Kontroler Led RGBW ESP-IR-B-v2.3 nie dziala encja drugiego przycisku

Wgrałem tasmote do kontrolera ESP-IR-B-v2.3 wrzucilem mu template
{"NAME":"ESP-IR-B-v2.3","GPIO":[0,0,51,0,0,38,0,0,37,39,0,40,0],"FLAG":0,"BASE":18}
z tej strony MagicHome RGBW LED Controller (ESP-IR-B-v2.3) Configuration for Tasmota
nastepnie aby odseparowac kolor od bialego wrzucilem w console
setoption37 128
po tym wszystkim mialem zamienione kolory czewony z niebieskim wiec w templatce sobie przestawilem 1 i 2. I tyle. Poprzez tasmote wszystko działa. Przyciski sa 2 oba dzialaja - ogolnie wszystko dziala.
Ale jak chce to miec teraz na H-A to mam problem. A dokladniej H-A rozpoznaje 3 nowe encje:
sensor.tasmota_led.status
light.tasmots_led.color
light.mqtt_228bc0_li_2 z uwaga “Przywrocono”

No i o ile przelacznik akurat od koloru dziala o tyle przelacznik od bialego jest wyszarzony.

Zobacz cały opis dokumentacji.

Może chodzi o SetOption68. Zobacz z innymi SO z działu lighht w tabeli komend.

Dziekuje Ci, ze odpisales. SetOption68 nie rozwiazywala mojego problemu ale nakierowala mnie na rozwiazanie. Otoz moje setoption37 128 dawalo 2 przyciski i tyle mi wystarczalo (osobno bialy, osobno pomieszany kolor z rgb), a SetOption68 1 spowodowalo rozbicie na 4 przyciski czyli osobno dla rgb i w.

Jedyna roznica byla taka ze zmiana tego parametu zadzialala w moim HA. No wiec z powrotem do mojego ale moje dalej nie dziala. Dlatego postanowilem zresetowac urzadzenie i poustawiac jeszcze raz - no i tu ciekawostka zadzialala jedna i druga wersja. Dodatkowo tez pojawily mi sie inne encje ktorych wczesniej nie mialem cala diagnostyka.