Witaj zakupu adaptera dokonałem potwierdzilem dzialanie porawne licznika , konwertery modbus to tcp mam dwa obydwa sie tak samo zachowuja brak transmiji danych do HA - szukam pomocy gdzie mam blad w HA bo nie mozliwe jest to zeby dwa konwertery byly niepoprawne
Też nie przypuszczam, że 2 konwertery nie są równocześnie niesprawne, ale
konwerter RS485 do Ethernet musi być prawidłowo skonfigurowany by działał.
Natomiast jeśli masz konwerter z USB na RS485 to oczywiście jego konfiguracja huba modbus w HA jest radykalnie inna niż dla konwertera Ethernet.
To wiem ale wiesz u mnie działało z jednym z nich po jakiejś aktualizacji się wywaliło kupiłem inny konwerter i okazuje się że jest to samo a na konwerterze USB działa
Jeśli po aktualizacji HA core to nie ma nic prostszego niż natychmiast cofnąć wersję HA po takiej aktualizacji, by potwierdzić lub zaprzeczyć, że to jest przyczyna. (System HAOS też można cofać dość dowolnie, ale w sumie to tak cedzisz przez zęby istotne informacje…)
Niestety nie robiąc tego od razu tracisz cenną wiedzę jakie to były wersje (możesz wprawdzie zrobić backup aktualnego stanu i cofać aż do skutku, przynajmniej póki nie dojdziesz do jakiejś wersji, kiedy były zmiany w bazie… albo inne zmiany które trudno przeskoczyć cofając wersje).
No chyba, że masz konkretną informację o wersji to owszem - należy sprawdzić czy były breaking changes lub były/są jakieś Issues.
Czy w końcu pokażesz konfigurację tych konwerterów i działająca na usb konf. HA?Ten port 4197 nie jest już zajęty? …użyj typowego 502 lub 503
Hej używałem też typowego portu 502
modbus:
- name: "we517"
type: tcp
host: 192.168.0.130
port: 502
delay: 10
message_wait_milliseconds: 30
timeout: 5
sensors:
#
- name: "Voltage L1"
slave: 1
address: 14
data_type: float32
precision: 1
unit_of_measurement: V
- name: "Voltage L2"
address: 16
- name: "Voltage L3"
address: 18
#
- name: "Current L1"
address: 22
unit_of_measurement: A
- name: "Current L2"
address: 24
- name: "Current L3"
address: 26
#
- name: "Active Power Total"
address: 28
precision: 2
unit_of_measurement: kW
- name: "Active Power L1"
address: 30
- name: "Active Power L2"
address: 32
- name: "Active Power L3"
address: 34
#
- name: "Active Energy Total"
address: 256
unit_of_measurement: kWh
state_class: total_increasing
- name: "Active Energy L1"
address: 258
- name: "Active Energy L2"
address: 260
- name: "Active Energy L3"
address: 262
lof z home asistanta
2024-11-13 11:16:09.520 ERROR (MainThread) [homeassistant.components.modbus.modbus] Pymodbus: we517: Error: device: 1 address: 14 → Modbus Error: [Input/Output] ERROR: No response received after 3 retries
2024-11-13 11:16:21.123 ERROR (MainThread) [pyhap.characteristic] TargetHeatingCoolingState: value=0 is an invalid value.
Server address :10.10.100.100 … w configu HA masz 192.168.0.130 ?
…trochę za mało, wcześniej miałeś 1000.
zwiekszylem na 1000 , ten adres nic nie znaczy bo o jest to pzezroczyste - łącze sie modbusem masterem do tego tylko nie umiem tego czytać tym programikiem , obecnie podlaczylem mikrotik knt ktory rowniez mam konwerter modbus to tcp i tez moge sie podlaczyc do serwera ale nie moge nic odczytac lub nie wiem jak - co dziwne jak podlacze do kompa kontroler na usb uzyje orginalego progamu orno to wszystko jest czytane bez pudla
Postaw się w naszej sytuacji i podsumuj stan wiedzy, który można uzyskać na podstawie twoich informacji.
- Na początku działało - coś się zmieniło i nie działa.
- Mamy licznik ORNO OR-WE-517 - instrukcję i adresację mam sobie znaleźć.
- Mamy jakiś konwerter - strona administracyjna jest inna niż dla Waveshare więc pewności nie ma co to jest, dokumentację mamy sobie poszukać.
- Po USB z jakimś programem i ustawieniach działa.
- Nie działa z innym z niewiadomymi ustawieniami.
Po głębokiej analizie szklana kula mówi - zmień parzystość na Parzysta w ustawieniach uart !