Konfiguracja pomocnika (scenariusza) do cen prądu Pstryk

Nie chcę tu bronić swojego pomysłu, bo był podyktowany prostotą, ale kto powiedział, że taki czujnik musi być tylko jeden? Można zrobić dwa np bardzo korzystne ceny i wtedy grzać na max , drugi umiarkowane ceny i sprawdzać temp wody zanim włączymy grzanie. Reasumując prosta automatyka włącz wyłącz na podstawie wyliczeń najtańszych godzin też nie jest optymalnym rozwiązaniem, bo po co włączać bojler w upalne lato gdy jego temperatura jest bliska zadanej

Jest jeszcze ta kwestią.

A co aktualna temperatura wody w boilerze ma wspólnego z ceną prądu?

Patrz post @Allon , i potrzeby autora

To autor sobie sprawdzi temperaturę boilera o 16 i jak będzie za niska to go włączy, jak będzie dobra to niezależnie od ceny prądu go nie będzie włączał… dalej nie wiem co to ma wspólnego z cena prądu?

Zapytam przekornie, w jakim celu filtrujesz te tanie godziny ? Jeżeli tylko dla zasady, to nasza dyskusja nie ma sensu. Pozdr.

Sprawdzamy czy jest tanio po to żeby wiedzieć, czy jest tanio.
Czy w ogóle włączać boiler, to już inna histioria, można sprawdzić czy teraz jest dobra pora żeby ją “ewentualnie” podgrzać “tanio”… a jak będzie zimny o 16 a będzie potrzebna ciepła woda, to i tak musi podgrzać, niezależnie od tego czy jest tanio czy nie.

To tak jak z tankowaniem auta. Sprawdzam cenę na stacjach po to, żeby wiedzieć, gdzie jest najtaniej. Czy w ogóle muszę tankować? To już mi powie wskaźnik paliwa w baku.

2 polubienia

Mi chodzi o te dwie automatyzacje, które są powiązane z wyliczeniem tanich godzin , a Ty mi próbujesz udowodnić, że te wyliczenia nie mają nic wspólnego z temperaturą bojlera. Dla mnie te wyliczenia są właśnie po to żeby zagrzać w tanich godzinach, więc widzę tu ścisły związek cen prądu z temperaturą bojlera. Tyle :slight_smile:

Tak, ja na początku też tak próbowałem to zrobić i uruchomić sensorem progowym, ale już wspomniał @Marcin4 jest za duża zmienność cen więc musiałbym codziennie to monitorować i zmieniać próg wyzwalania. Oczywiście mogę dodać do automatyzacji warunek sprawdzenia również temperatury wody, bo mam taką encję więc odpada ten problem :slight_smile: Najbardziej chodziło mi o stworzenie właśnie pomocnika, który będzie wyfiltrowywał z całej doby najtańsze godziny i wtedy się uruchamiał. Tak jak też mówiłem i tak muszę dodać dodatkowy warunek sprawdzenia temperatury o określonej godzinie, który wywoła grzanie mimo niekorzystnej ceny (myć się trzeba :wink: ) Dodatkowo jak wspomniałem na początku, ten pomocnik będzie nie tylko do bojlera, ale również do pompy ciepła do basenu, a tam już mogę dodatkowo ustawić do “jeżeli” pomocnika progowego, żeby podgrzewać sobie basen tylko w bardzo tanich godzinach (np. poniżej 15gr).
Tak więc dzięki jeszcze raz za ogromną pomoc, mam nadzieję, że wszystko będzie elegancko śmigało! :slight_smile: Jak nie to na pewno będę się odzywać po pomoc, ale to muszę poczekać na słońce/wiatr i tanie godziny :smile: