Konfiguracja Zigbee - połączenie piwnica 2 pietro

Witam serdecznie,

Mieszkam w domu wielorodzinnym. Serwer mam w piwnicy, gdzie jest podłączony falownik, licznik wpiety w HA. Do serwer z HA chciałbym wpiać Sonoff ZBDongle-P. Jakimi urządzeniami przenieść sygnał na drugie piętro, zeby moc podłaczac urządzenia po zgibee ?? mam do pokonania 3 stropy. mniej wiecej w lini prostej.

EDIT- jakie czujniki temperatury oraz głowice polecacie ??

Poprosze o przykładowe modele.

Pozdrawiam

Zamiast koordynatora USB wykorzystaj koordynator LAN, który umieść w miarę możliwości centralnie, następnie zbuduj sieć zigbee w oparciu o routery.

2 polubienia

Czy jako router mogę potraktować każdy przełącznik zigbee podłączony na stałe pod prąd czy tylko konkretne urządzenia np sterownik do świateł z Ikea?? :slight_smile:

Możesz potraktować każdy sprzęt, który konstrukcyjnie jest routerem Zigbee.

Ogólna zasada jest taka - jeśli coś jest zaprojektowane do stałego zasilania sieciowego to zwykle jest routerem (tak jak żarówki Zigbee właściwie niemal dowolnego producenta, czy ikeowskie zintegrowane z zasilaczem sterowniki 10W i 30W); jeśli jest zaprojektowane do zasilania bateryjnego, to na 100% nie jest.

Przełączniki zasilane szeregowo z obciążeniem (“bez N” i uniwersalne tj. pracujące zarówno “bez N” jak i “z N”) zwykle nie są routerami, przełączniki z własnym zasilaniem (tylko “z N”), zwykle są.

Koordynator najlepiej umieścić możliwie najbliżej geometrycznego środka sieci (w granicach rozsądku, ale uwzględniając warunki propagacji sygnału radiowego).

Baaaardzo dziękuje za pomoc.

Napisałęm do Grzegorza S z zapytaniem o LAN Zigbee2Mqtt, ale narazie bez odpowiedzi - macie z nim kontakt lub móżcie polecić inne zródło ??

Pytanie dodatkowe:
Załóżmy ze kupie czujnik temperatury Zigbee (tuya) lub np Aqara, dodam go do bramki tuya/AQARA a potem pod Zigbee2MQTT ->> HA. Czy w ten sposob bede miec odczyty w chmurze i plus lokalnie w Home Asistant ?? Chciałbym miec dane i tutaj i tutaj.

Drugie pytanie.
Chciałbym u rodziców podłączyć klika czujników do HA (głownie Falownik oraz grzałkę na gniazdku) wykorzystując moje HA - nie chce stawiac drugiego u rodziców. Rozumiem, że mogę to zrobić przez chmurę Tuya/eWlink, skonfigurować VPN site to site lub ?? Jest jakas inna sprytna opcja, żeby jakieś urządzenie zbierało dane w domu rodziców i przesyłało do HA ?? Mam na HA stały IP wraz z domena. ?? Robił ktoś z Was taka konfigurację ??

Wiem, że trochę idę na łatwize z tymi pytaniam. Nie oczkuje od Was konkretnych rozwiązań, ale czasem samo “hasło” moze naprowadzić. Z góry dziękuje.

Pozdrawiam
Maciej Olchowy

Ostatnimi czasy kontakt z nim (Grzegorzem Sterniczukiem) jest utrudniony - nie odpowiada.
Od Siebie mogę polecić produkt HamGeek (pomagałem koledze w uruchomieniu Z2M na nim i działa bez zastrzeżeń)

oraz koordynator od SMLIGHT SLZB-06

https://smlight.tech/product/slzb-06/

mam go u Siebie po testach i jak tylko znajdę czas na podmianę to będzie śmigał u mnie na produkcyjnej instalacji.

Nie, będzie działać tylko z jednym koordynatorem.

Bramka przez SmartThings

Miałem podłączoną bramkę “Samsunga” do HA, bramka była w innej lokalizacji .
Do bramki miałem dodane urządzenia Zigbee Aqara ,Xiaomi (termometry, kontaktrony …)
Do konta SmartThings miałem dodane integrate Tuya, Ewelink, Tplink …

W HA (dom) miałem do dyspozycji wymienione wyże integracje, z których otrzymywałem dane i dzięki automatyzacji mogłem sterować alarmem, ogrzewanie, oświetleniem .

