Komunikacja miejska - rozkłady jazdy

Na początek daj znać jaki przystanek Ciebie interesuje zobaczę czy da się łatwo przerobić moje rozwiązanie na GZM.

Edycja: widzę że GZM używa GTFS więc ta integracja będzie chyba najlepsza https://github.com/vingerha/gtfs2?tab=readme-ov-file

W wolnej chwili sprawdzę jak to działa.

1 polubienie

Czy jesteś wstanie sprawdzić czy dla Gdańska to ustawić ?

Jeśli na mapach googla wyświetlają się odjazdy autobusów jak klikniesz na przystanek do trzeba użyć GTFS2 z linka powyżej, jak nie to potrzebuję linka z tablicą odjazdów jaka Ciebie interesuje i zobaczymy co da się zrobić.

@hdfoto
Dla Gdańska komponent Rokładzik działa (dla Wrocławia też, tylko miałem problem ze światłowodem).

sensor:
  - platform: rozkladzik
    scan_interval: 3600
    city: 'gdansk'
    stops:
      - id: 93
        name: 'Dworzec Główny'
      - id: 1520
        name: 'SKM'

oraz karta na bazie Lovelace HTML Jinja2 Template card (karta html też działa)

type: horizontal-stack
title: Komunikacja miejska
cards:
  - type: custom:html-template-card
    ignore_line_breaks: true
    content: |

<big><span style="color: grey;"

data-darkreader-inline-color=""><center>Dworzec Główny</center></big>
        {{ state_attr('sensor.rozkladzik_gdansk_93','html_timetable') }}
  - type: custom:html-template-card
    ignore_line_breaks: true
    content: |

<big><span style="color: grey;"

data-darkreader-inline-color=""><center>Dworzec Główny SKM</center></big>
        {{ state_attr('sensor.rozkladzik_gdansk_1520','html_timetable') }}

Rozkladzik działa mi chwilę i następnie blokuje mi ip. Dlatego szukam alternatywy

1 polubienie

Przesłałem do Ciebie linki do przystanków. Jak byś miał czas przerobić wersję pod Node-Red taką jak pokazałeś u siebie z podglądem na żywo bym był wdzięczny.

Potwierdzam, po prawidłowym wyciągnięciu danych działa, ale tylko chwilę później jest ban na IP i zacznie działać dopiero jutro.

Pewnie dałoby się to zrobić z danych API publikowanych przez różnych przewoźników i stworzyć na tej podstawie integracje. Ale to już wyższa szkoła jazdy.

Dzięki za potwierdzenie bana na IP, bo zachodziłem w głowę co się stało ze światłowodem :stuck_out_tongue:

W issues jest opisana opcja , której brakuje w dokumentacji - throttlowanie pobierania danych, myślę że po zdjęciu bana wypróbuję (pewnie częstotliwość trzeba dobrać do swojej konfiguracji)

scan_interval: 3600

Edit
Jeśli chodzi o rowery, to prawdopodobnie dla GZM i Warszawy będzie działać też wbudowana w HA integracja CityBikes

niestety reszta Polski wydaje się nie działać poprawnie w samym serwisie citybik.es co nawet widać po braku jakiejkolwiek aktywności na mapie (ale zawsze można spróbować, jakkolwiek dla Wrocławia niestety nie działa poprawnie, wręcz współrzędne niektórych stacji w ogóle nie pokrywają się z rzeczywistością - z mapy citybik.es łatwo pobrać współrzędne klikając w interesujące stacje i rozwijając szczegóły z JSONem, a w NextBike trzeba się z tym trochę narobić, ale zawsze można próbować wykorzystać współrzędne citybikes i sprawdzić czy się pokrywają z realną pozycją stacji)
https://citybik.es/