Komponent wM-Bus do ESPHome (SzczepanLeon) wersja 4.x - wątek ogólny

Pewnie pinologię i platformio.ini logie. Nie mam tego TTGo i nie mam w planach go zamawiać. Chcesz coś działającego od razu to zapraszam tutaj.

W teori to obsługuje ona oba radia, ale w praktyce to do obsługi CC1101 na potrzeby wM-Bus + ESPHome trzeba trochę kodu dopisać do tej biblioteki.

Kupił UltimateReader’a :wink:
Na serio, jak chcesz zaoszczędzić czas i nerwy.

Jakiś kod jest ale to nie jest “podróż” w dobrą stronę. On nie przyda się. Z tego co pamiętam to te przykłady i tak bazują na RadioLib.

Nawet bardziej niż wstępnie. Jak dla mnie to wymiata - a przynajmniej testy i użytkownicy to potwierdzają. Mam nadzieję że w święta znajdę czas na merge i dopisanie trochę do YAMLA aby kod był uniwersalny. Niestety na dzień dzisiejszy na pewno nie będę miał czasu na update RadioLib’a (kolejny), więc pewnie będzie jakiś tymczasowy fork dla CC1101.

btw.
Ten drugi SX też wstępnie da się szybko ogarnąć (ale szybko == z ograniczeniami co do długości telegramu). Aby działało w pełni potrzebne jest przepisanie kodu odpowiedzialnego za ściąganie danych z SX (brak bufora FIFO, ale za to większa pamięć). Ciekawe tylko czy ESPHome wytrzyma - tzn. na ile czasu będzie blokowany podczas odczytu.

3 polubienia