Jedynym minusem było opóźnienie działania do 1 sekundy

Zamowilem z aliexpres wskazane urządzenie z POE:

HamGeek POE Zigbee 3.0 koordynator Router Zigbee Gateway (czarny) dla modułu HamGeek CC2652P Zigbee2mqtt obsługa Wifi| | - AliExpress

@krskrab Bardzo dziękuje, przyjrzę się temu rozwiązaniu. Jaki model bramki posiadasz: “Samsunga” do HA ??

Smartthings Hub V3 (IM6001-V3P22)

W taki sposób jest dostępne sterowanie “ledy” wifi z konta Ewelink przez integracje Smartthings w HA
Api samsunga

HA

Czyli podsumowując - Cała integracje masz w Smarthing (dodałes tam tuya ect) i tylko go podłączyłes do HA ?? czy pozostałe chmury jak Tuya ewelink itp tez dodałs do HA ?? Jeżeli chodzi o gniazdka np z Tuya - wszystko chodzi przez chmure Samsunga ?? Napiecia itp pokazuje ok ??

Jak pisałem miałem, teraz jestem w stanie awaryjnym ( przy braku działającej integracji) przepuścić przez konto Smartthings.
Przez bramkę miałem dodane tylko urządzenia Zibee, reszta przez dodanie konta.

W tej chwili mam takie gniazdko dodane przez Smartthings

w HA
ScreenShot_20230429142954

Teraz mogę potwierdzić , że urządzenia Ewelink współpracują z Smartthings i są dostępne w HA wraz z urządzeniami które są dodane za pomocą Sonoff RF.
/
Najprościej będzie jeśli pobierzesz aplikacje Smartthings na telefon, utworzysz konto i zintegrujesz z HA.
Następnie możesz przypisać dodatkową integracje do konta Smartthings które pojawią się w HA.

:information_source: Nie potrzebujesz bramki Smartthings by dodawać konta online

Chętnie bym przetestował ale ostatnio komuś pomagałem i po dodaniu kont do HA przez Smartthings
dodały się setki encji, które dodały się przez HA do googla, alexy :hushed:
Wiele czasu potrzebowałem by usuną zdublowanie encje

Dzień Dobry, mam problem z dodaniem urządzenia do sieci zigbee. Mam koordynator Sonoffa oraz dodatkowo w całej sieci dwa urządzenia zasilane, które robią za repeatery. Jest to czujka obecności oraz Ikeowski wzmacniacz sygnału Tradfri.

To urządzenie z Ikei pozwala mi się łączyć z domkiem ogrodnika w ogrodzie. Mam w nim zainstalowany czujnika AQARA otwarcia/zamknięcia drzwi. Generalnie całość sieci działa bezproblemowo, ale też i mam niewiele urządzeń bateryjnych. Całość to 9 sztuk i cały czas się to rozwija.
I właśnie w domku ogrodnika, probuję zainstalować Sonoffa Mini Zigbee (to urządzenie pracowało do wczoraj w innym miejscu i działało bezproblemowo, ale było podłączone bezpośrednio pod koordynator), paruję je po usunieciu z sieci, urządzenie podłącza się do TRADFRI i do czujki obecności. Poziom sygnału na poziomie 65 - 69. Działa przez chwilę normalnie, po czym przestaje reagować. Pojawia się komunikat, że za długi czas odpowiedzi. I teraz moje pytanie, czy jest to możliwe, że Sonoff nie chce współpracować z Tradfri ?, nie sądzę, że są jakieś zakłócenia, skoro czujka otwarcia/zamknięcia drzwi zainstalowana obok Sonoffa działa bezproblemowo z Tradfri. Może ktoś już się z takim problemem spotkał.

Tak to możliwe, że Sonoff ma problemy z kompatybilnością.
Ikea poświęca na R&D całkiem sporo wysiłku, iTead praktycznie nic nie robi.

Tak trochę z innej beczki. Ja tam gdzie mogłem właśnie do Sonoff Mini dolutowałem gniazdo i dołożyłem antenkę. Efekt piorunujący.

1 polubienie

Masz jakiś pomysł, czym zastąpić tego sonofa mini ?, tak naprawdę potrzebuję zwykły przełącznik na zasadzie włącz/wyłącz + automatyzacja z czujnikiem ruchu.