Cześć.
Szukam dobrego rozwiązania do sieci RS485. W tak owej obecnie falownik Growatta, regulator grzałek CWU oraz miernik EASTRON SDM630.
Testowo odpytuję tylko miernik SDM630 (oddzielny wątek jest tutaj: RS485: Energia + Growatt + Eastron SDM630 Modbus V2) ale nadszedł czas by rozwiązać zagadkę która pojawia się w logach.
Otóż widzę w nich takie oto zapisy:
Logger: homeassistant.components.modbus.modbus
Source: components/modbus/modbus.py:291
Integration: Modbus (documentation, issues)
First occurred: 20:59:53 (2 occurrences)
Last logged: 20:59:54Pymodbus: rs485_rtu: Modbus Error: [Input/Output] No Response received from the remote unit/Unable to decode response
Logger: homeassistant.components.modbus.validators
Source: components/modbus/validators.py:84
Integration: Modbus (documentation, issues)
First occurred: 20:59:49 (36 occurrences)
Last logged: 20:59:49SDM630 L2 export kWh with float is not valid, trying to convert
SDM630 L3 export kWh with float is not valid, trying to convert
SDM630 L1 total kWh with float is not valid, trying to convert
SDM630 L2 total kWh with float is not valid, trying to convert
SDM630 L3 total kWh with float is not valid, trying to convert
Logger: pymodbus.client.sync
Source: /usr/local/lib/python3.9/site-packages/pymodbus/client/sync.py:707
First occurred: 20:59:52 (10 occurrences)
Last logged: 21:01:21Cleanup recv buffer before send: 0xff
i nic nie przychodzi mi do głowy co mógłbym zrobić aby ten problem rozwiązać. Kombinowałem z konfiguracją i finalnie zostałem przy takiej:
modbus:
- name: rs485_rtu
type: serial
method: rtu
port: /dev/ttyUSB1
baudrate: 38400
# baudrate: 19200
# baudrate: 9600
# baudrate: 4800
# baudrate: 2400
bytesize: 8
parity: N
# Error Check Field: 2 byte Cyclical Redundancy Check (CRC)
# Framing: 1 start bit
# 8 data bits, least significant bit sent first
# 1 bit for even/odd parity (or no parity)
# 1 stop bit if parity is used; 1 or 2 bits if no parity
stopbits: 2
Zatem pomyślałem, że jeżeli kupiłem najtańszy konwerter USB-RS485 to może w nim tkwi problem?
Posiadam coś takiego co jest sprzedawane jako " Konwerter USB - RS485 CH340 Modbus Profibus PLC" i w popularnym pomarańczowym serwisie kosztuje jakieś 7,80 zł
Droższa wersja posiada dodatkowo rezystor równoważący 120R i jest sprzedawana pod nazwą “Konwerter przemysłowy USB - RS485 FT232”. Wygląda tak:
Jest też oczywiście wersja sieciowa którą można wpiąć w dowolnym miejscu sieci LAN " Konwerter RS485 na Ethernet Converter" ale trzeba ją dodatkowo zasilić 5V:
Już po samym wyglądzie można przypuszczać, że urządzenia marki Waveshare są po prostu lepsze. No ale czy napewno? I to pytaniem kieruję właśnie do Was.
PYTANIA:
-
Czy odpytujecie u siebie urządzenia po RS485? Jeżeli tak to jaki macie do tego konwerter?
-
A może to nie w sprzęcie problem lecz w konfiguracji?
-
Może problem tkwi w braku rezystora 120 Ohm w tym moim tanim chińskim wynalazku?