przyczynę cyklicznych restartów masz prawdopodobnie tu (wydaje się że nie dodałeś urządzenia do HA lub masz niepoprawnie skonfigurowane ustawienia sieci LAN
WARNING Can't connect to ESPHome API for esp32c3 @ 192.168.3.241: Error connecting to [AddrInfo(family=<AddressFamily.AF_INET: 2>, type=<SocketKind.SOCK_STREAM: 1>, proto=6, sockaddr=IPv4Sockaddr(address='192.168.3.241', port=6053))]: [Errno 113] Connect call failed ('192.168.3.241', 6053) (SocketAPIError)
Pokaż cały YAML i w paru zdaniach opisz konfigurację LAN (z wszelkimi konkretami potrzebnymi dla diagnostyki)
Nie ma takiego brancha jak version_5 jest za to main poza tym kod ogólnie wygląda poprawnie (ale w ramach testów wywaliłbym z niego webserwer i kod dla wyświetlacza), o ile nie ma błędów w pinologii (ale nie widzę), swoją drogą przykład w dokumentacji komponentu jest właśnie pod taką płytkę.
3 apostrofy odwrotne, a nie jeden (i to koniecznie w osobnej linii niż sam kod, zobacz jak poprawiłem)
Jeśli konfigurujesz statyczne IP to musisz zadbać, aby nie były w konflikcie z czymś innym w sieci i dodać ręcznie urządzenie ESPHome do Integracji w HA. Masz router Mikrotika?
Czemu nie korzystasz z domyślnych krosowań SPI w MCU (niby nieobowiązkowe, ale magistrala SPI zwykle działa lepiej, gdy się korzysta z domyślnych pinów)
GPIO 4 = CLK
GPIO 5 = MISO
GPIO 6 = MOSI
GPIO 7 = CS
GPIO 2 = nie używać (straping pin)
GPIO 8 i 9 dla I2C (jeśli planujesz używać, a to też straping piny więc w innych zastosowaniach pomiń)
ESP przeniosłem z jednej sieci do drugiej i może to być problem, iż HA nie do końca autoryzuje ESPHome. Nie mam Mikrotika używam na satelitach ZMD286D a jako główny T56
Wieczorem sprawdzę w domu
No ja nie wiem.
Wywala, że to ma być jakiś zestaw, a nie że prtoblem ze spacjami.
Czy ktoś może mi dac ten kawałek kodu, ze spacjami, aby się wkleił i nie było błędu ??
Spacje decydują czy to jest “zestaw” (lub skopana składnia), bo spacje są najważniejszym znakiem sterującym w YAMLu, ale linter raczej nie jest w stanie napisać “dodaj tu 2 spacje” tylko serwuje informację co zwaliłeś składniowo.
Jeśli wkleisz swojego całego YAMLa, a nie obrazki, to może ktoś kiedyś się tym zajmie na poważnie, bo z obrazków raczej nikt nie będzie przepisywał, może w komponencie od @_Szczepan jest jakiś błąd? (w ogóle takiej sekcji wmbus_common: nie widzę w dokumentacji).
edit - istotnie jest chyba jakiś błąd - przygotowałem sobie testową konfigurację na bazie tego YAMLa
i niestety sugerowana tam konstrukcja
wmbus_common:
drivers:
- apator162
- amiplus
się nie daje skompilować, możesz więc spróbować tak (instalując zbędne drivery
Nie wiem czy espohome osbsługuje wprost set-y w walidacji.
Chciałem sobie ustawić jeden sterownik, bo na razie bawię się konfiguracją, a kompilacja za każdym razem trwa wieki. Z jednym sterownikiem byłoby lepiej.
No nic - poczekam na jakiś fix i wi międzczasie się pobawię.
jaki masz kod by złapać te ramke? nie mam nigdzie meter id a łape jakieś dane
w wersji 4 jest to fajnie opisane na github
wmbus:
all_drivers: True
log_all: True
a do wersji 5 za cholere nie wiem jak to ogarnąć, brak informacji na ten temat
do głównego routera mam podłączone 3 routery połączone po wireguard (ja nazywam satelity)
teraz skompilowałem i podłączyłem w sieci w której ESP32 c3 było kompilowane od początku.
w podglądzie consoli mam invalid header: 0xffffffff invalid header: 0xffffffff invalid header: 0xffffffff invalid header: 0xffffffff invalid header: 0xffffffff invalid header: 0xffffffff invalid header: 0xffffffff invalid header: 0xffffffff invalid header: 0xffffffff invalid header: 0xffffffff invalid header: 0xffffffff invalid header: 0xffffffff invalid header: 0xffffffff invalid header: 0xffffffff
a w logach esphome INFO ESPHome 2025.8.2 INFO Reading configuration /config/esphome/esp32c3.yaml... INFO Updating https://github.com/SzczepanLeon/esphome-components.git@main INFO Detected timezone 'Europe/Warsaw' WARNING GPIO2 is a strapping PIN and should only be used for I/O with care. Attaching external pullup/down resistors to strapping pins can cause unexpected failures. See https://esphome.io/guides/faq.html#why-am-i-getting-a-warning-about-strapping-pins WARNING GPIO5 is a strapping PIN and should only be used for I/O with care. Attaching external pullup/down resistors to strapping pins can cause unexpected failures. See https://esphome.io/guides/faq.html#why-am-i-getting-a-warning-about-strapping-pins WARNING GPIO0 is a strapping PIN and should only be used for I/O with care. Attaching external pullup/down resistors to strapping pins can cause unexpected failures. See https://esphome.io/guides/faq.html#why-am-i-getting-a-warning-about-strapping-pins INFO Starting log output from 172.20.1.133 using esphome API INFO Successfully resolved esp32c3 @ 172.20.1.133 in 0.000s WARNING Can't connect to ESPHome API for esp32c3 @ 172.20.1.133: Error connecting to [AddrInfo(family=<AddressFamily.AF_INET: 2>, type=<SocketKind.SOCK_STREAM: 1>, proto=6, sockaddr=IPv4Sockaddr(address='172.20.1.133', port=6053))]: [Errno 113] Connect call failed ('172.20.1.133', 6053) (SocketAPIError) INFO Trying to connect to esp32c3 @ 172.20.1.133 in the background INFO Successfully resolved esp32c3 @ 172.20.1.133 in 0.000s INFO Successfully resolved esp32c3 @ 172.20.1.133 in 0.000s INFO Successfully resolved esp32c3 @ 172.20.1.133 in 0.000s INFO Successfully resolved esp32c3 @ 172.20.1.133 in 0.000s