Konwerter USB-RS485 (który? FT232RL vs CH340) poprawne działanie i błędy w logach

Dzięki za obszerne wyjaśnienie. Doczytam jeszcze o modbusie by lepiej go zrozumieć.

A teraz pochwalę się, że PROBLEM ZOSTAŁ ROZWIĄZANY :slight_smile:

W skrócie:

• zamówiłem konwerter Waveshare USB to RS485" (54 zł z dobrym przedłużaczem USB oraz śrubokręcikiem w zestawie :slight_smile: )
  • wywaliłem ten tani (kosztował jakieś 7 zł)

Wszystko zaczęło działać poprawnie. W logach od 3 godzin czysto a sensory nawet mimo zmiany częstotliwości odpytywania co 5 sekund ani razu jeszcze nie pokazały statusu “niedostępny”.

Dodatkowo dokonałem kilku małych zmian z tego względu że po RS485 chcę podłączyć inverter PV.
EASTRON SDM630 przestawiłem na “slave 2” (czyli adres to 002) oraz zmieniłem prędkosć na 9600 bit/s. Falownik Growatta bedzie pod “slave 1” a on też działa na 9600. Poza tym bity stopu również przestawiłem z 2 na 1 bo inwerter chyba tylko taką opcję przyjmuje.

Obecnie wygląda to tak:

modbus:
- name: rs485_rtu
  type: serial
  method: rtu
  port: /dev/ttyUSB1
  baudrate: 9600
  bytesize: 8
  parity: N
  stopbits: 1
  sensors: !include modbus_sensor.yaml

I przykładowy sensor:

- name: SDM630 L1 Power
  address: 12
  unit_of_measurement: W
  slave: 2
  input_type: input
  count: 2
  data_type: float32
  precision: 0
  scan_interval: 5
  device_class: power

A co do konwerterów to ten trzeci z pierwszego postu (RS485 to ETH) niestety nie obsługuje modbus. Konwertery działające po LAN/WiFi to kwota rzędu 150-200 zł. Ponieważ mam dociągniętą dedykowaną pod RS485 skrętkę do serwera to zostałem przy opcji na USB.

Dzięki wszystkim za zaangażowanie i pomoc w tym temacie!