Witam, jestem dość świeży w temacie ale mam pewien problem. Dla testów zakupiłem do mojego HA Sonoff Dongle Plus-E oraz kilka czujników z ali, otwarcia drzwi, temperatury/wilgotności
Do flash Dongla użyłem webflasher i zainstalowałem firmware Multi-PAN(RPC). Jako soft w HA używam dodatków: Silabs Multiprotocol + Mosquitto broker + Z2M ( 1.36.0-1).
Do tego momentu wszystko wygląda dość dobrze, przynajmniej tak przypuszczam. Problem pojawia się po dodaniu urządzeń działają bardzo nieregularnie raporty przychodzą jakby losowo raz działa jedno z urządzeń za innym razem działa drugie a pierwsze przestaje. Tu pojawia się kilka pytań z mojej strony.
Zrobiłem kilka testów:
- 2 czujniki temperatury wystawiłem na za okno, rezultat: jeden czujnik raportował zmiany temperatury co kilka minut, drugi nie zmienił statusu od 3 godzin - brak jakiejkolwiek zmiany temperatury.
- Zmieniłem lokalizacje (z 5m od koordynatora na 1m/10cm) tych samych czujników podejrzewając problem z zasięgiem rezultat bardzo podobny jak wyżej.
- Podłączyłem koordynator bezpośrednio do severa wcześniej podłączony przez przedłużkę USB
- Zmiana softu na donglu z Multiprotocol do samego Zigbee - brak
Jakieś inne sugestie co sprawdzić lub przetestować?
Przypuszczalne problemy?:
-
Podejrzewałem Konfig/soft dongla bo używałem multiprotocol (wszystko zrobione wg. Flashing the Sonoff ZBDongle-E to enable Matter, Thread and Zigbee on Home Assistant | Dialedin). Niestety zmieniłem na zwykły Zigbee EZSP i problem ten sam(jednak tym razem czujniki lepiej raportują zasięg do koordynatora niż używająć multipro)
-
Problem z połączeniem miedzy koordynatora do urządzenia końcowego? Zasięg raczej wykluczam (LQI na poziomie 100-120) ale może zakłócenia? Dongle podłączony dość blisko routera wifi ok 1m.
-
Fizyczny problem z koordynatorem? Niby nowy ale rożnie to bywa? (bo chyba raczej nie z end pointami rozumie że ali to ali ale chyba któryś przyszedłby działający)?
Czy jest jakakolwiek możliwość przetestowania połączenia z koordynatora do urządzenia końcowego? Zasięgu/zakłóceń sieci Zigbee? (Jakiś Wifi Analizer dla zigbee??)
(Próbowałem ustawić i testować opcja availabilit
y w Z2M aczkolwiek z tego co gdzieś wyczytałem urządzenia Zigbee raportują tylko przez określone przez nie przedział czasu bądź przy zmianie statusu, wiec ustawienie availability check na 10 minut nie przyniosło rezultatu urządzenie wskoczyły w stan offline, przypuszczam ze po prostu nie odpowiadały na zapytanie)
Obecnie w dashboard wygląda to tak:
2 czujniki temp leżą dokładnie obok siebie, ok 6-7m od donga przez 1 grubą ścianę.
Wersje softu:
Zigbee2MQTT
Current version: 1.36.0-1
Mosquitto broker
Current version: 6.4.0
Silicon Labs Multiprotocol
Current version: 2.4.4
Home Assistant
- Core2024.2.5
- Supervisor2024.02.1
- Operating System12.0
- Frontend20240207.1
Jakieś inne rady, sugestie na czym się skupić, co dalej inwestygować? Mi osobiście skończyły się już chyba pomysły