Ładowarka EV do samochodu

Witajcie, walczę z flow dotyczącym ładowania pojazdu elektrycznego. Ładowarka przyjmuje wartości natężenia prądu ładowania [6,8,10,13,16,20,24,32] A. Chce zrobić tak, że w zależności od nasłonecznia pobiorę informacje z licznika i w zależności od tej wartości będę chciał regulować wartościami ładowania.
Problem pojawił się moim zdaniem banalny, ale nie mogę sobie z nim poradzić.
Pobieram wartość wg:

co pokazuje potem jako:
image
Wartość 13 oznacza że ładowarka aktualnie ładuje mocą 13A.
Chcę przestawić w nod-red tą wartość na 16A i za bardzo nie wiem jak to zrobić, kombinowałem tak:

ale niestety nie działa.
Dodane do dashbordu domyślnych kafelek jest możliwość ręcznego przestawiania suwakiem:

tylko nie mogę jakoś wpłynąć na zmianę tej wartości z pozycji nod-red, może nie tej kontrolki używam?

value

prówałem JSON i expression i niestety nie zmienia wartości, błędu też nie pokazuje. A jak można “przechwycić” co leci podczas zmiany suwakiem wartości ?

U mnie zmienia… utwórz pomocnika numer i na nim przetestuj.
Może być tak, że próbujesz ustawić wartość z jakieś powodu niedopuszczalną.
Niewiele informacji przekazałeś więc odpowiedź inna być nie może.

Na pewno jest to trwałe ustawienie?

To zależy w jaki sposób jest to zintegrowane.
Prawdopodobnie eventststate tego nie wykryje?
Pokaż choćby co jest w narzędziach deweloperskich dla tej encji.

To może być właściwość samego urządzenia np. jest w trybie auto?.. od strony “softu” jest OK.

To encja typu Number - Home Assistant, którą można tylko zmienić akcją set_value czyli

# example
action: number.set_value
data:
  value: "255"
target:
  entity_id: number.light_max_brightness

czyli na obrazku poniżej zamiast input_number.set_value dajesz number.set_value :

tak też doszedłem do tego, Macka rozwiązanie jest prawidłowe. Dzięki za odpowiedź.