Cześć,
Chcę zmienić działanie pinów w Sonoff MINI zigbee.
Widziałem sposoby zmiany oprogramowania w Sonoffach ale WiFi przez Taskmota.
Jak to zrobić w przypadku zigbee?
Pozdrawiam.
Cześć,
Chcę zmienić działanie pinów w Sonoff MINI zigbee.
Widziałem sposoby zmiany oprogramowania w Sonoffach ale WiFi przez Taskmota.
Jak to zrobić w przypadku zigbee?
Pozdrawiam.
Urządzenia zigbee łączysz z koordynatorem zigbbe i w taki sposób integrujesz je z HA. Nic w nich nie zmieniasz. Przeszukaj forum na temat “zigbee” a dowiesz się jak tego dokonać.
Sonoffy MINI już dawno temu mam podpięte i funkcjonujące w HA.
Chcę zmienić funkcjonalność Sonoffa, przez obsługę niewykorzystanych I/O.
Ten przycisk ma trochę bardziej ograniczone działanie. U mnie np. działa jednie 3x klik… Rozumiem, że chciałbyś wyciągnąć z niego więcej?
Co masz na myśli jako I/O? (przyłącza modułu, czy GPIO zastosowanego chipsetu Zigbee?)
Otwierałeś go już? (i wiesz jaki to chipset?)
Pomijając powyższe pytania (zakładam, że skoro pytasz, to zamierzasz grzebać w elektronice) więc ostatnie - jesteś takim hardkorem, aby wykorzystać to?
https://ptvo.info/
PS Oczywiście nie mam pojęcia czy ten soft jest do wykorzystania - to zależy co ZBMINI ma w środku.
Jestem elektronikiem, więc dla mnie to nie hardkor. Wystarczy zdobyć kompilator lub najwygodniej coś uproszczonego jak Taskmota.
Niestety jeszcze nie wyjmowałem Sonoffa ze ściany, żeby go rozebrać i zobaczyć jaki układ siedzi na PCB. Mam nadzieję że ktoś już go rozbierał i sprawdził jaki układ tam jest i jak go można skonfigurować, żeby nie otwierać drzwi do lasu jak ktoś już to wcześniej analizował i przerabiał.
W sieci znalazłem takie zdjęcie, które chyba jest wersją zigbee z układem EFR32MG21:
Jeśli tam jest EFR32MG21 to ma całkiem ciekawe cechy:
ARM Cortex-M33 80 MHz z DSP i FPU,
1MB Flash i do 96 kB RAM,
GPIO - 7-pinowe złącze IO,
Czy ktoś go sprawdzał czy ma blokadę na możliwość programowania?
Spoko, życzę powodzenia trochę grzebię w DIY, ale pomysł, który zaproponowałeś to dla mnie jest jak rzucanie się z siekierą na Słońce (jakkolwiek nie twierdzę, że jest to awykonalne - z pewnością istnieje jakieś SDK producenta chipsetu - przecież ZBMINI ktoś wyprodukował, to i musiał do niego przygotować działający soft).
Małe wyjaśnienie dlaczego to napisałem - projekt Tasmota ma jakieś 5 lat i dotąd pracowało przy nim ponad 200 osób (z czego zdecydowana większość to programiści i elektronicy).
Napisanie programu pod ten mikrokontroler nie jest problemem, jedynie nie mogę znaleźć obsługi zintegrowanego zigbee.
Ja bym szukał np. tam
Może to pomoże.
@namex BASICZBR3 jest na całkiem innym chipsecie od ZBMINI, linki podałem wyżej.
OK, po długiej wizycie w szpitalu powoli wracam do żywych.
Rozebrałem jednego i już wiem, że oparty jest o układ CC2652.
Mam pytanie do ludzi, którzy już rekonfigurowali Taskmotą, jakiego programatora używa się do niego?
Może zacznijmy od początku - Sonoff ZBMINI (zigbee) nie ma nic wspólnego z Tasmota.
Wrzuć fotki flaków.
Jeśli to CC2652R1 lub CC2652RB to można użyć firmware ptvo (podlinkowanego wyżej).
Update - u źródła masz info o potrzebnym programatorze (i o zastosowanym faktycznie SoC)
https://ptvo.info/custom-firmware-for-sonoff-zbmini-01minizb-and-ewelink-switch-zr-02-923/
PS Jakkolwiek by na to nie spojrzeć jest to rosyjski projekt i w związku z wojną jest taki klimat by bojkotować takie rozwiązania…
(mamy więc do rozpatrzenia kwestie moralne, a dodatkowo konfigurator firmware jest windowsowym exe’kiem i teoretycznie można w nim przemycić coś szkodliwego! oczywiście alarmy na Virustotal mogą być fałszywe, ale niech nikt nie pisze, że nie ostrzegałem)
PPS Chińczycy też w sumie lecą po bandzie, czego przykładem jest ta konstrukcja - całkowicie zmienione “flaki” a sprzedaż z tym samym oznaczeniem modelu.
Nie wiem dlaczego, ale przynajmniej w tym temacie wszyscy/wielu interpretuje pytania w taki sposób, że zakłada chaos wiedzy pytającego…
Przecież moje pytanie nie wskazuje, że Tasmotą chcę programować moduł zigbee
Pytam, jaki potrzebny jest programator (hardware) do obsługi Tasmoty…?
Czy jest to ten sam programator którego można użyć do CC2652? (oczywiście z innym programem wgrywającym)
PS: Przepraszam, za moje oburzenie, ale od początku tematu to zauważam, więc proszę o nie nadinterpretowywać moich zdań.
szopen, proszę nie wypowiadaj się w moim temacie. Nie wiedziałem, że usłyszę taki chory język wymieszany z kompleksami.
Trochę czasu minęło - jestem ciekawy czy popchnąłeś projekt do przodu?
Custom firmware który podobno działa na tym przekaźniku (z CC2652) to https://ptvo.info/
A jeśli chodzi o flashowanie to potrzebujesz cJTAGa (np XDS110), wyprowadzenia masz na płytce (TMS, TCK).
Czy można wiedzieć gdzie kupiłeś ten przekaźnik? Starsze wersje zamiast CC2652 maja chip od Silabs i niestety takie ostatnio dostałem z allegro.