Jak konfigurujecie swoje panele energii? Mam parę urządzeń (smart-gniazdko, interfejs iLO w serwerze), które raportują dane typu energy, w kWh. Ostatnio tez założyłem eLicznik i dodałem stosowną integrację.
Natomiast nie bardzo czaje jak działa ten cały dashboard - co ja tam mogę/powinienem dodać? Skąd HA wie jakiego przedziału czasu dotyczy odczyt z tych urządzeń? Które z z pól elicznika najlepiej dodać do dashboardu energii?
Hmm, nie bardzo wiem o co pytasz, więc odpowiem na swoje pytania:
co ja tam mogę/powinienem dodać?
Dodalem wszystko jako zużycie (w sekcji Grid Consumption), łącznie z licznikiem, zatem nie ma co patrzeć na sumaryczne zużycie, bo do odczytu licznika dodane są urządzenia.
Ponadto dodałem każde z urządzen w sekcji Individual Devices.
Czemu tak? Bo Individual Devices nie pokazuje kwot w PLN, a to mnie interesuje bardziej niż kWh.
Cenę prądu PLN pobieram ze statycznej encji.
Skąd HA wie jakiego przedziału czasu dotyczy odczyt z tych urządzeń?
HA zbiera dane na bieżąco, a przedział czasu jest przeliczany w zależności od tego co wybierzemy w GUI w prawym górnym rogu.
Które z z pól elicznika najlepiej dodać do dashboardu energii?
Jeśli chodzi o to co wspomniałem w sąsiednim wątku, to szukaj pod takimi tagami energiamonitoring-energiizużycie-energiilicznik-energii bo to było coś związane z tymi zagadnieniami.
HA w ogóle nie ma opcji importu starych danych do własnej bazy.