motioneye #notifications #mail #motion #detection tapo #camera telegram
Kto pyta nie błądzi, wiele razy mi pomogliście za co bardzo dziękuję.
Udało mi się w końcu dodać kamery Tapo C210 do dodatku Motioneye i uzyskać z nich obraz, nawet udało się w tym dodatku podpiąć dysk sieciowy, który utworzył sobie sam foldery dla danej kamery
Utworzyłem też w Telegramie bota dla powiadomień z Motioneye, bo opcja maila niestety z jakiegoś powodu wywala błąd (kiedyś jeszcze podejmę temat na razie ten rodzaj powiadomienia odpuszczam)
Teraz chciałbym sprawdzić, czy te wszystkie ustawienia działają i tak:
Czy detekcja ruchu w Motioneye ustawiona na ON musi być jednocześnie ustawiona też na ON w apce kamerki Tapo, żeby dodatek z HA zaczął zapisywać zdarzenia na dysku sieciowym?
W kamerce mam wsadzone karty pamięci, ale w aplikacji Tapo wyłączyłem taki sposób zapisywania, a może je lepiej wyjąć?
Może ta informacja też będzie ważna, bo w ustawieniach Motioneye kamery mam wyłączona opcję video streaming (ma być włączona?)
Myślę, że jak zadziała zapis detekcji ruchu to z powiadomieniem na Telegram już chyba nie powinno być problemu, bo w ustawieniach tego typu powiadomień jest tylko opcja wpisania tokenu bota i jego ID, więc raczej błędu tutaj nie zrobiłem, bo nawet test wykazał sukces
Ktoś ma jakieś sugestie, chętnie przeczytam wszystkie.
BTW zauważyłem, że jak wstawię streaming wysokiej jakości do Motioneye to dodatek bardzo dużo zużywa procesora, też tak macie?