Który licznik dwukierunkowy Fronius SMART METER czy EASTRON SDM630?

Dojrzałem do wymiany licznika z jednokierunkowego na dwukierunkowy, mam falownik PV Froniusa i SMA, chciałbym kompleksowo monitorować energię elektryczną.
Poza samą mocą chcę oczywiście monitorować parametry sieci na poszczególnych fazach. W rozdzielni mam ethernet z konwerterem modbus RTU/TCP.
Znam możliwości SDM630 ale nie wiem jakie praktyczne możliwości daje połączenie licznika i falownika Froniusa, czy integrację robić z licznika czy z datamanagera, jakie dane można wyciągnąć z licznika a jakie z duetu ?
Różnica w cenie jest ale też trafiają się używki Froniusa.
No i który model licznika Froniusa ?

1 polubienie

Czy temat nadal aktualny?

Zdecydowałem się na Froniusa
w parze z falownikiem daje takie dane

a dane z licznika wyglądają tak

ogólnie import/export mocy jest prezentowany jako +/-

Rozwiniesz powód dlaczego Fronius? Osobiście zdecydowałem sie na SDM630 z certyfikatem MID tylko dlatego, że to podlicznik do rozliczania kosztów energii w domu wielorodzinnym.

podlicznik do rozliczania kosztów w domu jednorodzinnym ?? rozliczania finansowego pomiędzy podmiotami ??
bo jak tylko dla własnej orientacji i analizy - bez formalnych rozliczeń, to MID nie ma sensu a w SDM jest różnica w cenie MID i bez MID

Fronius - bo trafiłem go na portalu nowego a po cenie SDM630, współpracuje z moimi dwoma falownikami Froniusa tworząc “jeden” system np zarządzający chwilową mocą falowników, regulujący export do sieci itp… wydaje mi się że jakoś mniej odczuwam od czasu montażu problem z zbyt wysokim napięciem i restartem falownika/falowników - ale to subiektywne odczucie i może być działaniem OSD bo o 1 w nocy na wiosnę bywało 237V a teraz jest nominalne 230.

Nie ma żadnych podmiotów, po prostu budynek wielorodzinny gdzie trzeba się rozliczać między sobą z kosztów energii a jest jeden wspólny licznik od dostawcy energii (zmiana warunków technicznych na wydzielenie osobnych liczników była nieopłacalna), dostawca energii nie uczestniczy w rozliczaniu między rodzinami.

Ma sens bo nie ma podstaw do podważenia, że “licznik źle liczy” :slightly_smiling_face:. Nie chcę wchodzić w niepotrzebne dyskusje w stylu czy to licznik a może monitor pobieranej energii itd.

Compatibility without any hustle… But it depends which meter from Fronius. Is it one of the CT or the old non-touch screen 63A or the new one… The price varies.

mój wątek o MID nie ma sensu :slight_smile: przeczytałem “jednorodzinnym” zamiast jak pisałeś “wielorodzinnym” - a to wszystko zmienia i jak najbardziej uzasadnia MID

Sam oceń - licznik bez MID SDM630.
Tauron rocznie - 2506,757 kWh
SDM rocznie - 2474,3 kWh

Pomiędzy tymi licznikami włączona jest jeszcze nieopomiarowana brama wjazdowa, więc błąd bedzie jeszcze mniejszy.
Jeśli nawet… to w złotówkach będzie ok 24pln

W rozliczeniach nie chodzi o szacowanie ale o pomiar.
Jasne że 25kWh w tym przykładzie to 1% i śmieszny koszt - do czasu
Kiedy jest problem w wzajemnych rozliczeniach to okazuje się że nie ma znaczenia o ile to może się różnić - bo to szacunki a nie pomiar. I zaczyna się dyskusja czy to wartości pomiarowe, czy z analizatora czy z miernika czy z rejestratora itd…
MID załatwia temat dyskusji o charakterze tych wartości. Życiowo, jak pomiędzy rozliczającymi się jest dobrze to MID nie jest potrzebny ale dobrze go mieć bo nie masz gwarancji że zawsze będzie dobrze.

1 polubienie

That difference is spot on, I guess. Just count with a device which consumes 5W steadily (5Wh), and sum it up. 5W x 24h x 365 days = 43,8kWh… In revers calculation it comes out as 3.7W for that difference. Whatever kind of gate is, it is on stand by I guess and periodically consumes more…