Posiadam 2 rodzaje kolorowego oświetlenia: typowe żarówki SmartLED Sonoff B-05 (WiFi) oraz sterowniki Zigbee do taśm RGB LED.
Do kodowania barw Sonoff używa standardu RGB (rgb_color można odczytać z atrybutów żarówki), ale sterownik Zigbee używa do tego celu jedynie standardu XY.
Moim zamysłem jest ustawianie barwy dla sterownika na podstawie barwy żarówki - i odwrotnie (czyli określam kolor i moc tylko dla jednego źródła światła, a wszystkie pozostałe ustawiają się na tę samą barwę i natężenie. Oczywistym jest, że należy:
- odczytać parametry barwy światła źródłowego (np. dla Sonoff:
state_attr('light.salon_okno', 'rgb_color')
- dokonać konwersji tych parametrów na format XY
- wywołać usługę
light.turn_on
z odpowiednio skonwertowanymi w poprzednim kroku parametrami XY dla sterownika taśmy LED
Sama konwersja nie wydaje się trudna, bo można to chyba ogarnąć pisząc odpowiednią templatkę. Gotowy kod javascript
na samą konwersję znalazłem np. tutaj, ale do tego potrzebne są jakieś dodatkowe biblioteki Javascript (obecnie niedostępne):
Nie wiem, czy taka konwersja jest JEDYNYM sposobem na osiągnięcie celu. Może istnieją jakieś inne gotowe rozwiązania? W repozytorium HACS niczego takiego nie znalazłem…
Czy może ktoś z Was miał podobne potrzeby i ma to jakoś ogarnięte? Proszę, podzielcie się wiedzą…