Konfiguracja Zigbee2MQTT na SLZB-MR3

Cześć.
Mam problem z uruchomieniem Zigbee2MQTT na SLZB-MR3. Na układzie [CC2674P10] uruchomiłem Matter-over-Thread a na [EFR32MG24] chciałem Z2M.
W logach pojawia się błąd [z2m: MQTT failed to connect, exiting… (Invalid header flag bits, must be 0x0 for puback packet)].

Zigbee2MQTT w wersji 2.7.2-1 . firmware 20250212

1. To jest instalacja HAOS, a Mosquitto i Z2M jako Dodatki?

2. Czemu nie wkleiłeś tego YAMLa jako kod tylko jakiś obrazek…

Jeśli 1=tak

data_path: /config/zigbee2mqtt
socat:
  enabled: false
  master: pty,raw,echo=0,link=/tmp/ttyZ2M,mode=777
  slave: tcp-listen:8485,keepalive,nodelay,reuseaddr,keepidle=1,keepintvl=1,keepcnt=5
  options: "-d -d"
  log: false
mqtt: {}

a sekcję serial zostawiasz jak masz

Wielkie dzięki. Z Twoją pomocą udało się uruchomić Zigbee, z uruchomieniem Zigbee wysypało się Open Thread ale już wszystko przywróciłem. Dopiero zaczynam z Home Assistant i nie ogarniam do końca tego systemu oraz zasad na forum. Zainstalowałem HA na DELL WYSE5070, dodałem SLZB-MR3 oraz dwa czujniki temperatury MATER z Ikei i powoli będę to rozwijał. W związku z tym, że cała instalacja jest w powijakach i jeszcze wszystko mogę zmienić mam pytanie. Czy ma jakieś znaczenie na którym układzie uruchomione jest konkretne radio. Zigbee mam na [EFR32MG24] a Tread na [CC2674P10] i nie jestem pewien czy to dobra konfiguracja.

Ja bym zrobił odwrotnie z racji tego, że rozwój Thread na chipsetach SiLabs jest od dawna, a na TI stosunkowo krótko, ale skoro działa to nie ruszaj.

PS nie wiedziałem, że Ikea ma w ofercie jakiś osprzęt Matter over Thread, pochwalisz się co masz?

PPS

HAOS to system jak system przez ostatnie lata wraz z HA rozwinął się w kierunku bycia przyjaznym niedoświadczonemu użytkownikowi, więc nie ma co zanadto kombinować (wiele rzeczy jest właśnie tak przekonstruowanych, aby wystarczyło użyć kreatora, a w nim “dalej, dalej i gotowe”)

Co do forum, to zasady są normalne - przed wszystkim bez spamu i refów, a co do uwagi wyżej odnośnie skrinszota - nie jesteśmy sztuczną inteligencją - nikomu się nie chce przepisywać treści z obrazków (dlatego sekcji serial nie zamieściłem), więc tekst/kod jest kluczowy, a obrazki są dobre ilustracyjnie ale jako dodatek do tekstu/kodu.

Zamieniłem radia i wszystko działa.
Kupiłem dwa termostaty TIMMERFLOTTE. Co prawda nie mam porównania z innymi urządzeniami, ale są po 40zł i działają całkiem fajnie.