Witam wszystkich!
to moje początki w temacie HA proszę o wyrozumiałość próbuje uruchomić brokera MQTT wg instrukcji MQTT - uruchamiamy brokera dodadkowo dodawałem również do Mosquitto brokera nowo utworzone konto jaki i te którym się loguje do panelu HA. Próbowałem również dodawać wpisy do configuration.yaml :
mqtt:
discovery: true
discovery_prefix: homeassistant
broker: 192.168.1.100 // adres IP
port: 1883
username: xxx
password: hasło_xxx
robiełem nawet świeżą instalacje HA bez skutku. W terminalu dostaję cały czas “Error: Address not available” a w logach
mam sonoffa z zainstalowanym AFE z IP 192.168.31.40 który jak widać w logach łączy się po czym “invalid subscriotion” i rozłącza. Gdzie szukać przyczyny braku komunikacji przez żle skonfigurowany broke (brak komunikacji przez terminal) czy błąd jest po stronie sonoffa i AFE.
ATE przekazuje nieprawdłowy ciąg tematu. Prawdopodobnie przekazujesz podwójny “//”. Pamietam, że w ATE w dokumentacji jest info, żeby gdzieś nie dawać “/” bo ATE automatycznie wstawia. Chyba w podtematach sensorów,switchy, .etc. i wychodzi coś takiego “temat/temat/switch//”.
Witam wszystkich, jak wielu zaczynam przygodę z HA. Nie chcę zakładać nowego tematu żeby nie zaśmiecać forum. Problem mam podobny co forumowicz “Grabek” tzn. próbuję uruchomić mqtt, ale na początek chciałem spróbować sposobu Artura (link w pierwszym poście), ale niestety nie działa mi SSH&WebTerminal na polecenie: mosquitto_sub -d -t testTopic otrzymuję : Error : Address not available.
Jakiś czas temu mi to działało, ale namieszałem w innych miejscach i musiałem od nowa stawiać serwer HA, ale teraz mam cały czas mam problem żeby to uruchomić. Nawet teraz konfiguracja SSH&WebTerminala u mnie wygląda tak:
ponieważ ta konfiguracja z poradnika Artura nie chciała się zapisać.
Może ktoś ma jakiś pomysł, strasznie się zafiksowałem HA, walczę z tym od tygodnia, ale powoli tracę nadzieję, że uda mi się w końcu ogarnąć HA
Trochę dziwna sprawa, ponieważ niby terminal działa (teoretycznie) MQTT też działa bo łączę się z czujnikami, ale jak chciałem uruchomić polecenie mosquitto_sub -d -t testTopic otrzymuję : Error : Address not available.
Dziękuję wszystkim za pomoc, wszystko działa, musiałem użyć rozbudowanego polecenia (mosquitto_sub -u user -P password -h host name/IP -d -t testTopic), ale wszystko działa jak należy.