Konfiguracja Licznika trójfazowego ORNO OR-WE-517 +konwerter Waveshare RS485 to ETH

Cześć

Mam takie płączenie :
Orno WE517 do tego ww. konwerter Waveshare RS TO ETH do tego integracja ręczna Modbus w pliku configuration.yaml w homeasistant jak niżej , niestety od kilku dni w rejestrze encji pokazuja sie dwie takie same encje np

Active Energy L1 niedostępna i komentarz ( Ta encja nie jest już dostarczana przez modbus. Jeśli encja nie jest już używana, usuń ją w ustawieniach.)

Active Energy L1 niedostarczona i komentarz ( Ta encja (“sensor.active_energy_l1_2”) nie ma unikalnego identyfikatora, dlatego z poziomu interfejsu użytkownika nie można zarządzać jej ustawieniami. Więcej szczegółów znajdziesz w dokumentacji )

Poniżej mój plik czy ktoś ma pomysł co jest nie tak , wydaje mi się że zmiana nastąpiła w połowie września po której aktualizacji hacks lub homeasistanta

modbus:
  - name: "WE517"
    retries: 10
    delay: 10
    message_wait_milliseconds: 1000
    timeout: 10
    type: tcp
    host: 192.168.0.230
    port: 4197
    sensors:
       - name: "Freq"
         slave: 1
         address: 20
         data_type: float32
         precision: 2
         unit_of_measurement: HZ
#         
       - name: "Voltage L1"
         address: 14
         precision: 1
         unit_of_measurement: V
       - name: "Voltage L2"
         address: 16
       - name: "Voltage L3"
         address: 18
# 
       - name: "Current L1"
         address: 0x016
         unit_of_measurement: A
       - name: "Current L2"
         address: 24
       - name: "Current L3"
         address: 26
# 
       - name: "Active Power Total"
         address: 28
         unit_of_measurement: kW 
       - name: "Active Power L1"
         address: 30
       - name: "Active Power L2"
         address: 32
       - name: "Active Power L3"
         address: 34
#
       - name: "Active Energy Total"
         address: 256
         unit_of_measurement: kWh
         state_class: total_increasing 
       - name: "Active Energy L1"
         address: 258
       - name: "Active Energy L2"
         address: 260
       - name: "Active Energy L3"
         address: 262

Jeżeli przez jakiś okres nie są dostarczane dane dla tej encji uznawana ona jest jako nieaktywna, jeżeli dana encja z taką nazwa została dodana ponownie występuje ona pod podobną nazwą, z reguły dodawany jest prefix w formacie liczby 2.

Takie wpisy nie są edytowalne w samy HA chyba że dodasz ID jak w opisie, wtedy będziesz widział dane jakie zawiera dany sensor. Więc przeszukaj Narzędzia deweloperskie → Stany czy dane encja nie występuje z dodanym prefixem.

hej wystepuje z drugim prefixem dziwi mnie tylko ze nie ma danych i nie wiem gdzie tego szukac to wogole stalo sie z dnia na dzien i nie wiem gdzie szukac

Niedostarczona bo zmieniła nazwę z *.energy_l1 na *.energy_l1_2 więc już nie istnieje, Niedostępna, jest ale nie otrzymuje żadnych danych. Problemów szukaj w połączeniu z twoim licznikiem.

Hej no właśnie widzisz niby RS485 t ETH działa mogę sie zalogować itd ale nie wiem czy otrzymuje dane z licznika - zamówiłem nowy ale mam wyrażenie ze to nie to bo wydaje mi się że brak danych z licznika wystąpił po ktorej aktualizacji hacks lub samego asistanta

Była tylko jedna zmiana w HA związana ze zmianą konfiguracji encji Modbusa ale to było dość dawno temu i opisane w zmianach wersji.

idzie jakos wrocic do starej wersji ?

Nie widzę sensu wracać do starej wersji HA.
Czy pozostałe encje np. “Voltage L1” są dostępne?

rownież nie sa dostępne

To sprawdź czy w ogóle odpowiada konwerter:

ping 192.168.0.230
telnet 192.168.0.230 4197

konwerter ok mam tez drugi i jest to samo tx konwertera idzie rx nie czyli nie odpowiada licznik jakby

To łatwo można zweryfikować podłączając licznik Modbus przez konwerter USB Modbus do komputera a potem sprawdzić wszystko za pomocą Modbus Master Simulator - free software utility for testing Modbus slave devices.

polecasz któreś rozwiązanie czy pierwszy lepszy ? czy będzie lepszy od ip - rozumiem ze wykorzystac soft producenta do tego ?

Pierwszy lepszy (ja mam z Ali za 8 pln) ale to propozycja zakupu tylko w celu podłączenia do komputera. Soft do weryfikacji może być dowolny.

ok kupilem podlaczylem ale mam caly czas modbus time out po polaczeniu z licznikiem

Możliwe problemy to: błędne podłączenie przewodów, błędne parametry trasmisji Modbus.

1 polubienie

hej sprawdzilem wszystko wydaje mi sie za mam blad gdzies w konfigurachi homeasisstan tak jak podejrzewalem ale nie moge tego znalzezc - tzn wszystko chodzilo do aktualizacji homesistanta juz nie pamietak kiedy po aktualizacji przestało masz jaa wiedze jak sprawdzic konfig ?

2024-10-30 21:22:15.576 ERROR (MainThread) [homeassistant.components.modbus.modbus] Pymodbus: WE517: Error: device: 1 address: 20 -> Modbus Error: [Input/Output] ERROR: No response received after 3 retries

Najpierw uzyskaj poprawne połączenie w sposób jaki podał ci @macek

Potem szukaj błędów w samy HA.

@arni7 celem zakupu adaptera USB Modbus było przetestowanie komunikacji komputera z licznikiem a Ty nadal walczysz z HA :wink: .

Brak metodologi rozwiązywania problemów.
Nie jest to pierwszy taki przypadek omawiany na forum. (nawet w tym tygodniu). Wystarczy poszukać.
Diagnoza przyczyny niedziałania jest stosunkowo prosta, tylko trzeba trzymać się porad i nie zakładać nic z góry.