chciałbym w domu zamontować pompę ciepła i zintegrować ją z HA.
Przeglądałem forum ale nie znalazłem informacji na co zwrócić uwagę przy wyborze pompy aby później móc to zintegrować.
Czy są producenci dla których jest natywna / dedykowana integracja z HA? Wiele osób wspomina o Midea ale to dotyczy chyba tylko klimatyzatorów.
A może nie ma znaczenia producent pompy i ważne jest jedynie aby PC miała interfejs modbus? Czy adresy modbus są takie same dla wszystkich producentów, czy też trzeba mieć jakąś specyfikację dla danego modelu pompy?
Dajcie znać jakie pompy udało Wam się zintegrować z HA i w jaki sposób.
Tak PC Midea dają się zintegrować, ale od instalatorów sprzedających rebrandy zazwyczaj nie sposób dowiedzieć się czegokolwiek użytecznego.
Tu masz przykładowy komponent niestandardowy którym zintegrowałem (na poziomie komunikacji LAN, ale aby uzyskać token trzeba mieć sprzęt podpięty do chmury) jakiś rebrand u znajomego (ale nie pamiętam marki na polski rynek, podpowiedział mi że to coś w guście “System Air”)
integracja nie jest natywna (ale komponent niestandardowy jest dość przyzwoicie utrzymywany)
zależy co potrafisz, jak widać powyżej, można mieć komunikację LAN (ten sprzęt ma WiFi nie wiem czy w postaci dongla czy to rozwiązanie zintegrowane nie byłem przy montażu, a integrację zrobiłem zdalnie mając dostęp tylko do HA) resztę zapewnia komponent, od razu są eksponowane termostaty w HA, ten u góry gdzie nazwy nie widać to CWU
Aha - skąd wiedziałem, że to Midea? - podpowiedział mi to nmap
~ $ nmap -v -sn 192.168.1.0/24
[…]
Nmap scan report for dom-pompa-ciepla.lan (192.168.1.11)
Host is up (0.12s latency).
MAC Address: AC:93:C4:xx:xx:xx (GD Midea Air-Conditioning Equipment)
[…]