Kuchnia indukcyjna i pomiar energii

Może zamiast robienia nowego wątku zapytam tutaj.
Czy możecie polecić jakiś miernik poboru prądu do kuchni indukcyjnej 3fazowej? Coś sprawdzonego i bezpiecznego, może być montowane w skrzynkę gdzie są bezpieczniki, może być na WiFi albo zigbee

Ja od miesiąca właśnie do kuchni indukcyjnej testuje coś takiego

chodzi o wersje czarną z opcją pomiaru (TO-Q-SY1-JZT) wersja zigbee - w z2m zgłasza się jako TS011F (Należy wybrać też odpowiednią moc) Na każdą fazę oddzielnie montowany na szynie din w rozdzielni.
Generalnie jestem uprzedzony do producentów niewiadomego pochodzenia ale ze względu na to, że nic na zigbee na szynę din nie znalazłem zaryzykowałem. I tu na tą chwilę miłe zaskoczenie wykonanie moim zdaniem bardzo dobre tak jakby robiła to co najmniej aqara sama integracja i działanie bezproblemowe. Dodam, że przynajmniej moja kuchnia indukcyjna co jakiś czas (kilka dni) zawiesza się przy rozpoznawaniu garnków powyższe przełączniki wykorzystuje nie tylko do pomiaru ale i do resetu kuchenki.

2 polubienia

Kurcze wolałbym kupić coś sprawdzonego od znanego producenta

Z gotowców to mierniki/liczniki po MODBUS np:

lub z pomiarem pośrednim:

1 polubienie

Czy to wersja 63A? Czy ma również czujnik temperatury/prog temperatury?

Czy na pewno to jest SY1, a nie SY2?

Wybierasz wersje ja akurat brałem 20A ale możesz wybrać wersje 63A choć nie wiem czy to w ogole możliwe - w sensie taki duży prąd.
Na pewno wesja SY1 poniżej zrzuty.
NIe ma czujnika tmp.

1 polubienie

Mam taką wersję i tu jest pomiar temperatury 63A

trójfazowy zigbee

1 polubienie

@Zioma1, @rakon - Dziękuję za Waszą pomoc!

I will answer this in English…

The point of these devices, that you can configure its limits through Zigbee. I really doubt that the 20A version is really different from the 32A or 40A version, it is likely a hardcoded limit.

I searched for some internal images and found this topic on Elektroda:

https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3990985.html

It shows a 60A relay, and that is what really matters.

Thanks for the explanation on the SY1. Some people received versions with SY1 model name, you have one with TS011F.

Do you need to poll for measurements?

The SY2 seems to be this one:

or this one:

Thanks for this one, that is actually perfect for an induction hob, if it would fit into the breaker box.

I found this blog post about the SY2: