Mieszkam w domu wielorodzinnym. Serwer mam w piwnicy, gdzie jest podłączony falownik, licznik wpiety w HA. Do serwer z HA chciałbym wpiać Sonoff ZBDongle-P. Jakimi urządzeniami przenieść sygnał na drugie piętro, zeby moc podłaczac urządzenia po zgibee ?? mam do pokonania 3 stropy. mniej wiecej w lini prostej.
EDIT- jakie czujniki temperatury oraz głowice polecacie ??
Możesz potraktować każdy sprzęt, który konstrukcyjnie jest routerem Zigbee.
Ogólna zasada jest taka - jeśli coś jest zaprojektowane do stałego zasilania sieciowego to zwykle jest routerem (tak jak żarówki Zigbee właściwie niemal dowolnego producenta, czy ikeowskie zintegrowane z zasilaczem sterowniki 10W i 30W); jeśli jest zaprojektowane do zasilania bateryjnego, to na 100% nie jest.
Przełączniki zasilane szeregowo z obciążeniem (“bez N” i uniwersalne tj. pracujące zarówno “bez N” jak i “z N”) zwykle nie są routerami, przełączniki z własnym zasilaniem (tylko “z N”), zwykle są.
Koordynator najlepiej umieścić możliwie najbliżej geometrycznego środka sieci (w granicach rozsądku, ale uwzględniając warunki propagacji sygnału radiowego).
Napisałęm do Grzegorza S z zapytaniem o LAN Zigbee2Mqtt, ale narazie bez odpowiedzi - macie z nim kontakt lub móżcie polecić inne zródło ??
Pytanie dodatkowe:
Załóżmy ze kupie czujnik temperatury Zigbee (tuya) lub np Aqara, dodam go do bramki tuya/AQARA a potem pod Zigbee2MQTT ->> HA. Czy w ten sposob bede miec odczyty w chmurze i plus lokalnie w Home Asistant ?? Chciałbym miec dane i tutaj i tutaj.
Drugie pytanie.
Chciałbym u rodziców podłączyć klika czujników do HA (głownie Falownik oraz grzałkę na gniazdku) wykorzystując moje HA - nie chce stawiac drugiego u rodziców. Rozumiem, że mogę to zrobić przez chmurę Tuya/eWlink, skonfigurować VPN site to site lub ?? Jest jakas inna sprytna opcja, żeby jakieś urządzenie zbierało dane w domu rodziców i przesyłało do HA ?? Mam na HA stały IP wraz z domena. ?? Robił ktoś z Was taka konfigurację ??
Wiem, że trochę idę na łatwize z tymi pytaniam. Nie oczkuje od Was konkretnych rozwiązań, ale czasem samo “hasło” moze naprowadzić. Z góry dziękuje.
Ostatnimi czasy kontakt z nim (Grzegorzem Sterniczukiem) jest utrudniony - nie odpowiada.
Od Siebie mogę polecić produkt HamGeek (pomagałem koledze w uruchomieniu Z2M na nim i działa bez zastrzeżeń)
Miałem podłączoną bramkę “Samsunga” do HA, bramka była w innej lokalizacji .
Do bramki miałem dodane urządzenia Zigbee Aqara ,Xiaomi (termometry, kontaktrony …)
Do konta SmartThings miałem dodane integrate Tuya, Ewelink, Tplink …
W HA (dom) miałem do dyspozycji wymienione wyże integracje, z których otrzymywałem dane i dzięki automatyzacji mogłem sterować alarmem, ogrzewanie, oświetleniem .
Jedynym minusem było opóźnienie działania do 1 sekundy
Czyli podsumowując - Cała integracje masz w Smarthing (dodałes tam tuya ect) i tylko go podłączyłes do HA ?? czy pozostałe chmury jak Tuya ewelink itp tez dodałs do HA ?? Jeżeli chodzi o gniazdka np z Tuya - wszystko chodzi przez chmure Samsunga ?? Napiecia itp pokazuje ok ??
Jak pisałem miałem, teraz jestem w stanie awaryjnym ( przy braku działającej integracji) przepuścić przez konto Smartthings.
Przez bramkę miałem dodane tylko urządzenia Zibee, reszta przez dodanie konta.
W tej chwili mam takie gniazdko dodane przez Smartthings
w HA
Teraz mogę potwierdzić , że urządzenia Ewelink współpracują z Smartthings i są dostępne w HA wraz z urządzeniami które są dodane za pomocą Sonoff RF.
/
Najprościej będzie jeśli pobierzesz aplikacje Smartthings na telefon, utworzysz konto i zintegrujesz z HA.
Następnie możesz przypisać dodatkową integracje do konta Smartthings które pojawią się w HA.
Nie potrzebujesz bramki Smartthings by dodawać konta online
Chętnie bym przetestował ale ostatnio komuś pomagałem i po dodaniu kont do HA przez Smartthings
dodały się setki encji, które dodały się przez HA do googla, alexy
Wiele czasu potrzebowałem by usuną zdublowanie encje
Dzień Dobry, mam problem z dodaniem urządzenia do sieci zigbee. Mam koordynator Sonoffa oraz dodatkowo w całej sieci dwa urządzenia zasilane, które robią za repeatery. Jest to czujka obecności oraz Ikeowski wzmacniacz sygnału Tradfri.
To urządzenie z Ikei pozwala mi się łączyć z domkiem ogrodnika w ogrodzie. Mam w nim zainstalowany czujnika AQARA otwarcia/zamknięcia drzwi. Generalnie całość sieci działa bezproblemowo, ale też i mam niewiele urządzeń bateryjnych. Całość to 9 sztuk i cały czas się to rozwija.
I właśnie w domku ogrodnika, probuję zainstalować Sonoffa Mini Zigbee (to urządzenie pracowało do wczoraj w innym miejscu i działało bezproblemowo, ale było podłączone bezpośrednio pod koordynator), paruję je po usunieciu z sieci, urządzenie podłącza się do TRADFRI i do czujki obecności. Poziom sygnału na poziomie 65 - 69. Działa przez chwilę normalnie, po czym przestaje reagować. Pojawia się komunikat, że za długi czas odpowiedzi. I teraz moje pytanie, czy jest to możliwe, że Sonoff nie chce współpracować z Tradfri ?, nie sądzę, że są jakieś zakłócenia, skoro czujka otwarcia/zamknięcia drzwi zainstalowana obok Sonoffa działa bezproblemowo z Tradfri. Może ktoś już się z takim problemem spotkał.
Masz jakiś pomysł, czym zastąpić tego sonofa mini ?, tak naprawdę potrzebuję zwykły przełącznik na zasadzie włącz/wyłącz + automatyzacja z czujnikiem ruchu.