Dojrzałem do wymiany licznika z jednokierunkowego na dwukierunkowy, mam falownik PV Froniusa i SMA, chciałbym kompleksowo monitorować energię elektryczną.
Poza samą mocą chcę oczywiście monitorować parametry sieci na poszczególnych fazach. W rozdzielni mam ethernet z konwerterem modbus RTU/TCP.
Znam możliwości SDM630 ale nie wiem jakie praktyczne możliwości daje połączenie licznika i falownika Froniusa, czy integrację robić z licznika czy z datamanagera, jakie dane można wyciągnąć z licznika a jakie z duetu ?
Różnica w cenie jest ale też trafiają się używki Froniusa.
No i który model licznika Froniusa ?
Czy temat nadal aktualny?
Zdecydowałem się na Froniusa
w parze z falownikiem daje takie dane
a dane z licznika wyglądają tak
ogólnie import/export mocy jest prezentowany jako +/-
Rozwiniesz powód dlaczego Fronius? Osobiście zdecydowałem sie na SDM630 z certyfikatem MID tylko dlatego, że to podlicznik do rozliczania kosztów energii w domu wielorodzinnym.
podlicznik do rozliczania kosztów w domu jednorodzinnym ?? rozliczania finansowego pomiędzy podmiotami ??
bo jak tylko dla własnej orientacji i analizy - bez formalnych rozliczeń, to MID nie ma sensu a w SDM jest różnica w cenie MID i bez MID
Fronius - bo trafiłem go na portalu nowego a po cenie SDM630, współpracuje z moimi dwoma falownikami Froniusa tworząc “jeden” system np zarządzający chwilową mocą falowników, regulujący export do sieci itp… wydaje mi się że jakoś mniej odczuwam od czasu montażu problem z zbyt wysokim napięciem i restartem falownika/falowników - ale to subiektywne odczucie i może być działaniem OSD bo o 1 w nocy na wiosnę bywało 237V a teraz jest nominalne 230.
Nie ma żadnych podmiotów, po prostu budynek wielorodzinny gdzie trzeba się rozliczać między sobą z kosztów energii a jest jeden wspólny licznik od dostawcy energii (zmiana warunków technicznych na wydzielenie osobnych liczników była nieopłacalna), dostawca energii nie uczestniczy w rozliczaniu między rodzinami.
Ma sens bo nie ma podstaw do podważenia, że “licznik źle liczy” . Nie chcę wchodzić w niepotrzebne dyskusje w stylu czy to licznik a może monitor pobieranej energii itd.
Compatibility without any hustle… But it depends which meter from Fronius. Is it one of the CT or the old non-touch screen 63A or the new one… The price varies.
mój wątek o MID nie ma sensu przeczytałem “jednorodzinnym” zamiast jak pisałeś “wielorodzinnym” - a to wszystko zmienia i jak najbardziej uzasadnia MID
Sam oceń - licznik bez MID SDM630.
Tauron rocznie - 2506,757 kWh
SDM rocznie - 2474,3 kWh
Pomiędzy tymi licznikami włączona jest jeszcze nieopomiarowana brama wjazdowa, więc błąd bedzie jeszcze mniejszy.
Jeśli nawet… to w złotówkach będzie ok 24pln
W rozliczeniach nie chodzi o szacowanie ale o pomiar.
Jasne że 25kWh w tym przykładzie to 1% i śmieszny koszt - do czasu
Kiedy jest problem w wzajemnych rozliczeniach to okazuje się że nie ma znaczenia o ile to może się różnić - bo to szacunki a nie pomiar. I zaczyna się dyskusja czy to wartości pomiarowe, czy z analizatora czy z miernika czy z rejestratora itd…
MID załatwia temat dyskusji o charakterze tych wartości. Życiowo, jak pomiędzy rozliczającymi się jest dobrze to MID nie jest potrzebny ale dobrze go mieć bo nie masz gwarancji że zawsze będzie dobrze.
That difference is spot on, I guess. Just count with a device which consumes 5W steadily (5Wh), and sum it up. 5W x 24h x 365 days = 43,8kWh… In revers calculation it comes out as 3.7W for that difference. Whatever kind of gate is, it is on stand by I guess and periodically consumes more…