych mają koło metra długości (9 elem. chyba jakieś 70cm a 14 czy 15 elem. jakieś 1.5metra).
W dodatku chyba wszyscy producenci z ChRL leją na dopasowanie impedancji kabla i anteny… no może dla anteny odbiorczej nie jest to kluczowy parametr, ale szczerze mówiąc wątpię też, że są dobrze zestrojone na to pasmo (mam w szufladzie antenę 433MHz która fabrycznie jest zestrojona na 500MHz, przeróbka akurat nie jest skomplikowana, bo to pojedynczy dipol z wkręcanymi ramionami i akurat daje się posztukować tulejkami dystansowymi z mosiądzu, ale anteny wieloelementowej tak się nie przestroi).
Moim zdaniem najrozsądniejszym kompromisem byłaby 5-elementowa pcb, gdyby komuś się chciało zrobić projekt to kalkulator dla anteny z prętów, a pomysł na wykorzystanie 2-stronnej płytki można podkraść z anten mactechu (kolejny link)